Omicron, delta-varianter kombineras för beslutsfattande huvudvärk

0
141

Fotgängare som bär ansiktsmasker mot coronaviruset går längs Regent Street i London 30 november 2021. (AP Photo)

Greker som är över 60 år och vägrar vaccinationer mot coronavirus kommer att bli drabbas av månatliga böter på mer än en fjärdedel av sin pension, en tuff politik som kan visa sig vara riskabel för landets politiker.

I Israel kunde potentiella bärare av den nya omicron-varianten spåras av nationens formidabla spionbyrå i skenbart trots mot en dom från högsta domstolen från den senaste rundan.

Veckovisa protester i Nederländerna över landets låsning klockan 17.00 och andra nya restriktioner har blivit våldsamma, trots vad som verkar vara en överväldigande acceptans av de nya reglerna.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Med deltavarianten av covid-19 som driver upp fall i Europa och växande rädsla för omicron-varianten, väger regeringar runt om i världen nya åtgärder för befolkningar som är trötta på att höra om restriktioner och vacciner.

Läs |Hur en saknad gen ledde sydafrikanska forskare att hitta omicron

Det är en svår kalkyl som försvåras av utsikterna till motreaktioner, ökade sociala klyftor och, för många politiker, rädslan för att bli bortröstad.

“Jag känner till frustrationen som vi alla känner med denna omicron-variant, känslan av utmattning att vi kan gå igenom det här igen,” Den brittiske premiärministern Boris Johnson sa på tisdagen, två dagar efter att regeringen meddelade att maskeringar skulle bli obligatoriska igen i butiker och på kollektivtrafiken och krävde att alla besökare från utlandet skulle genomgå ett covid-19-test och karantän.

“Vi försöker ta ett balanserat och proportionerligt tillvägagångssätt.”

Nya restriktioner, eller variationer på de gamla, dyker upp runt om i världen, särskilt i Europa, där ledare anstränger sig för att förklara vad som ser ut som ett misslyckat löfte: att massvaccinationer skulle innebära ett slut på de begränsningar som avskys allmänt.

“Människor behöver normalitet. De behöver familjer, de behöver se människor, uppenbarligen tryggt, socialt avståndstagande, men jag tror verkligen att den här julen nu har folk fått nog,” sa Belinda Storey, som driver ett stånd på en julmarknad i Nottingham, England.

I Nederländerna, där utegångsförbudet trädde i kraft förra veckan, åkte polispatrullering för att bryta demonstrationer mot den nya låsningen, som är bland världens strängaste. Men de flesta verkade uppgivna för att skynda sig igenom ärenden och bege sig hem.

“Det enda vi kan göra är att lyssna på reglerna, följa dem och hoppas att det inte blir värre. För mig är det inga problem. Jag är sjuksköterska. Jag vet hur sjuka människor blir,” sa Wilma van Kampen.

I Grekland riskerar invånare över 60 böter på 100 euro (113 USD) i månaden om de misslyckas med att vaccinera sig. Böterna kommer att läggas på skatteräkningarna i januari.

Åsikt |En uppgång i ekonomin är här, liksom Omicron

Omkring 17 procent av greker över 60 år är ovaccinerade trots olika försök att få dem att få sina sprutor, och nio av 10 greker som för närvarande dör av covid-19 är över 60.

“Jag bryr mig inte om åtgärden kommer att kosta mig några extra röster i valet,” Premiärminister Kyriakos Mitsotakis sa på onsdagen efter att lagstiftare antagit åtgärden. “Jag är övertygad om att vi gör rätt och jag är övertygad om att denna politik kommer att rädda liv.”

Använder en morot istället för en pinne, Slovakiens regering föreslår att ge personer som är 60 år och äldre en bonus på 500 euro (568 USD) om de blir vaccinerade.

I Israel godkände regeringen denna vecka att återuppta användningen av en kontroversiell telefonövervakningsteknik för att utföra kontaktspårning av personer som bekräftats ha omicron-varianten.

Israeliska rättighetsgrupper har fördömt användningen av tekniken som en kränkning av integritetsrätten, och andra har noterat att dess noggrannhet på inomhusplatser är bristfällig, vilket leder till att ett stort antal människor felaktigt flaggas. Högsta domstolen utfärdade tidigare i år en dom som begränsar användningen av det.

“Vi måste använda det här verktyget i extrema situationer, och jag är inte övertygad om att vi är i den typen av situation,&#8221 ; Justitieminister Gideon Saar berättade för den israeliska public service-kanalen Kan denna vecka.

I USA finns det liten aptit hos vardera politiska partierna för en återgång till låsningar eller strikt kontaktspårning. Att genomdriva även enkla åtgärder som att bära mask har blivit en politisk flampunkt. Och republikaner stämmer för att blockera Biden-administrationens nya krav på att bli-vaccinerad-eller-bli-testad för stora arbetsgivare.

Läs också |Ny info visar att omicron sprids bredare tidigare än trott

President Joe Biden , vars politiska öde mycket väl kan bero på att kontrollera pandemin, har använt en kombination av påtryckningar och brådskande uppmaningar för att få människor att ta sina första skott eller en booster.

Administrationen arbetar också för att kräva att alla flygresenärer till USA testas inom en dag innan de går ombord på flyget, istället för de nuvarande tre dagarna.

Men presidentens rådgivare har uteslutit mer utbredda låsningar.

Biden sa att USA kommer att bekämpa COVID-19 och den nya varianten “inte med avstängningar eller nedstängningar utan med mer utbredda vaccinationer, boosters, tester och mer.”

“Om människor är vaccinerade och bär sina masker, finns det inget behov av nedstängningar,” tillade han.

Uppkomsten av den nya varianten gör liten skillnad för Mark Christensen, en spannmålsköpare för en etanolfabrik i Nebraska. Han avvisar alla vaccinationsmandat och förstår inte varför det skulle behövas. Hur som helst, sa han, är de flesta företag i hans hörn av staten för små för att falla under reglerna.

Förklarat |Varför Moderna vd:s kommentarer om vaccinets effektivitet mot Omicron har väckt nya bekymmer

“Om de bara uppmuntrade mig att ta det, så är det en sak,” sa Christensen. “Men jag tror på valfrihet, inte beslut med tvång.” månader för att behålla sitt pass som ger tillgång till restauranger, hotell och offentliga sammankomster.

Och Chile släppte aldrig sitt krav på att bära masker offentligt, förmodligen den vanligaste förnyade begränsningen runt om i världen.

Dr. Madhukar Pai vid McGill University's School of Population and Public Health sa att masker är ett enkelt och smärtfritt sätt att hålla nere överföringen, men att billiga hemmatester måste vara mycket mer utbredda, både i rik och fattiga länder.

Han sa att båda tillvägagångssätten ger människor en känsla av kontroll över sitt eget beteende som går förlorat med en lockdown och gör det lättare att acceptera behovet av att göra saker som att avbryta en fest eller stanna inne.< /p>

Pai sa att krav på boosters universellt, som i huvudsak är fallet i Israel, Chile och många länder i Europa, inklusive Frankrike, kommer bara att förlänga pandemin genom att göra det svårare att få första doserna till utvecklingsvärlden. Det ökar oddsen för ännu fler varianter.

Även i Explained |Kan ett RT-PCR-test upptäcka infektion med Omicron-varianten av Covid-19?

Låsningar, sa han, borde vara det allra sista valet.

“Låsningar uppstår bara när ett system misslyckas,” han sa. “Vi gör det när sjukhussystemet är på väg att kollapsa. Det är en sista utväg som indikerar att du har misslyckats med att göra alla rätt saker.”

Det är inte så låsningar ses i det kommunistiska Kina, vilket tillåter lite oliktänkande. Vid varje nytt utbrott förseglas hela städer, och ibland genomgår miljontals människor masstester.

I de strängaste nedstängningarna är människor förbjudna att lämna sina hem, och matvaror kommer till deras dörr.

Hittills har Kina inte sett behovet av nya restriktioner som svar på omicron-varianten. Chefen för Kinas centrum för sjukdomskontrolls epidemiologiska enhet, Wu Zunyou, sa att omicron, för tillfället, utgör ett hanterbart hot, och “oavsett vilken variant är våra folkhälsoåtgärder effektiva. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.