Forklart: Hva står WTA å tape etter å ha trukket seg ut av Kina

0
214

Tidligere verdens nr. 1 doublespiller Peng Shuai. (AP)

Sent onsdag, en måned etter at tidligere verdens nr. 1 doublespiller Peng Shuai forsvant, bestemte Women's Tennis Association (WTA) seg for å trekke seg fra alle aktiviteter i Kina . Den to ganger Grand Slam-mesteren hadde lagt ut på sosiale medier påstanden om å ha blitt seksuelt overgrepet av den tidligere kinesiske visepremieren Zhang Gaoli. Innlegget ble imidlertid slettet nesten umiddelbart, og internettsøk angående Shuai, og også «tennis», ble blokkert i landet. Det har vært spekulasjoner om Pengs oppholdssted og sikkerhet siden den gang.

Tennisspillere og slike som FN og Amnesty International har gjentatt oppfordringer om at Shuai sine påstander skal undersøkes på en åpen måte, og at hennes sikkerhet skal ivaretas. WTA har imidlertid nå bestemt seg for å trekke ut støpselet for sin virksomhet i Kina – og blir det første idrettsorganet som tar steget i det østasiatiske landet.

Les også |Tap av Kina-hendelser over Peng Shuai kan gå forbi 2022: WTA

“Med full støtte fra WTA-styret, kunngjør jeg umiddelbar suspensjon av alle WTA-turneringer i Kina, inkludert Hong Kong,” sa WTA-sjef Steve Simon i en uttalelse.

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hva står på spill for WTA?

Kina tilbyr et sterkt marked for enhver idrett. I 2018 signerte WTA en rekordhøy 10-årsavtale – verdt 1 milliard dollar ifølge SportsBusiness Journal – for å være vertskap for årsavslutningsarrangementet i Shenzhen. I kalenderåret 2019 – den siste sesongen før pandemien skapte kaos på timeplanen – hadde WTA 10 arrangementer i Kina med en total premiekasse på $31 033 118.

Organet må nå flytte de 10 turneringene til andre arenaer som kanskje eller ikke kan tilby de samme premiepengene.

Har ATP gjort noe i Peng-saken ennå?

Spillere fra herreforeningen har applaudert WTAs trekk, men organet selv har ikke gjort mye utover å gi en uttalelse for noen uker siden som ber om en “rettferdig og transparent etterforskning” av Shuai sine påstander.

Som WTA , ATP har også betydelige forretningsinteresser i Kina – kanskje av større pengeverdi. De fire ATP-arrangementene som ble holdt i Kina i 2019 – inkludert Shanghai Masters 1000 – hadde en premiesum på $14.202.455. ATP hadde også en rekke Challenger-arrangementer i Kina før pandemien slo til.

Les |Ved å samles for Peng Shuai, slår WTA en vinner mot Kina

Hva med Den internasjonale olympiske komité?

Merkeverdig nok har IOC vært det eneste organet som tilsynelatende har tatt kontakt med Shuai. Kroppen hadde gitt ut et fotografi av presidenten Thomas Bach på en tilsynelatende 30-minutters videosamtale med Shuai, og hevdet at den tredobbelte olympieren var trygg. Opptak av selve samtalen ble ikke offentliggjort, og WTA var ikke overbevist om Shuai sin sikkerhet.

Kort tid før IOCs påståtte videosamtale, valgte organet å ikke iverksette tiltak for Shuais forsvinning, og sa til CNN: “Erfaring viser at stille diplomati gir den beste muligheten til å finne en løsning for slike spørsmål.”

Det er også viktig å forstå at i februar vil IOC være vertskap for vinter-OL i Beijing, og Gaoli var, ifølge CNN, ansiktet til organisasjonskomiteen for de kommende lekene.

Peng Shuai, en tre ganger olympisk spiller og tidligere topprangert doublespiller, droppet ut av offentlig syn etter å ha anklaget tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelle overgrep. (AP)

I en fersk uttalelse hevdet IOC å ha hatt en ny samtale med Peng, der tennisspilleren “bekreftet” at hun er trygg og frisk, gitt den “vanskelige situasjonen” hun er i. ingen visuelt bevis for den andre samtalen ble levert.

Les også |WTAs Kinas holdning til Peng Shuai sin forsvinning kan være unik, koste millioner

WTA har tatt et standpunkt, men hvorfor ba NBA Kina om unnskyldning?

I 2019, midt i protester i Hong Kong, twitret tidligere Houston Rockets daglig leder Daryl Morey til fordel for demonstrantene som kjempet «for frihet». Umiddelbart ble innlegget slettet, men Rockets begynte å miste sponsorer, og lagvarene var ikke lenger å kjøpe i Kina. NBA led også ettersom Kinas hovedkringkaster fjernet alle franchisens kamper fra programmet.

NBA har hentet inn milliarder fra Kina – fra 2019-avtalen den inngikk for å strømme spill i landet i fem år, en binding verdt 1,5 milliarder dollar. Etter Moreys tweet forbød imidlertid statsdrevne CCTV NBA-kamper å bli sendt, noe som kostet sportsgruppen 400 millioner dollar, ifølge Forbes.

Morey ga en unnskyldning til Kina, som LeBron James, som generelt er vokal mot menneskerettighetsgrusomheter, sluttet seg til. Da ba også Rockets’ stjernespiller James Harden om unnskyldning til Kina.

“Vi beklager. Vi elsker Kina, vi elsker å spille der,” sa Harden til journalister den gang.

Best of Explained

Klikk her for mer

Har den kinesiske regjeringen utøvd sin innflytelse i fotball også?

Ja. I følge den tyske publikasjonen Deutsche Welle, mente kinesiske tjenestemenn at investeringsbeløpet som kreves oppveier avkastningen, noe som fikk regjeringen til å fraråde investorer å gå inn i sporten. Dette hadde innvirkning i Kina – der Superligaen begynte å synke – og i utlandet. I 2017 var det 20 europeiske klubber med kinesiske eiere, men det falt til 10 innen 2021.

La Repubblica, en italiensk avis, rapporterte at Inter Milan-eiere fra Kina, Suning Holdings, også var ute etter å selge sin eierandel i klubben.

Hvordan bruker Kina sport som et verktøy for regjeringens politikk?

Landet har pumpet inn milliarder til å utvikle sportslig infrastruktur i landet. Statens kringkaster CGTN hevdet i 2019 at Kina brukte 3,9 milliarder dollar til vinter-OL, som vil bli arrangert samme år som landet er vertskap for Asia-lekene. Bloomberg rapporterte også at landet planlegger å investere 773 milliarder dollar innen 2025 i sin sportsindustri.

Kina er også en ledende produsent av sportsutstyr – spesielt innen bordtennis.

Siste måned , forlenget Formel 1 også kontrakten med Kina til 2025.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.