Een gebruikte Mac of MacBook kopen? Controleer deze dingen voordat u koopt

0
132
D_Zheleva/Shutterstock.com

Het kopen van een tweedehands Mac is een geweldige optie voor iedereen die wordt afgeschrikt door de hoge prijs van Apple voor nieuwe machines. Ze zijn goed gebouwd, ze worden goed ondersteund met jarenlange gratis macOS-updates, en alle AppleCare+-abonnementen kunnen worden overgedragen aan een tweedehandskoper.

Maar voordat je een tweedehands Mac, moet u een paar controles uitvoeren om er zeker van te zijn dat u niet als eerste wordt gestoken.

De basisprincipes van het kopen van een tweedehands Mac

Het tweedehands kopen van een waardevol item kan een zenuwslopende ervaring zijn. Dit is waar, of je nu koopt bij een particuliere verkoper die je op Facebook Marketplace hebt gevonden of bij een tweedehandswinkel in de winkelstraat. Vraag op zijn minst wat tijd met de computer persoonlijk om dingen zelf te controleren.

GERELATEERDPas op voor deze 7 Facebook-zwendel

Met online verkoop is dit vaak niet mogelijk. In deze gevallen moet u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen toepassen waarmee u rekening houdt bij elke peer-to-peer-aankoop. Controleer de geschiedenis van de verkoper en zorg ervoor dat ze goede feedback hebben op een account dat idealiter minstens een paar jaar oud is. Gebruik een betalingsverwerker zoals PayPal die kopersbescherming biedt, zodat u de trekker kunt overhalen als de zaken niet lopen zoals u had verwacht.

Maar als je een Mac koopt “IRL” dan heb je minder beveiligingen. De meeste persoonlijke verkopen vinden plaats met behulp van contant geld of betalingsapps die geen bescherming bieden, en wetten die consumenten beschermen zijn meestal niet van toepassing. Het is een "koper, pas op" situatie waarin u ervoor moet zorgen dat het artikel dat u koopt geschikt is voor de verkoop voordat u geld overhandigt. Als je twijfelt, loop dan weg.

Advertentie

Er zijn enkele rode vlaggen waar u op moet letten bij het doen van een dergelijke tweedehands aankoop, waaronder:

 • Lijkt de verkoop te mooi om waar te zijn?
 • Moet de verkoop item veel hoger geprijsd zijn?
 • Laat de verkoper je het item grondig inspecteren voordat je het koopt?
 • Is de verkoper alleen bereid om af te spreken op een afgelegen locatie in het donker?
 • Is contant geld de enige betaling die de verkoper accepteert?

Je zou waarschijnlijk geen auto kopen zonder de mogelijkheid om onder de motorkap te kijken en eerst de banden te schoppen. De meesten zouden op zijn minst aandringen op een proefrit, zelfs met de verkoper op de passagiersstoel. Het kopen van een computer is niet anders. Je moet ofwel afspreken in het huis van de verkoper of op een openbare plaats waar er geen misbruik van je kan worden gemaakt. Je zou de tijd moeten hebben om de computer grondig te inspecteren voordat je hem koopt.

Als je een desktop-Mac koopt, zijn je opties voor een inspectie wat beperkter, maar je moet nog steeds aan de basiscriteria voldoen .

GERELATEERD: Hoe u kunt zien wat iets waard is met eBay

Start de Mac op?

Het lijkt een voor de hand liggend punt , maar de Mac zou op zijn minst moeten opstarten. U zou een opstartscherm moeten zien gevolgd door macOS. Mogelijk ziet u een inlogscherm of de “Hallo” splash die verschijnt wanneer macOS vers is geïnstalleerd.

Loop weg als de verkoper volhoudt dat "de batterij is" en zal de machine niet laten opstarten. Als de machine wordt ingeschakeld maar een fout vertoont of niet volledig opstart in macOS, kan dat duiden op een hardwareprobleem. Je hoeft niet per se het 'Mac-geluid' te horen. bij het aanzetten van de computer, aangezien Apple dat van veel van de machines die in de afgelopen tien jaar zijn gemaakt liet vallen (hoewel het terug is in de Apple Silicon-modellen).

Is de Mac nog steeds gekoppeld aan de oude eigenaar?

Als de Mac opstart, krijg je ofwel “Hallo” om aan te geven dat macOS opnieuw is geïnstalleerd, anders ziet u een inlogvenster met de naam van de accounthouder. Als u een inlogvenster ziet, moet u er rekening mee houden dat de Mac waarschijnlijk nog steeds aan de oude eigenaar is gekoppeld. Dit betekent dat macOS-activeringsslot waarschijnlijk nog steeds is ingeschakeld.

Advertentie

Activeringsslot is ontworpen om te voorkomen dat iemand een Mac gebruikt die is gestolen of verloren is gegaan. Het moet worden verwijderd voordat de verkoop wordt gesloten. De verkoper kan deze functie verwijderen onder Systeemvoorkeuren > Apple ID door vervolgens op iCloud in de zijbalk te klikken en “Find My Mac” uit de lijst.

De verkoper moet zijn Apple ID-wachtwoord invoeren om de functie te verwijderen. Als ze dit niet kunnen voltooien, kan dit betekenen dat de Mac is gestolen. Koop nooit een Mac die nog “Find My Mac” ingeschakeld. U moet de machine eerst volledig testen en erop aandringen dat deze wordt verwijderd voordat u de aankoop voltooit.

Een Mac testen die op de fabrieksinstellingen is teruggezet

Als je de “Hallo” scherm in plaats van een inlogvenster, is de Mac teruggezet naar een “als-nieuw” staat door de eigenaar. Aan de ene kant is dit goed omdat het betekent dat het activeringsslot is uitgeschakeld, terwijl het aan de andere kant een aantal problemen oplevert voor het testen van de machine.

Omdat je een paar tests op de machine moet uitvoeren om te controleren of alles werkt, een oplossing is om de verkoper te vertellen dat hij de Mac voor je moet instellen. Laat ze een dummy-account aan de computer toevoegen, zodat u uw tests kunt uitvoeren, en voordat u de verkoop doet, stelt u de Mac opnieuw in of zorgt u er in ieder geval voor dat het activeringsslot (hierboven) niet is ingeschakeld.

Als ze geen account kunnen maken omdat het activeringsslot al is ingeschakeld, of als de Mac een “Lost Mode” fout dan moet je weglopen. Een echte verkoper zal begrijpen dat je de Mac in volledig werkende staat moet zien.

Is de Mac ingeschreven in een apparaatbeheerprogramma?

Bedrijven en onderwijsinstellingen kopen Macs vaak in de groothandel van Apple en gebruiken een apparaatbeheerprogramma genaamd Automated Device Enrollment (ADE)—voorheen bekend als Device Enrollment Program (DEP)— om apparaten te beheren. Dit kan allerlei problemen opleveren, aangezien het programma is gekoppeld aan het serienummer van de Mac.

Advertentie

Bij de installatie van macOS controleert de configuratie-assistent de inschrijvingsstatus en download alle bestaande configuraties. Dit kan een eindgebruiker ervan weerhouden de Mac te gebruiken, aangezien de tussenkomst van de oorspronkelijke eigenaar vereist is om het profiel van het systeem te verwijderen om het als een “normaal” Mac.

Je kunt de ADE/DEP-inschrijvingsstatus van een apparaat controleren met een Terminal-opdracht, maar je hebt beheerderstoegang nodig (de eigenaar moet dus het beheerderswachtwoord invoeren om de opdracht uit te voeren). Open Terminal en typ:

sudo-profielen tonen -type inschrijving

Als u “null” of een fout zoals “Client is niet DEP ingeschakeld.” dan is het apparaat waarschijnlijk niet ingeschreven. Dit betekent dat het waarschijnlijk niet is gestolen van een vorige werkgever of universiteit.

< /p>

Houd er rekening mee dat er enkele manieren zijn om te voorkomen dat macOS de DEP/ADE-status controleert tijdens de installatie, dus er wordt een klein risico genomen bij het kopen van een Mac.

Hoe werkt het?

Je zou wat tijd met de Mac moeten doorbrengen om te zien hoe deze werkt. Test een paar veelvoorkomende workflows, zoals Safari openen en websites bezoeken, door de Mac App Store bladeren, processen controleren in Activity Monitor en zoeken naar items in Spotlight. Je kunt ook van deze gelegenheid gebruik maken om ervoor te zorgen dat video en audio soepel worden afgespeeld, wat ook bevestigt dat de luidsprekers in goede staat zijn.

Een oudere Mac die niet recentelijk is geformatteerd, heeft mogelijk een veel bloat op de achtergrond die de prestaties kan beïnvloeden, maar de zaken zouden nog steeds zonder veel problemen moeten werken. Webpagina's die scrollen of slecht presteren, bevriezen en stotteren, en de machine die veel warmte genereert, kan erop wijzen dat dingen niet zijn wat ze lijken.

GERELATEERDHoe u uw MacBook stofvrij kunt maken

Overmatige hitte kan worden veroorzaakt door stofophoping in de machine en als u een MacBook zelf graag wilt schoonmaken, wilt u misschien het risico nemen. Dit is iets dat je moet “voelen” met de hand, maar het spreekt vanzelf dat een MacBook niet te heet mag zijn om de ventilatoren aan te raken of te laten loeien als hij inactief is of onder zeer lage belasting.

Houd er rekening mee dat oudere Intel Macs veel heter kunnen worden dan nieuwere Apple Silicon-modellen met een M1 of vergelijkbare processor. Een Mac met een Apple Silicon-processor moet zelfs onder gemiddelde belasting koel en stil blijven.

GERELATEERD: Intel Macs versus Apple Silicon ARM Macs: welke moet je kopen ?

Zijn het toetsenbord en het trackpad in goede staat?

Als je een MacBook of desktop-Mac koopt met randapparatuur, test dan het toetsenbord volledig en zorg ervoor dat alles voelt en zich gedraagt ​​zoals het hoort. Zorg ervoor dat alle toetsen werken, inclusief de aan/uit-knop en vingerafdruksensor, indien aanwezig. Als je een MacBook Pro met een Touch Bar koopt, zorg er dan voor dat deze aanraakinvoer registreert en contextuele bedieningselementen toont voor welke app je ook gebruikt.

Dit is vooral belangrijk op MacBooks die tussen 2015 en 2020 zijn gemaakt en die gebruik maakten van de gevreesde 'Butterfly' van Apple. toetsenbord waarvoor nu een officieel serviceprogramma bestaat. Hoewel Apple eventuele problemen gratis zal repareren, moet u nog steeds eventuele problemen onder de aandacht van de verkoper brengen, aangezien dit de waarde van de machine beïnvloedt.

GERELATEERD11 dingen die je kunt doen met het Force Touch-trackpad van de MacBook

Vergeet ook niet trackpads en muizen te testen. Oudere trackpads met fysieke bewegende delen zijn gevoeliger voor problemen dan de nieuwere 'Force Touch'. modellen die de “klik” haptiek gebruiken. Op een MacBook kan het vervangen van het trackpad vaak erg moeilijk zijn zonder andere, veel duurdere componenten in de machine te vervangen.

Werken alle poorten?

Voor de hand liggende schade aan poorten zou alarmbellen moeten doen rinkelen, en als je kunt, moet je deze poorten testen. Desktopmodellen zoals de Mac mini moeten mogelijk worden aangesloten via HDMI, dus zorg ervoor dat de weergave-uitvoer werkt zoals verwacht. De meeste MacBooks die in de afgelopen vijf jaar zijn uitgebracht, hebben alleen USB-C-poorten (Thunderbolt), dus houd hier rekening mee als je hiervoor een flashstation of USB-kabel wilt meenemen.

Apple

Heeft het scherm dode pixels of andere problemen?

Niemand houdt van dode pixels, maar veel beeldschermen krijgen er op den duur last van. Hoe ouder het scherm, hoe groter de kans dat je vastgelopen of dode pixels hebt. Soms bevinden deze pixels zich in gebieden die u nauwelijks opmerkt, en andere keren bevinden ze zich in het midden van het scherm waar u 90% van de tijd kijkt.

Advertentie

De enige manier om erachter te komen is om van dichtbij en persoonlijk te komen en een website zoals DeadPixelTest.org te gebruiken. Maak de webbrowser volledig scherm en blader door de verschillende beschikbare kleuren. U mag een verkoop niet afwijzen louter vanwege de aanwezigheid van dode pixels, maar het kan u enige hefboomwerking geven om de verkoper ertoe te brengen de prijs te verlagen.

In welke staat bevindt de batterij zich?

Als je een MacBook koopt die je van plan bent om op batterijstroom te gebruiken, kan het belangrijk zijn om de staat van de batterij te kennen. Lees hoe u de batterijstatus van een MacBook kunt controleren voordat u aankomt. Hoe ouder de machine, hoe meer cycli de batterij waarschijnlijk heeft en hoe slechter de prestaties.

Net als dode pixels kan dit uw aankoop niet maken of breken, maar als u de batterij in de MacBook wilt vervangen, moet u deze prijs in de verkoop meenemen.

Komt er een oplader bij?

Als je een MacBook koopt, mag je een oplader van het eerste merk van Apple verwachten. Deze hebben het Apple-logo verzonken in de zijkant en zijn uitgevoerd in het kenmerkende wit van het bedrijf. Opladers van derden zijn niet helemaal nutteloos, maar ze zijn aanzienlijk goedkoper dan het aanbod van Apple.

Tim Brookes

Wees erg op uw hoede voor verkopers die de oplader niet bij de verkoop betrekken. Dit kan erop duiden dat de machine is gestolen en het kan uw vermogen om tests op de machine uit te voeren beperken. Net als bij het vervangen van een batterij, moet u rekening houden met de kosten van een oplader als u overweegt een machine te kopen die geen oplader bevat.

Overweeg tot slot Apple Diagnostics uit te voeren

Apple Diagnostics is een ingebouwd hulpprogramma dat Apple bij zijn computers levert om te testen op eventuele hardwarefouten. De functie geeft geen bijzonder gedetailleerde feedback, maar signaleert vaak enkele van de meest voorkomende problemen.

Advertentie

Lees hoe u Apple Diagnostics uitvoert op een Mac voordat u deze aanschaft.< /p> LEES VOLGENDE

 • › Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?
 • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
 • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
 • › Wat is MIL-SPEC valbeveiliging?
 • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
 • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken