Julbord för vaccinerade blev superspridarevent

0
69

Publicerad 4 december 2021 kl 16.31

Utrikes. På fredagen för drygt en vecka sedan hölls ett julbord för 120 personer på Louise Restaurang och Bar i Oslo. Samtliga närvarande var vaccinerade och testade för covid-19 – men nästan alla blev smittade.

Gilla artikeln på Facebook

Trots åtgärderna smittades närmare 100 personer under kvällen, skriver Expressen.

Det är dock inte bara julbordsdeltagare som testat positiv för corona, enligt Smittskyddsläkaren Tine Ravlo som uttalar sig i norska medier.

– Det är gästerna på julbordet, men några av de som nu bekräftats smittade är personer som inte deltog på julbordet, säger hon till VG.

Den som tros ha orsakat smittspridningen är en medarbetare på företaget Scatec, som stod bakom julbordet. Medarbetaren hade några dagar tidigare återvänt från Sydafrika, där en vaccin­resistent men mindre farlig variant av corona sprids. Alla sorters corona ska dock synas på tester, men de billigare så kallade antigen-testerna har en felmarginal som inte är oväsentlig, oavsett typ av corona.