Konservativa i USA:s högsta domstol verkar vara villiga att ta till sig aborträttigheter

0
145

Arkivbild av Högsta domstolen i Washington. (AP)

Konservativa amerikanska högsta domstolsdomare i onsdags signalerade en villighet att dramatiskt inskränka aborträtten i Amerika och kanske upphäva den landmärke Roe v. Wade-domen från 1973 som legaliserade förfarandet i hela landet eftersom de indikerade att de skulle upprätthålla en restriktiv Republikanstödd Mississippi-lag.

Domstolen, som har en konservativ majoritet på 6-3, hörde ungefär två timmars muntliga argument i södra statens försök att återuppliva sitt förbud mot abort från och med 15 veckors graviditet, en lag som blockerats av lägre domstolar.

De liberala domarna varnade för att avstå från viktiga och långvariga rättsliga prejudikat som Roe och att överge en rättighet som amerikanska kvinnor har kommit att förlita sig på.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Jackson Women’s Health Organisation, den enda abortkliniken i Mississippi, utmanade lagen och har stöd av den demokratiske presidenten Joe Bidens administration . Ett avgörande väntas i slutet av juni nästa år.

Roe v. Wade insåg att rätten till personlig integritet enligt den amerikanska konstitutionen skyddar en kvinnas förmåga att avbryta sin graviditet. Högsta domstolen, i en dom från 1992, kallade Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, bekräftade åter aborträtten och förbjöd lagar som införde en “otillbörlig börda” om tillgång till abort. Mississippi bad domarna att upphäva Roe och Casey-domarna.

Konservativ domare Brett Kavanaugh uttryckte en åsikt som ofta uttrycks av abortmotståndare att ingenting i konstitutionen skyddar aborträttigheter.

“Konstitutionen är varken pro-life eller pro-val i frågan om abort utan överlåter frågan till folket i staterna eller kanske kongressen att lösa i den demokratiska processen,” sa Kavanaugh. Om Roe vältes skulle många stater “fortsätta att fritt tillåta abort,” Kavanaugh tillade.

Före Roe-domen förbjöd många stater abort.

Julie Rikelman, som argumenterade för abortkliniken, sa att omkullkastning av Roe inte skulle innebära att domstolen är neutral i fråga om abort som Kavanaugh föreslagna.

“Kvinnor har lika rätt till frihet enligt konstitutionen, ära, och om de inte kan fatta detta beslut, om stater kan ta kontroll över kvinnors kroppar och tvinga dem att uthärda månader av graviditet och förlossning, då kommer de aldrig att ha samma status enligt grundlagen,” Rikelman berättade för Kavanaugh.

Omkring en av fyra amerikanska kvinnor har gjort abort, tillade Rikelman.

‘Överlev stanken’< /p>

Liberal justitieminister Sonia Sotomayor sa att Mississippi-tjänstemän försökte föra frågan till rättsväsendet endast på grund av domstolens förskjutning åt höger.

“Kommer denna institution att överleva stanken som detta skapar i allmänhetens uppfattning. att grundlagen och dess läsning bara är politiska handlingar?” frågade Sotomayor.

Läs också |Priset på abortbegränsar: Ekonomer väger in i USA:s debatt

Kavanaugh och justitierådet Amy Coney Barrett – båda utnämnda till den republikanske före detta presidenten Donald Trump, som lovade att namnge domare som skulle störta Roe – skulle kunna vara nyckelrösterna för att avgöra hur långt domstolen kommer att gå.

Barrett sa att han omkullkastade en stora prejudikat är motiverat i vissa fall men undrade om “offentlig reaktion” bör övervägas. Barrett frågade också om det nyligen antagna i vissa stater av “säker tillflyktsort” lagar, som låter kvinnor lämna över oönskade barn till vårdinrättningar utan påföljd, undergräver vissa motiveringar för aborter eftersom kvinnor inte tvingas till moderskap bara genom att föda barn.

Den konservative chefsdomaren John Roberts föreslog att domstolen kunde upprätthålla Mississippis lag utan att störta Roe. Det var oklart om de fem andra konservativa skulle sluta med att störta Roe.

“Varför räcker inte 15 veckor till” för att en kvinna ska bestämma sig för att göra abort, frågade Roberts.

Mississippis förbud är ett av en rad restriktiva abortlagar som antagits i republikanskt styrda delstater de senaste åren. Högsta domstolen hörde den 1 november argument om en lag i Texas som förbjuder abort vid ungefär sex veckors graviditet men har ännu inte meddelat något beslut.

Anti-abortförespråkare tror att de är närmare än någonsin att störta Roe, ett långvarigt mål för kristna konservativa.

‘Ganska fel’

Konservativa domare tonade ner idén att domstolen måste vara försiktig med att häva sina egna prejudikat, och noterade att den har gjort det i många sammanhang, inklusive att häva en ökända dom från 1895 som tillåter rassegregering.

“Det finns alltså omständigheter under vilka ett beslut … måste åsidosättas helt enkelt för att det var oerhört fel när det beslutades,” sade den konservative domaren Samuel Alito.

USA:s generaladvokat Elizabeth Prelogar, som representerar Bidens administration, sa att det skulle vara en “oöverträffad sammandragning” individuella rättigheter. “Domstolen har aldrig återkallat en rättighet som är så grundläggande för så många amerikaner och så central för deras förmåga att delta fullt ut och lika i samhället,” Prelogar sa.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av amerikanerna stöder aborträttigheter.

Besluten från Roe och Casey fastslog att stater inte kan förbjuda abort innan ett foster är livskraftigt utanför livmodern, vanligtvis sett av läkare som mellan 24 och 28 veckor. Mississippi’s 15-veckors förbud utmanar det. Roberts sa att ett förbud vid 15 veckor är “inte en dramatisk avgång” från livsduglighet.

Scott Stewart, argumenterande för Mississippi, sa att Roe och Casey-domarna “hemsöker vårt land.”

“De har ingen grund i konstitutionen. De har inget hem i vår historia eller traditioner. De har skadat den demokratiska processen. De har förgiftat lagen. De har kvävts av kompromisser,” sa Stewart.

Mississippi är bland 12 delstater med så kallade triggerlagar utformade för att förbjuda abort om Roe v. Wade omkullkastas. Ytterligare stater skulle sannolikt snabbt begränsa tillgången till abort.

Om Roe skulle omkullkastas eller begränsas, i stora delar av Amerika kan kvinnor som vill avsluta en graviditet ställas inför valet att göra en potentiellt farlig illegal abort, resa till en annan stat där proceduren fortfarande är laglig och tillgänglig eller köpa abortpiller online. Förfarandet skulle förbli lagligt i liberalt orienterade stater, av vilka 15 har lagar som skyddar aborträttigheter.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.