UAE går med på att köpa franska stridsflygplan när Emmanuel Macron besöker viken

0
94

Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, skakar hand med kronprinsen av Abu Dhabi och vice överbefälhavare för UAE:s väpnade styrkor sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahayan, inför ett möte, kl. Elyseepalatset, i Paris, onsdagen den 21 juni 2017. (AP)

Frankrike säger att Förenade Arabemiraten har köpt 80 fransktillverkade Rafale-stridsflygplan för 16 miljarder euro. Det fanns ingen omedelbar bekräftelse på affären från emiratiska tjänstemän.

Det franska försvarsministeriet beskrev affären som Frankrikes hittills största vapenkontrakt för export. Frankrikes president Emmanuel Macron är i Emiraten vid första stoppet för sitt två dagar långa besök i viken.

Macron’s två dagar långa besök i Förenade Arabemiraten, Qatar och Saudiarabien kommer en månad innan Frankrike övertar det roterande EU-presidentskapet och inför det franska presidentvalet 2022 där Macron förväntas söka en andra mandatperiod.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Att återvända från viken med ett kontrakt om att sälja franska stridsflyg till Emiratis, ett avtal som Paris och Abu Dhabi har diskuterat i nästan ett decennium, skulle stärka Frankrikes försvarsindustri efter kollapsen av ett kontrakt på 66 miljarder dollar för Australien till köpa 12 franska ubåtar.

Och den röda mattan-behandling som Macron kan förvänta sig av politiska tungviktare i viken skulle presentera Frankrike som EU:s kraftpaket i viken och Mellanöstern sedan Storbritanniens utträde ur blocket.

“Macron sticker ut bland EU:s ledare med sin vilja att vara i rampljuset, att driva utrikespolitiken och driva saker framåt,” sa Silvia Colombo, expert på relationer mellan EU och Gulfstaterna vid International Affairs Institute i Rom.

Men Macron driver främst franska affärsintressen, sa Colombo. “Han har en mycket tydlig idé om att han måste gå dit näringslivet vill vara, där Frankrike kan göra ekonomiska vinster.”

Macrons stora intresse för att skapa personliga relationer med ledare som Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Abu Dhabis kronprins, och hans motsvarighet i Saudiarabien, Mohamed bin Salman Al Saud, gör honom till en välkommen gäst. Båda Gulf-ledarna värdesätter en viss pragmatism när de diskuterar demokrati och mänskliga rättigheter där deras länder har kritiserats hårt av rättighetsgrupper och europeiska lagstiftare samtidigt som de strävar efter affärsmöjligheter.

Frankrike har djupa band till Förenade Arabemiraten, en federation av sju sheikdomen på den arabiska halvön, särskilt sedan attackerna den 11 september 2001.

Förenade Arabemiraten öppnade en fransk flottbas 2009 i Abu Dhabi' 8217;s Port Zayed. Franska stridsflygplan och personal är också stationerade vid Al-Dhafra Air Base, en stor anläggning utanför Emiratis huvudstad Abu Dhabi som också är hem för flera tusen amerikanska soldater.

Månader efter att Macron valdes 2017, reste han till Förenade Arabemiraten för att inviga Louvren Abu Dhabi, byggt under ett avtal på 1,2 miljarder dollar för att dela namnet och konsten på det världsberömda museet i Paris.

I september Macron var värd för Abu Dhabis kronprins på det historiska Chateau de Fontainebleau utanför Paris, som restaurerades 2019 med en donation från Förenade Arabemiraten på 10 miljoner euro (11,3 miljoner USD).

Förenade Arabemiraten och Frankrike har också blivit allt mer samordnade över en delad misstro mot islamistiska politiska partier över hela Mellanöstern, och stöttade samma sida i Libyens inbördesstrider.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

En hög tjänsteman från det franska presidentskapet som talade med reportrar inför resan under sedvanliga anonymitetsvillkor sa att Macron kommer att “fortsätta att driva på och stödja de ansträngningar som bidrar till stabiliteten i regionen, från Medelhavet till viken.

< P>Viktens spänningar kommer att diskuteras, sade tjänstemannen, i synnerhet de återupplivade samtalen om Irans kärnvapenavtal med världsmakter, efter att USA drog sig ur avtalet av president Donald Trump. Gulfländerna har länge varit oroade över Irans kärnvapenambitioner och inflytande över hela regionen, särskilt i Irak, Syrien och Libanon.

“Det här är ett hett ämne,” sa den franske tjänstemannen och tillade att Macron diskuterade frågorna i ett telefonsamtal i måndags med Irans president. Han kommer att prata om samtalet och frågorna inklusive samtalen om kärnkraftsavtal i Wien med Gulf-ledare, som är “direkt bekymrade över detta ämne, precis som vi alla men också för att de är (Irans) grannar, ” sa tjänstemannen.

Frankrike, tillsammans med Tyskland och Storbritannien, anser att kärnkraftsavtalet 2015 är “med mindre justeringar” är vägen framåt med Iran, säger analytiker. Förenade Arabemiraten och Saudiarabien har bittert motsatt sig västvärldens förhandlade avtal med Iran.

“Även om Gulfländerna inte gillade västvärldens uppgörelse med Iran, är utsikterna att landet faller sönder också dåligt för dem och medför utan tvekan värre risker,” sa Jane Kinninmont, en Londonbaserad Gulfexpert med tankesmedjan European Leadership Network.

“Deras uppfattning har alltid varit att västvärlden borde ha fått ut mer av Iran innan de slutförde avtalet,& #8221; sa Kinninmont. ?Men om väst går därifrån utan någonting, börjar Gulfländerna förstå att deras säkerhet inte kommer att förbättras som ett resultat.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.