Is Plex legaal?

0
129
Plex

Plex is misschien wel het beste streamingplatform dat er tegenwoordig is als je je eigen client-side mediabibliotheek wilt beheren of toegang wilt krijgen tot een uitgebreide bibliotheek met streaming-inhoud. Tussen deze twee brede functiesets vraag je je misschien af: is Plex legaal?

Het belangrijkste om te weten is dat Plex inderdaad een legitiem bedrijf is en legaal is geweest in elk land waar het actief is sinds het begin als een beetje freeware in 2007. Zoals met elke veelzijdige tool, kan Plex echter worden gebruikt in een manier die de ontwikkelaars niet bedoelden, omdat het de gebruiker meer mogelijkheden biedt dan grote streamingplatforms zoals Netflix of Apple TV.

Inhoudsopgave

< blockquote class="moka_autotoc">

Eén Plex, twee primaire functies
  Client-Side Media Server
  Server-Side Streaming Service
Hoe werkt het ?
Dus is het ooit illegaal?
Waar het op neerkomt

Eén Plex, twee primaire functies

Als het op Plex aankomt, kun je het zien als een bedrijf met twee primaire services. Ze dienen bijna als tegenovergestelde kanten van dezelfde medaille, waarbij de ene gericht is op de inhoud die je bezit en de andere je inhoud brengt die je niet per se gratis bezit.

Plex

Client-Side Media Server

Plex heeft in wezen twee suites: de oorspronkelijke functionaliteit is om uw privémediabibliotheek lokaal te hosten en fungeert als een client-side server voor al uw films, muziek en andere multimedia. Als je begin jaren 2000 een media-nerd was, is de kans groot dat je een externe harde schijf vol hebt gehouden met muziek- en videobestanden, vaak geript van dvd's en cd's die je hebt gekocht. Sommigen zouden zelfs hun externe harde schijf koffers vullen met extralegaal verkregen media als je het kunt geloven. Het hebben van een uitgebreide bibliotheek met inhoud was een wenselijke eigenschap voordat we allemaal toegang hadden tot enorme online mediabibliotheken.

Streamingdiensten hebben die functionaliteit uiteindelijk voor veel mensen vervangen. Maar velen geven er nog steeds de voorkeur aan hun verzameling titels samen te stellen die nooit zullen worden geroteerd (zoals ze zijn op streamingdiensten) en niet worden gehinderd door compressie- of buffersnelheden. Als je liever je beheerde inhoud van een pc in je huis naar je tv streamt, is de Plex Media Server iets voor jou.

Deze kant van Plex is technisch legaal, zij het met enkele kanttekeningen, maar daar komen we zo op terug.

Server-Side Streaming Service

De andere kant van Plex is vergelijkbaar met andere moderne streamingdiensten, zoals Hulu: het platform herbergt een indrukwekkende bibliotheek met inhoud die je kunt streamen vanaf de servers van het bedrijf. Op het eerste gezicht lijkt dit te mooi om waar te zijn: er wordt nogal wat inhoud volledig gratis aangeboden, inclusief live tv, en een deel ervan is tegelijkertijd beschikbaar op concurrerende streamingplatforms op abonnementsbasis.

Het zou je vergeven worden als je je afvraagt ​​hoe Plex samen met concurrenten content kan streamen, en vaak gratis. Dit onderdeel is 100 procent legaal, dus ga ervoor.

Hoe werkt het?

Plex

Dus, waar komt al die server-side streaming-inhoud vandaan? Dezelfde plek waar het altijd vandaan komt: wederzijds winstgevende licentieovereenkomsten tussen de mensen die het platform runnen en de mensen die de inhoud verkopen. En het is gratis voor jou omdat er advertenties zijn (je kunt echter kiezen voor de premium-versie als je extra functies wilt, en dat maakt het minder gratis).

< p>Vrees dus niet: zelfs als je op de bank vegeet terwijl je naar gratis inhoud kijkt, wisselt geld inderdaad van hand.

Dus is het ooit illegaal?

LuckyStep/Shutterstock.com

Plex zelf is nooit illegaal — als dat zo was, zou het geen vertrouwde partner zijn bij zijn contentproviders. U bent echter zeer goed in staat tot illegaliteit en u hebt gevoel en keuzevrijheid. Dus, wanneer de krachten van Plex worden gecombineerd met je vermogen tot misdrijf, kan Plex een onwetende handlanger worden.

Of, als je de voorkeur geeft aan een letterlijke piraterij-analogie: beschouw Plex als een houten schip. Het schip zelf is in orde en is niet in staat om op eigen kracht wetten te overtreden. Als de marine dat schip gebruikt, werkt het zoals bedoeld. mooi en legaal. Maar als dat schip in plaats daarvan wordt gebruikt voor piraterij? Nou, dat is illegaal, maar het is niet de schuld van het schip, toch? Het schip doet wat de kapitein zegt dat het moet doen.

Plex is volkomen legaal wanneer u streamt vanaf hun server of wanneer u persoonlijke media uploadt die legaal zijn verkregen en gereproduceerd. Anderzijds kan de gebruiker illegaal verkregen inhoud op zijn persoonlijke mediaserver plaatsen. Het is geen peer-to-peer platform voor het delen van media, dus de impact is relatief laag, zelfs als de inhoud illegaal is gekopieerd.

Een nog grijzer gebied is het rippen van inhoud van Blu-ray of andere fysieke media die u daadwerkelijk hebt gekocht, maar die u 'misbruikt'. volgens de juridische taal van die media. De meeste mensen lezen nooit de relevante disclaimers, en de taal kan variëren (en soms tegenstrijdig lijken). Aan het eind van de dag is het aan jou hoe schuldig je je voelt om een ​​Blu-ray die je hebt gekocht te rippen, zodat je deze lokaal naar je tv kunt streamen. Als je kunt leven met een versie van jezelf die niet strikt externe instructies opvolgt van mensen die je geld al hebben gekregen, is het onwaarschijnlijk dat je iemand anders wenkbrauwen fronst. En het is onduidelijk hoe legaal en afdwingbaar sommige van deze disclaimers zijn.

The Bottom Line

De wettigheid van Plex zit in de details van de licentieovereenkomsten. U kunt er zeker van zijn dat de licentieovereenkomsten die aan de kant van Plex worden afgehandeld allemaal koosjer zijn. Waar u mogelijk juridische problemen tegenkomt, zijn de licentieovereenkomsten waarmee u akkoord gaat. Omdat u waarschijnlijk geen persoonlijk juridisch team heeft om uw Blu-ray-juwelenkoffers voor u te lezen, is dat natuurlijk waar het grootste risico ligt.

Dat gezegd hebbende, de disclaimers die u kunnen in strijd zijn met vaak twijfelachtige juridische waarde (vooral als het gaat om de manier waarop u de fysieke media gebruikt waarvoor u heeft betaald). De client-side-only aard van de persoonlijke mediaserverfunctionaliteit van Plex betekent dat je Plex niet gemakkelijk kunt gebruiken om illegaal verkregen of gekopieerde media te delen met onnoemelijke massa's. Plex is dus een schip dat kan worden gebruikt voor piraterij, maar dat wil het echt niet van jou.