Köpa en begagnad Mac eller MacBook? Kontrollera dessa saker innan du köper

0
153
D_Zheleva/Shutterstock.com figur>

Att köpa en begagnad Mac är ett utmärkt alternativ för alla som avskräcks av Apples prispremier för nya maskiner. De är välbyggda, de stöds väl med år av gratis macOS-uppdateringar och alla AppleCare+-planer kan överföras till en begagnad köpare.

Men innan du köper en begagnad Mac bör du köra några kontroller för att se till att du inte blir stucken först.

Grunderna för att köpa en begagnad Mac

Att köpa en begagnad vara av högt värde kan vara en nervkittlande upplevelse. Detta gäller oavsett om du köper från en privat säljare som du hittat på Facebook Marketplace eller en begagnad återförsäljare på huvudgatan. Åtminstone bör du be om lite tid med datorn personligen för att kolla upp saker själv.

RELATEDSe upp för dessa 7 Facebook-bedrägerier

Med onlineförsäljning är detta ofta inte möjligt. I dessa fall måste du tillämpa de vanliga skyddsåtgärder som du skulle ta hänsyn till vid alla peer-to-peer-köp. Kolla in säljarens historia och se till att de har bra feedback om ett konto som helst är minst några år gammalt. Använd en betalningsprocessor som PayPal som erbjuder köparskydd så att du kan trycka på avtryckaren om saker och ting inte blir som du förväntar dig.

Men om du köper en Mac “IRL” då har du färre skydd. De flesta personliga försäljningar sker med kontanter eller betalningsappar som inte erbjuder något skydd, och lagar som skyddar konsumenter gäller vanligtvis inte. Det är en “köpare se upp” situation där du måste se till att varan du köper är lämplig för försäljning innan du lämnar över några pengar. Om du har några tvivel, gå därifrån.

Annons

Det finns några röda flaggor du bör hålla utkik efter när du gör ett sådant begagnatköp, inklusive:

 • Tyckes rean vara för bra för att vara sann?
 • Bör vara prissatt mycket högre?
 • Kommer säljaren att låta dig inspektera föremålet noggrant innan du köper?
 • Är säljaren bara villig att träffas på en isolerad plats efter mörkrets inbrott?
 • Är kontanter den enda betalningen som säljaren accepterar?

Du skulle förmodligen inte köpa en bil utan möjlighet att se under motorhuven och sparka däcken först. De flesta skulle insistera på en provkörning åtminstone, även med säljaren i passagerarsätet. Att köpa en dator är inte annorlunda. Du bör antingen träffas hemma hos säljaren eller på en offentlig plats där du inte kan utnyttjas. Du bör ha tid att inspektera datorn noggrant innan du köper den.

Om du köper en stationär Mac är dina alternativ för en inspektion lite mer begränsade, men du bör fortfarande uppfylla de grundläggande kriterierna .

RELATERAT: Hur man ser vad som är värt att använda eBay

Startar Macen?

Det verkar vara en uppenbar poäng , men Mac bör åtminstone starta. Du bör se en startskärm följt av macOS. Du kanske ser en inloggningsskärm eller “Hej” stänk som visas när macOS är nyinstallerat.

Gå iväg om säljaren insisterar på att “batteriet är dött” och kommer inte att visa att maskinen startar. Om maskinen startar men visar ett fel eller inte kommer att starta upp helt i macOS, kan det tyda på ett maskinvaruproblem. Du behöver inte nödvändigtvis höra “Mac-bruset” när du slår på datorn, eftersom Apple tappade det från många av de maskiner som tillverkats under de senaste tio åren (även om det är tillbaka i Apple Silicon-modellerna).

Är Mac fortfarande länkad till den gamla ägaren?

Om Mac-datorn startar kommer du antingen att se “Hej” för att indikera att macOS har installerats om, eller så ser du ett inloggningsfönster med kontoinnehavarens namn. Om du ser ett inloggningsfönster, var medveten om att Mac-datorn troligen fortfarande är kopplad till den gamla ägaren. Det betyder att macOS-aktiveringslås troligen fortfarande är aktiverat.

Annons

Aktiveringslås är utformat för att hindra någon från att använda en Mac som har blivit stulen eller förlorad. Det kommer att behöva tas bort innan försäljningen görs. Säljaren kan ta bort den här funktionen under Systeminställningar > Apple ID genom att klicka på iCloud i sidofältet och avmarkera “Hitta min Mac” från listan.

Säljaren måste ange sitt Apple-ID-lösenord för att ta bort funktionen. Om de inte kan slutföra detta kan det betyda att Macen har blivit stulen. Köp aldrig en Mac som fortfarande har “Hitta min Mac” aktiverad. Du bör testa maskinen fullständigt först och sedan insistera på att den tas bort innan du slutför köpet.

Testa en Mac som har blivit fabriksåterställd

Om du ser “Hej” skärm snarare än ett inloggningsfönster har Mac-datorn återställts till en “som ny” uppges av ägaren. Å ena sidan är detta bra eftersom det betyder att aktiveringslåset har inaktiverats, medan det å andra sidan ger en del problem för att testa maskinen.

Eftersom du kommer att behöva köra några tester på maskinen för att säkerställa att allt fungerar, en lösning är att säga åt säljaren att konfigurera Mac-datorn åt dig. Få dem att lägga till ett dummy-konto på datorn så att du kan köra dina tester, innan du gör försäljningen återställ sedan Mac-datorn igen eller åtminstone se till att aktiveringslåset (ovan) inte är aktiverat.

Om de inte kan skapa ett konto på grund av att aktiveringslåset redan är aktiverat, eller om Mac-datorn visar ett “förlorat läge” fel så ska du gå därifrån. En äkta säljare kommer att förstå att du måste se Mac-datorn i fullt fungerande skick.

Är Mac-datorn registrerad i ett enhetshanteringsprogram?

Företag och utbildningsinstitutioner köper ofta Mac-datorer i grossistledet från Apple och använder ett enhetshanteringsprogram som heter Automated Device Enrollment (ADE)—tidigare känt som Device Enrollment Program (DEP)—för att hantera enheter. Detta kan ge upphov till alla möjliga problem, eftersom programmet är kopplat till Mac:s serienummer.

Annons

Vid installation av macOS kommer inställningsassistenten att kontrollera enhetens registreringsstatus och ladda ner alla konfigurationer som finns. Detta kan stoppa en slutanvändare från att överhuvudtaget använda Mac eftersom det kräver den ursprungliga ägarens ingripande för att ta bort profilen från systemet för att användas som en “normal” Mac.

Du kan kontrollera en enhets ADE/DEP-registreringsstatus med hjälp av ett terminalkommando, men du behöver administratörsåtkomst (så ägaren måste ange administratörslösenordet för att kommandot ska köras). Öppna Terminal och skriv:

sudo profiler visar -typ enrollment

Om du ser “null” eller ett fel som “Klienten är inte DEP-aktiverad.” då är enheten sannolikt inte registrerad. Det betyder att den förmodligen inte är stulen från en tidigare arbetsgivare eller ett universitet.

< /p>

Tänk på att det finns några sätt att förhindra macOS från att söka efter DEP/ADE-status vid installationen, så det finns en liten risk när du köper en Mac.

Hur fungerar det?

Du bör spendera lite tid med Mac för att se hur den fungerar. Testa några vanliga arbetsflöden som att öppna Safari och besöka vissa webbplatser, surfa i Mac App Store, kontrollera processer i Activity Monitor och söka efter objekt i Spotlight. Du kan också passa på att se till att video och ljud spelas upp smidigt, vilket också bekräftar att högtalarna fungerar.

En äldre Mac som inte har formaterats nyligen kan ha en mycket svullnad i bakgrunden som kan påverka prestandan, men saker och ting borde ändå ticka på utan många problem. Webbsidor som rullar eller fungerar dåligt, fryser och stammar, och maskinen som genererar mycket värme kan indikera att saker och ting inte är allt de verkar.

RELATERATHur du tar bort damm ur din MacBook

Överdriven värme kan orsakas av att damm ansamlas inuti maskinen och om du är glad över att rengöra en MacBook för dig själv, kanske du vill ta risken. Det här är något du måste “känna av” för hand, men det är naturligt att en MacBook inte bör vara för varm för att röra vid eller bulta i fläktarna när den är inaktiv eller under mycket liten belastning.

Tänk på att äldre Intel Mac-datorer kan bli mycket varmare än nyare Apple Silicon-modeller med en M1 eller liknande processor. En Mac med en Apple Silicon-processor bör förbli sval och tyst även under medelstor belastning.

RELATERAT: Intel Mac vs. Apple Silicon ARM Mac: Vilket ska du köpa ?

Är tangentbordet och styrplattan i gott skick?

Om du köper en MacBook eller stationär Mac som inkluderar kringutrustning, testa tangentbordet fullt ut och se till att allt känns och beter sig som det ska. Se till att alla nycklar fungerar, inklusive strömbrytaren och fingeravtryckssensorn om sådan finns. Om du köper en MacBook Pro med Touch Bar, se till att den registrerar pekinmatningar och visar kontextuella kontroller för vilken app du än använder.

Detta är särskilt viktigt på MacBooks tillverkade mellan 2015 och 2020, som använde Apples fruktade “Butterfly” tangentbord som det nu finns ett officiellt serviceprogram för. Även om Apple kommer att reparera eventuella problem gratis, bör du fortfarande uppmärksamma säljaren på eventuella problem eftersom detta kommer att påverka maskinens värde.

RELATERADE11 saker du kan göra med MacBooks Force Touch-styrplatta

Glöm inte att testa styrplattor och möss också. Äldre styrplattor med fysiska rörliga delar är mer benägna att få problem än de nyare “Force Touch” modeller som simulerar “klicket” använder haptik. På en MacBook kan det ofta vara mycket svårt att byta ut styrplattan utan att byta ut andra mycket dyrare komponenter inuti maskinen.

Fungerar alla portar?

Uppenbara skador på portar bör ringa varningsklockor, och om du kan bör du testa dessa portar. Desktopmodeller som Mac mini kan behöva anslutas via HDMI så se till att skärmutgången fungerar som förväntat. De flesta MacBook-datorer som släppts under de senaste fem eller så åren kommer bara att ha USB-C (Thunderbolt)-portar, så tänk på detta om du vill ta med en flash-enhet eller USB-kabel för detta ändamål.

Apple

Har skärmen döda pixlar eller andra problem?

Ingen gillar döda pixlar, men många skärmar lider av dem i tiden. Ju äldre skärmen är, desto mer sannolikt kommer du att ha fastnade eller döda pixlar. Ibland finns dessa pixlar i områden som du knappt märker, och andra gånger är de mitt på skärmen där du tittar 90 % av gångerna.

Annons

Det enda sättet att berätta är att komma nära och personligt och använda en webbplats som DeadPixelTest.org. Gör webbläsaren till helskärm och bläddra igenom de olika tillgängliga färgerna. Du kanske inte avvisar en försäljning enbart på grund av förekomsten av döda pixlar, men det kan ge dig lite inflytande för att få säljaren att sänka priset.

Vilket skick är batteriet i?

Om du köper en MacBook som du planerar att använda på batteri kan det vara viktigt att känna till batteriets skick. Lär dig hur du kontrollerar batteriläget på en MacBook innan du anländer. Ju äldre maskinen är, desto fler cykler kommer sannolikt batteriet att ha på sig, och desto sämre prestanda.

Precis som döda pixlar kanske detta inte gör eller bryter ditt köp, men om du vill byta ut batteriet i MacBook bör du räkna med detta pris i försäljningen.

Följs den med en laddare?

Om du köper en MacBook bör du förvänta dig att se en laddare från första part från Apple. Dessa har Apple-logotypen infälld på sidan och kommer i företagets signaturvit. Tredje parts laddare är inte helt värdelösa, men de är betydligt billigare än Apples erbjudanden.

Tim Brookes

Var mycket försiktig med alla säljare som inte inkluderar laddaren i rean. Detta kan tyda på att maskinen har blivit stulen, och det kan begränsa din förmåga att utföra tester på maskinen. Precis som ett batteribyte bör du räkna in kostnaden för en laddare om du funderar på att köpa en maskin som inte innehåller någon laddare.

Slutligen, överväg att köra Apple Diagnostics

Apple Diagnostics är ett inbyggt verktyg som Apple inkluderar med sina datorer för att testa för eventuella maskinvarufel. Funktionen ger inte särskilt detaljerad feedback, men den flaggar ofta för några av de vanligaste problemen.

Annons

Lär dig hur du kör Apple Diagnostics på en Mac innan du köper den.< /p> LÄS NÄSTA

 • › 5 webbplatser varje Linux-användare bör bokmärka
 • › Funktioner kontra formler i Microsoft Excel: Vad är skillnaden?
 • › Vad är MIL-SPEC Drop Protection?
 • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
 • › Datormappen är 40: Hur Xerox Star skapade skrivbordet
 • › Hur du hittar din Spotify Wrapped 2021