LS-debatt om Covid-19: Oppositionen säger att regeringen misshandlade den andra vågen, söker vaccinets färdplan

0
135

Kongresspresident Sonia Gandhi hälsas av en parlamentariker i Lok Sabha under parlamentets vintersession. (LSTV/PTI Photo)

Oppositionspartier försökte på torsdagen få regeringen att höra sin hantering av den andra vågen av pandemin tidigare i år, långsam vaccinationstakt och dålig genomsekvensering av viruset under en debatt om Covid-19 i Lok Sabha.

En hel del parlamentsledamöter tog också upp frågan om premiärminister Narendra Modis bild på vaccincertifikat, och hävdade att alla stater hade bidragit lika mycket till att bekämpa pandemin och vaccination, och frågade vad som var regeringens plan för att tillhandahålla boosterdoser i landet. kölvattnet av Omicron-varianten av viruset.

Kongressledaren i kammaren Adhir Ranjan Chaudhary sa att mindre än 30 % av landets befolkning hade blivit helt vaccinerade och frågade vad regeringen gjorde för att helt vaccinera alla vuxna inför den nya Omicron-varianten av viruset.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Du fick veta [om Omicron] den 26 november. Men du började screena på flygplatser från den 1 december. Förra gången fick vi också veta om Wuhan mycket tidigare, men vi agerade sent. Enligt Johns Hopkins vaccinspårare är endast 27,30 % av Indiens befolkning helt vaccinerade. Kina har helt vaccinerat 76 % av sin befolkning. Vilka åtgärder vidtar du för att helt vaccinera alla vuxna? Du sa att du kommer att vaccinera alla i slutet av december 2021”, sa Chaudhary och tillade att om regeringen hade agerat i tid före den andra vågen, skulle så många liv inte ha gått förlorade.

Läs också |Omicron: 11 länder placerad i kategorin “risk”, säger Scindia till Lok Sabha

Han hånade också några medlemmar av regeringen och det styrande partiet över deras förmodade icke-vetenskapliga svar på spridningen av viruset. “(Piyush) Goyal sa att man konsumerar mindre syre, Rajnath Singh säger att man läser Ramcharit Manas, BJP-ledare säger att man dricker kourin och Ramdev säger att man tar Coronil. Och Harshwardhan ji och Gadkari ji sitter med honom för att annonsera. Det här är vår stat. Med tanke på det, berätta för oss färdplanen [för att hantera Omicron]”, sa Chaudhary.

Trinamool Kongress MP Saugata Roy skyllde på premiärministern. “Pandemin hade börjat [innan den första vågen slog till i Indien] och jag gick till premiärministern och sa till honom varför du inte skjuter upp kammaren. Han sa att folk bara vill ha semester och det är därför de ber om att kammaren skjuts upp. Fem dagar senare sa premiärministern bang redskap… Sedan i januari 2021 sa han att vi har vunnit mot Covid. Sedan kom den andra vågen. Hade inte premiärministern varit självbelåten hade detta inte hänt.”

BSP MP Ritesh Pandey sa att Indien skickar det minsta antalet prover för genomsekvensering, vilket var ett problem i kölvattnet av Omicron-varianten. “Vi skickar minst antal prover för genomsekvensering. PMO sa att (tidigare) genomsekvensering inte behövdes eftersom viruset är genetiskt stabilt. Så mycket som 12 miljoner vacciner kommer att förfalla. Vår vaccinhantering har misslyckats”, sa han.

Läs också |Omicron-fall hittades: Kejriwal säger att “tråkigt att Indien inte stoppade flyg från drabbade länder”

AIMIMs Asaduddin Owaisi frågade regeringen vad den gjorde för genomsekvensering och för att skydda barn. “Hade regeringen hållit sig vaken hade den andra vågen inte kommit. CoWIN-portalen säger att endast 33 % är helt vaccinerade. Vad har du gjort för att rädda barn. De är inte vaccinerade. Det är sju månader sedan sjukvårdspersonal vaccinerades. När ska de få booster skott, sa han. “Du gav 25 % vacciner till privata sjukhus och de vaccinerade bara 9 %. Hade inte Högsta domstolen ingripit hade du gett 50%. Du beställde vaccin 2021. Du är ansvarig för att flera tusen människor dör i Indien.”

RSP-medlemmen NK Premchandran sa: “Den andra vågen drabbade Indien som en tsunami. Vem är ansvarig? Den 1 april flaggades icke-tillgänglighet av syre. Ingenting gjordes för att säkerställa tillgången på syre. Så många människor dog. Redan i november 2020 varnade parlamentsutskottet regeringen för detta. Det fanns ingen ordentlig planering för vaccination.”

Läs också |Avsluta Covid-kantstenar i husets pressgalleri: Oppositionsledare

Kongressens parlamentsledamot Gaurav Gogoi sa att den styrande BJP har glömt förödelsen som orsakats av den andra vågen av pandemin. “Premiärministern bad nationen att vara vaksam angående Covid-19. Andra parlamentsledamöter i BJP måste också be medborgarna att vara vaksamma och följa Covid-19 förebyggande åtgärder. Tidigare i år deklarerade regeringen på flera forum segern över Covid-19 och det var månader före den andra vågen av Covid-19, som orsakade ett stort antal dödsfall och tvingade oss att be främmande nationer om ventilatorer och utrustning för syregenerering. sa.

När han frågade om statusen för Covid-vaccinets andra doskörning, sa han: “Med hänvisning till Assams vaccinationsdata kan jag säga att vaccinationsrekorden steg vilket ledde till premiärminister Narendra Modis födelsedag och den föll dagar efter det och den var också låg dagar före händelsen.”

Gogoi anklagade också regeringen för att ignorera varningsskyltar, vilket ledde till en akut brist på sängar, syrgasflaskor och ventilatorer under den andra vågen.

Shiv Senas Vinayak Raut inledde debatten tidigare under dagen och uppskattade premiärminister Narendra Modi och chefen ministrar för att de arbetat tillsammans för att bekämpa pandemin. Han anklagade dock regeringen för oproportionerlig distribution av vaccindoser.

Han bad regeringen att överväga att anta en lagstiftning med stränga åtgärder mot dem som försökte utnyttja pandemisituationen. “Vissa privata sjukhus har utnyttjat situationen – de försökte tjäna pengar på människornas hjälplöshet. Det måste finnas en lag med stränga straffåtgärder för att straffa sådana människor”, sa Raut.

Han hävdade att han inte ville skylla på premiärministern eller centralregeringen och sa att entreprenörer som hade fått ansvaret för att distribuera ventilatorer med PM-CARES-fonden inte gjorde ett bra jobb. “Mer än 60 procent av ventilatorerna som kom till Maharashtra ligger fortfarande oanvända. Entreprenörerna tillhandahöll felaktiga ventilatorer”, sa han och tillade att det fanns oegentligheter i konstruktionen av syrgasanläggningar på statliga sjukhus också.

Förklarat |Två år av pandemi: Vacciner, piller och en mutant i perspektiv

Raut krävde också samordning mellan stater, såväl som med centrum, över den nya Omicron-varianten av viruset. “Det måste finnas klarhet i centrets direktiv om Omicron… premiärministerns ansvar är för hela befolkningen på 130 crore. Det borde inte vara så att du tittar på Maharashtra med en slug blick, hjälper Gujarat i gott mått och gör maximala tilldelningar till Uttar Pradesh eftersom det går till val. Tilldelningar bör göras på basis av befolkningen”, sa han.

BJP:s Rattan Lal Kataria sa att oppositionen inte borde politisera frågan. “Oppositionen har en roll i demokratin och de borde spela den rollen, men borde inte politisera saker när det gäller att tjäna mänskligheten. De borde uppmuntra människor som är engagerade i kampen mot pandemin”, sa han.

Kataria sa att det finns ett behov av att vara mer försiktig i ljuset av den nya varianten av viruset. “Det är inte läge att sitta bekvämt, vi måste vara vaksamma”, sa han.

Som svar på påståendet om att centret gynnade BJP-styrda stater när det gäller att leverera vaccin, sa Kataria att flera oppositionsstyrda stater kontaktade andra nationer för att få vaccin och tillade att de fick höra att vaccintillverkarna bara skulle ha att göra med centralregeringen.

DMK’s D N V Senthilkumar S sa att regeringens svar på pandemin inte var proaktivt. Han sa att den ständiga hälsokommittén hade varnat regeringen för hotet om andra vågen och brist på syre, ventilatorer och annan medicinsk utrustning, men regeringen ignorerade dessa förslag. Han kritiserade regeringen för att ha infört en nationell låsning med bara fyra timmars varsel. “Vi såg migrantarbetare gå hundratals kilometer utan hjälp från regeringen”, sa han.

CPM:s A M Arif sa att folk hade betalat priset för regeringens övertro. “En låsning infördes utan samråd om förberedelser. Vi tvingades av regeringen att se hundratals kroppar flyta i Ganges. Medan regeringen vägrade att ge likvida pengar i händerna gick priserna på petroleumprodukter skyhöga. PM-CARES fond verkar på det mest ogenomskinliga sättet.”

YSRCP’s Sri Krishna Devarayalu Lavu sa att den andra vågen kom för att demokratins pelare inte fungerade. “Rättsväsendet brydde sig aldrig om migranter. De sa att vi inte kan agera baserat på mediarapporter. Media fokuserade inte på pandemin förrän krisen nådde Delhi. Valkommissionen tillät val i Västbengalen, UP och Andhra Pradesh trots att pandemin ledde till att tusentals liv gick förlorade. Då hände IPL i landet. Det var som att se bandet spela på Titanic. Allt detta berodde på övertro, sa han och tillade att regeringen måste se över tillgängligheten av sängar, syrgas och utföra tester inte bara på flygplatser utan även i distrikt.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd