5 psychologische trucs in gratis te spelen spellen (en hoe ze te vermijden)

0
98
Mikhail Mishunin/Shutterstock.com< /figuur>

Free-To-Play (F2P) games, verdienen jaarlijks miljarden dollars, dus het is duidelijk dat ze niet zo “gratis” zoals ze klinken. Dat komt deels doordat F2P-spellen psychologische trucs gebruiken om het waarschijnlijker te maken dat spelers naar hun creditcards grijpen.

Inhoudsopgave

F2P-games hebben een ander doel dan andere games
1. Het effect van begiftigde vooruitgang (kunstmatige vooruitgang)
2. Verliesaversiebias
3. Kunstmatige schaarste
4. Willekeurige beloningen zoals buitdozen
5. Sociale vergelijking en klassementen voor vrienden
Bewust zijn helpt verantwoord spelen

F2P-games hebben een ander doel dan andere games

Het eerste dat je moet weten om meer te begrijpen over hoe F2P-games werken, is dat ze een ander ontwerpdoel hebben dan games die je een keer koopt als een complete ervaring. Bij traditionele game-ontwikkeling is het de bedoeling om de speler een complete ervaring te verkopen waar ze zoveel mogelijk van zullen genieten. Als het een goed spel is, zal het hopelijk veel exemplaren verkopen en zal de ontwikkelaar winst maken. Als je eenmaal je exemplaar hebt gekocht, maakt het voor de ontwikkelaar niet echt uit of je het een keer, meerdere keren speelt of het nooit afmaakt. Het maakt in ieder geval niet uit in die zin dat de transactie tussen jullie compleet is.

Voor “gratis te spelen” games die relatie ziet er anders uit. Terwijl traditionele game-ontwikkelaars een prikkel hebben om een ​​ervaring op te bouwen die intrinsiek leuk is, is dat een secundair doel bij het ontwerpen van gratis te spelen games.

Aangezien deze games inkomsten genereren door voortdurend een klein bedrag van je, de prikkel is om je zo lang mogelijk te laten spelen (en betalen), of je nog steeds plezier hebt, is secundair. We zeggen niet dat ontwikkelaars van gratis te spelen games niet geïnteresseerd zijn in het maken van leuke games, alleen dat het niet uitmaakt waarom je nog steeds betaalt.

Er is een lange lijst met ontwerpmethoden en psychologische principes die spelers helpen om te haken en hen aanmoedigen om geld uit te geven. Niet alle mensen zijn even vatbaar voor deze verschillende methoden, maar F2P-spellen hoeven maar een klein aantal spelers te haken om winstgevend te zijn. Laten we eens kijken naar enkele van deze psychologische trucs.

1. Het effect van begiftigde vooruitgang (kunstmatige vooruitgang)

Het Endowed Progress-effect is iets dat je waarschijnlijk al bent tegengekomen, zowel in het echte leven als in traditionele spellen. Als je naar een wasstraat gaat en je krijgt een klantenkaart, dan stempelen ze de eerste paar punten vaak als een “bonus”.

Advertentie

Dit is eigenlijk een truc die het waarschijnlijker maakt dat je de set wilt voltooien. Dit effect is een merkwaardige situatie waarin mensen reeksen dingen willen afmaken die kunstmatig door iemand anders voor hen zijn gestart. In een traditioneel spel zoals Skyrim hoor je misschien twee karakters spreken en wordt er automatisch een zoektocht gestart of je pakt een item op en krijgt te horen dat er nog 9 te vinden zijn. Ook al heb je er niet voor gekozen om aan de taak te beginnen, toch voel je een dwang om het af te maken. Wees dus niet verbaasd als je “begaafd” het eerste deel van een set items in een F2P-game.

Hoe begaafde vooruitgang te bestrijden: Deze is moeilijk, maar als je je genoodzaakt voelt om een ​​reeks of lijst met dingen te voltooien, vraag jezelf dan af voor wie je het doet. Ben je met dit werk begonnen of werd je opgedragen het te doen? Alleen als je doorgaat als JIJ dat wilt.

2. Verliesaversiebias

Mensen (en bepaalde andere primaten) hebben een vooroordeel als het gaat om verliezen versus winsten. We ervaren de pijn van verlies intenser dan het plezier van winst, dus we hebben de neiging om beslissingen te nemen die op veilig spelen met de middelen die we al hebben. Meestal manifesteert dit zich als risicomijding, maar het kan ons ook motiveren om in te grijpen als er iets wordt afgenomen.

Als je een beloning krijgt die verdwijnt, tenzij je iets doet om te behouden het, onze neiging om verliezen te vermijden, kan ervoor zorgen dat u zich aanmeldt, zodat u die 7-daagse bonusreeks niet mist. Het is een betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat mensen door de deur komen wanneer hun interesse begint af te nemen.

Hoe verliesaversie te bestrijden: Wees rationeel. Weeg de hoeveelheid inspanning af die je moet doen om iets te behouden en hoeveel dat ding eigenlijk waard is. Verbind je er alleen aan als je het extraatje dat bijna op is echt nodig hebt of wilt.

3. Kunstmatige schaarste

We waarderen dingen die schaars of uniek zijn. Kunstmatige schaarste is een beproefde marketingtechniek, maar het werkt ook als een gamedesign-element. Alle gratis te spelen games die items aanbieden met verschillende zeldzaamheden, maken op de een of andere manier gebruik van kunstmatige schaarste. Unieke items, zeldzame item-drops of unieke prijzen en beloningen bieden allemaal een sterke stimulans om te spelen en natuurlijk kunnen ontwikkelaars een eindeloze voorraad kunstmatig schaarse items uit het niets toveren voor hun virtuele wereld.

Advertentie

Hoe kunstmatige schaarste te bestrijden: hetzelfde als hierboven! Overweeg objectief hoeveel het schaarse item of de beloning je waard is, afgezet tegen hoeveel je moet werken om het te krijgen en wat het je zal kosten om het te krijgen.

4. Willekeurige beloningen zoals buitdozen

Net als andere dieren zijn mensen onderhevig aan operante conditionering. Je weet wel, zoals de honden van Pavlov die kwijlen bij het luiden van een bel. De meeste conditionering werkt door een specifiek gedrag te associëren met een beloning. U kunt een dier bijvoorbeeld trainen om complexe trucs uit te voeren door ze herhaaldelijk iets lekkers te geven elke keer dat ze de gewenste actie uitvoeren.

Er gebeurt echter iets interessants wanneer u willekeurig bepaalt hoe vaak de beloning de actie volgt. Het stimuleert regelmatige pogingen van het gedrag. Dit is precies wat er gebeurt met de loterij of speelautomaten. Het gebruik van gerandomiseerde beloningen zoals loot boxes, kaartpakketten of “gacha” karakterdalingen in free-to-play-games spelen in op precies hetzelfde gedrag. Voor een klein percentage van de mensen kan dit zelfs leiden tot dwangmatige speelproblemen.

Hoe lootboxen te bestrijden: Tegenwoordig moeten F2P-ontwikkelaars op veel plaatsen wettelijk de drop-rates voor items bekendmaken, zodat u kunt berekenen hoeveel spins van het wiel u gemiddeld moet maken om te krijgen wat u wilt. Streef alleen naar die buitbeloningen als je denkt dat het het aantal dat uit die berekening voortvloeit waard is. Het is ook handig om voor jezelf een harde budgetlimiet in te stellen als het gaat om loot box-uitgaven. De tijd om te stoppen is wanneer je die budgetlimiet hebt bereikt.

5. Sociale vergelijking en klassementen voor vrienden

De laatste monteur die we hier zullen benadrukken, is sociale vergelijking. Dit is eigenlijk wat er in het echte leven altijd gebeurt, namelijk dat je naar andere mensen om je heen kijkt om een ​​idee te krijgen van hoe goed je het doet. Als je om je heen kijkt en de meeste andere mensen doen het niet zo goed als jij, dan voel je je goed over waar je bent. Als je naar de mensen om je heen kijkt en ze lijken het allemaal beter te doen dan jij, dan kan je een slecht gevoel over jezelf krijgen.

Sociale vergelijking is een ingewikkeld onderwerp, maar in de context van free-to-play-mechanica zijn er meerdere toepassingen hiervan. Een manier om gedrag gerelateerd aan sociale vergelijking te triggeren, is door zichtbare voordelen te bieden aan een betalende klant. Zoals skins of items die je alleen kunt krijgen door echt geld uit te geven.

Sociale vergelijkingen zijn niet zo effectief als de verschillen te groot zijn. Daarom is het ook een goed idee om leaderboards te gebruiken die een speler vergelijken met degenen die net voor en net achter hen staan ​​of andere spelers die ze persoonlijk kennen. Dit bevordert de concurrentie tussen spelers en dat is goed voor de winst van de game-ontwikkelaar.

Advertentie

Hoe sociale vergelijkingen te bestrijden: Dit is misschien de het moeilijkst van allemaal, maar je moet jezelf afvragen op wie je indruk probeert te maken. Het ding over “bijblijven met de Joneses” is dat de heer of mevrouw Jones vaak hoe dan ook geen aandacht aan u schenkt. Plaats je gevoelens van sociale ontoereikendheid in de juiste context en beslis of het er echt toe doet.

Bewust zijn helpt verantwoord spelen

Er is niets mis met het spelen van gratis te spelen games of met het uitgeven van geld aan games, zolang je er maar plezier in hebt. F2P-spellen zijn "gratis te spelen" in de eerste plaats omdat dat een gemakkelijke manier is om duizenden en duizenden mensen door de deur te krijgen. Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen niet verslaafd raakt aan psychologische ontwerptrucs op een manier die schadelijk is, betekent de wet van de grote getallen dat een klein percentage van de inkomende spelers diep verslaafd raakt. Als je dat wilt voorkomen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de kans dat dit gebeurt te verkleinen:

  • Stel voor jezelf een maandelijkse bestedingslimiet in die binnen je budget valt.< /li>
  • Stel een speeltijdlimiet in door alarmen en timers te gebruiken.
  • Voeg geen vrienden toe en kijk niet naar klassementen.

Natuurlijk, als je zo veel een F2P-game speelt dat het andere aspecten van je leven negatief beïnvloedt, wil je dat misschien ook als een waarschuwingssignaal beschouwen om het rustiger aan te doen!

LEES VOLGENDE

  • › Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?
  • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
  • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
  • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
  • › Wat is MIL-SPEC valbeveiliging?
  • › Een gebruikte Mac of MacBook kopen? Controleer deze dingen voordat u koopt