Uppgifter: Ryssland kan mobilisera 175 000 soldater

0
55

Ryssland kan vara på väg att mobilisera så många som som 175 000 soldater utmed gränsen mot Ukraina. Det framgår av handlingar från amerikansk underrättelsetjänst som Washington Post tagit del av. Enligt amerikanska bedömare kan mobiliseringen tyda på att Ryssland planerar ett flerfrontsangrepp mot Ukraina i början på nästa år. Enligt handlingarna, som bland annat innefattar satellitbilder, är de ryska soldaterna, tillsammans med stridsfordon och artilleri, samlade i på fyra positioner utmed gränsen. Enligt Ukraina var en rysk militärövning som genomfördes tidigare i år i själv verket en repetition inför en kommande invasion. Ryssland har å sin sida sagt det är väst och Nato som ligger bakom upptrappningen genom att expandera öster ut. President Vladimir Putin har tidigare sagt att Nato passerar en röd linje om Ukraina blir medlem eller om försvarsalliansen placerar ut vapen i landet.