Överlevande från människohandel identifierar luckor i utkastet till lagförslag, söker lokalt rehab

0
65

Offren har sagt att även om lagförslaget tillhandahåller deras rehabilitering så sträcker det sig inte ut hjälpen utöver skyddshem. (Represetational Image: Wikimedia Commons/Savvas Alexandrou)

Med utkastet till lagförslag 2021 för människohandel (förebyggande, vård och rehabilitering) som förväntas läggas fram i parlamentet denna session, har överlevande från människohandel krävt att ministeriet för kvinnor och barns utveckling definiera och inkludera medel för rehabilitering av överlevande för att utreda fall, ofta mellan stater och till och med länder.

Utkastet till lagförslag, som framhålls som ett av de mest omfattande dokumenten om förebyggande av människohandel, placerades från början för monsunsessionen men kunde inte läggas fram på grund av upprepade störningar.

The Indian Leadership Forum Against Trafficking. (ILFAT), ett forum som inrättades 2019 av överlevande från människohandel, har nu skrivit till ministeriet och identifierat luckor i lagförslaget.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Offren har sagt att även om lagförslaget sörjer för deras rehabilitering, så sträcker det sig inte ut hjälpen utanför skyddshem. De har krävt en samhällsbaserad rehabiliteringsmodell som tillhandahåller hälsotjänster, rättshjälp, tillgång till välfärdssystem och inkomstmöjligheter som är avgörande för att säkerställa “allsidig återintegrering av offren” tillbaka till deras samhälle och familj.

De har också sagt att lagförslaget måste ge “offret mer handlingsfrihet” för att bestämma varaktigheten av deras vistelse i skydds- och rehabiliteringshem.

En av de överlevande, som räddades och rehabiliterades i ett skyddshem i sex månader, berättade för The Indian Express att hon utsattes för extrem diskriminering när hon återfördes till sin familj. Kvinnan, som giftes bort efter att hon återförts till samhället, utsattes för fysisk misshandel från sin man. Hon har nu bott separat med sin dotter. “När jag kom tillbaka från härbärget hade jag varit borta i över sex månader. Så mitt samhälle anklagade mig för att vara en ‘fallen kvinna. Familj, vänner, grannar – ingen skulle prata med mig. Därför är det viktigt för ministeriet att definiera hur överlevande ska rehabiliteras. De borde också ge pengar till vår utbildning och yrkesutbildning så att vi kan vara ekonomiskt oberoende,'' sa kvinnan som nu arbetar med andra överlevande.

En överlevande från Västbengalen, som nu är en förespråkare för att bekämpa människohandel, sa att offren måste ha större att säga till om i sin rehabiliteringsprocess. “Skyddshem, som ofta drivs av icke-statliga organisationer, måste visa beläggning för att kunna få medel.
Så de är ovilliga att skicka tillbaka överlevande till sina samhällen, och behåller dem ofta längre än de behöver vara. För det andra tar utredningen i mål år att slutföra, och den överlevande, som är huvudvittnet, kan inte åka hem innan förfarandet är över.’’

Uma Chatterjee, grundare av Sanjog, en icke-statlig organisation vars fokusområden inkluderar könsrättigheter och handel med kvinnor och barn, sa: “Rehabilitering är en grundläggande rättighet, men det finns ingen klarhet i lagförslaget om några medel som kommer att tilldelas, vilket är avgörande. Studier har visat att samhällsbaserade rehabiliteringsstrategier är baserade på utjämning och social integration genom att tillgodose behoven hos överlevande utanför institutioner.”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.