Skandalreportern: ”Trots löftet – jag ljuger igen”

0
113

Stephen Glass skapade rubriker 1998 när han sparkades för att ha fabricerat en rad artiklar i tidningen New Republic. Historien om honom beskrivs som ett av de största bedrägerierna inom journalistik någonsin och blev ett par år senare Hollywoodfilmen ”Shattered Glass”. I ett längre reportage i magasinet Air Mail beskrivs hur Glass sedan skandalen prioriterat ärlighet som det högsta värdet i livet. Men när hans fru Julie Hilden fick Alzheimers tvingades han ofrivilligt in i en ny lögn – för att bespara henne sanningen om hur hennes sjukdom utvecklades. – Nu ljuger jag igen, något jag lovat att aldrig göra, och jag ljuger för den jag älskar mest, säger Glass samtidigt som han påpekar att det var en överenskommelse makarna emellan att hon skulle få njuta av livet. Läs hela reportaget i länken nedan. Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka. Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.