Taliban-sjefen forbyr tvangsekteskap av kvinner i Afghanistan

0
61

Dekretet nevnte ikke en minstealder for ekteskap, som tidligere var satt til 16 år. (Reuters)

Taliban vedtok fredag ​​at de forbyr tvangsekteskap av kvinner i Afghanistan, et grep som tilsynelatende er ment for å møte kriterier som det internasjonale samfunnet anser som en forutsetning for å anerkjenne deres regjering og gjenopprette bistanden til det krigsherjede landet.

Flyttingen ble annonsert av den tilbaketrukne Taliban-sjefen, Hibatullah Akhunzada, en geistlig valgt som gruppens øverste leder som antas å være i den sørlige byen Kandahar. Det kommer mens fattigdommen øker i Afghanistan etter Talibans maktovertakelse i august, midt i tilbaketrekkingen av amerikanske og NATO-tropper. Siden den gang har utenlandske myndigheter stoppet midler som hadde vært en bærebjelke i økonomien.

“Både (kvinner og menn) bør være likeverdige,” sa dekretet, og la til at “ingen kan tvinge kvinner til å gifte seg ved tvang eller press.” Kvinners rettigheter har forbedret seg markant i løpet av de siste to tiårene med internasjonal tilstedeværelse i Afghanistan, men blir sett på som truet med tilbakekomsten av Taliban, som under deres tidligere styre på 1990-tallet nærmest blokkerte kvinner, utestengt dem fra det offentlige liv og tilgang til utdanning.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les |Unik innsats gjenåpner jenteskoler i en afghansk provins

Tvangsekteskap har blitt mer vanlig i det fattige, konservative landet, ettersom internt fordrevne gifter bort sine unge døtre i bytte mot en brudepris som kan brukes til å betale gjeld og brødfø familiene deres.

Dekretet nevnte ikke en minstealder for ekteskap, som tidligere var satt til 16 år.

Kvinner i Afghanistan i flere tiår ble behandlet som eiendom – som et byttetegn for blodpenger eller for å avslutte tvister eller stammefeider. Taliban uttaler nå at de er imot praksisen. De sa også at en enke nå vil få lov til å gifte seg på nytt 17 uker etter ektemannens død, og velge sin nye ektemann fritt.

Langvarige stammetradisjoner har holdt det vanlig at en enke gifter seg med en. av ektemannens brødre eller slektninger i tilfelle hans død.

Taliban-ledelsen sier de har beordret afghanske domstoler å behandle kvinner rettferdig, spesielt enker som søker arv som pårørende. Gruppen sier også at den har bedt statsråder om å spre bevissthet om kvinners rettigheter over hele befolkningen.

Fredagens kunngjøring kommer ettersom tusenvis av jenter fra sjuende til tolvte klasse fortsatt ikke er tillatt å gå på skole, og et flertall av kvinnene har fått forbud mot å gå tilbake til jobbene sine siden Taliban-overtakelsen.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.