Förklarat: Vad kan WTA förlora efter att ha lämnat Kina

0
58

Förre världsnr 1 dubbelspelare Peng Shuai. (AP)

Sent på onsdagen, en månad efter att den tidigare världsledande dubbelspelaren Peng Shuai försvann, beslutade Women's Tennis Association (WTA) att dra sig ur alla aktiviteter i Kina . Den tvåfaldige Grand Slam-mästaren hade publicerat på sociala medier anklagelsen om att ha blivit sexuellt övergrepp av Kinas före detta vice premiärminister Zhang Gaoli. Men inlägget raderades nästan omedelbart och internetsökningar om Shuai, och även “tennis”, blockerades i landet. Det har spekulerats om Pengs vistelseort och säkerhet sedan dess.

Tennisspelare och liknande som FN och Amnesty International har upprepat kraven på att Shuais anklagelser ska utredas öppet och att hennes säkerhet säkerställs. WTA har dock nu bestämt sig för att dra ur kontakten med sin verksamhet i Kina – och blir det första idrottsorganet att ta steget i det östasiatiska landet.

Läs också |Förlust av Kina-händelser över Peng Shuai kan gå förbi 2022: WTA

“Med fullt stöd från WTA:s styrelse tillkännager jag omedelbart avstängning av alla WTA-turneringar i Kina, inklusive Hongkong”, sa WTA-chefen Steve Simon i ett uttalande.

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Vad står på spel för WTA?

Kina erbjuder en stark marknad för alla sporter. Under 2018 skrev WTA på ett rekordstort 10-årigt avtal – värt 1 miljard dollar enligt SportsBusiness Journal – för att vara värd för sitt årsavslutningsevenemang i Shenzhen. Under kalenderåret 2019 – den sista säsongen innan pandemin orsakade kaos på schemat – hade WTA 10 evenemang i Kina med en total prispåse på 31 033 118 $.

Kroppen kommer nu att behöva flytta dessa 10 turneringar till andra arenor som kan eller kanske inte kan erbjuda samma prispengar.

Har ATP gjort något i Peng-fallet än?

Spelare från herrförbundet har applåderat WTA:s drag, men organet självt har inte gjort så mycket mer än att utfärda ett uttalande för några veckor sedan där de uppmanade till en “rättvis och transparent utredning” av Shuais påståenden.

Som WTA , ATP har också betydande affärsintressen i Kina – kanske av större monetärt värde. De fyra ATP-evenemangen som hölls i Kina 2019 – inklusive Shanghai Masters 1000 – hade en prissumma på $14 202 455. ATP höll också många Challenger-evenemang i Kina innan pandemin slog till.

Läs |Genom att samlas för Peng Shuai slår WTA en vinnare mot Kina

Hur är det med Internationella olympiska kommittén?

Korriöst nog har IOK varit det enda organ som till synes har tagit kontakt med Shuai. Kroppen hade släppt ett fotografi av sin president Thomas Bach på ett uppenbart 30-minuters videosamtal med Shuai och hävdade att den trefaldiga olympiern var säker. Filmer från själva samtalet släpptes inte, och WTA var inte övertygad om Shuais säkerhet.

Strax före IOK:s påstådda videosamtal valde organet att inte vidta några åtgärder för att Shuai försvinner, och sa till CNN: “Erfarenheten visar att tyst diplomati erbjuder den bästa möjligheten att hitta en lösning för sådana frågor.”

Det är också viktigt att förstå att i februari kommer IOK att stå värd för vinter-OS i Peking, och Gaoli var, enligt CNN, ansiktet utåt för organisationskommittén för de kommande spelen.

Peng Shuai, trefaldig olympier och tidigare topprankad dubbelspelare, hoppade av allmän syn efter att ha anklagat före detta vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. (AP)

I ett nytt uttalande hävdade IOK att de hade ett andra samtal med Peng, där tennisspelaren “återbekräftade” att hon är säker och mår bra, med tanke på den “svåra situation” hon befinner sig i. inget visuellt bevis för det andra samtalet lämnades.

Läs även |WTA:s Kinas inställning till Peng Shuai:s försvinnande kan vara unik, kosta miljoner

WTA har tagit ställning, men varför bad NBA Kina om ursäkt?

Under 2019, mitt i protesterna i Hong Kong, twittrade före detta Houston Rockets general manager Daryl Morey till förmån för demonstranterna som kämpade “för frihet”. Inlägget raderades omedelbart men Rockets började tappa sponsorer och lagvaror fanns inte längre att köpa i Kina. NBA drabbades också av att Kinas huvudsändare tog bort alla franchisens matcher från programmet.

NBA har hämtat in miljarder från Kina – från och med avtalet 2019 som det slöt för att streama spel i landet i fem år, en bindning värd 1,5 miljarder dollar. Efter Moreys tweet förbjöd den statliga CCTV dock NBA-matcher att sändas, vilket kostade sportgruppen 400 miljoner dollar, enligt Forbes.

Morey bad Kina om ursäkt, vilket LeBron James, som i allmänhet är högljudd mot grymheter i mänskliga rättigheter, ställde sig på sin sida. Sedan bad Rockets stjärnspelare James Harden också Kina om ursäkt.

“Vi ber om ursäkt. Vi älskar Kina, vi älskar att spela där”, sa Harden till reportrar då.

Best of Explained

Klicka här för mer

Har den kinesiska regeringen också utövat sitt inflytande inom fotbollen?

Ja. Enligt tyska tidningen Deutsche Welle, ansåg kinesiska tjänstemän att mängden investeringar som krävs uppväger avkastningen, vilket fick regeringen att avskräcka investerare från att ge sig in i sporten. Detta fick genomslag i Kina – där Superligan började minska – och utomlands. Under 2017 fanns det 20 europeiska klubbar med kinesiska ägare, men det minskade till 10 år 2021.

La Repubblica, en italiensk dagstidning, rapporterade att Inter Milan-ägare från Kina, Suning Holdings, också var ute efter att sälja sin andel i klubben.

Hur använder Kina sport som ett verktyg för regeringens politik?

h2>

Landet har pumpat in miljarder för att utveckla sportinfrastruktur i landet. Det statliga TV-bolaget CGTN hävdade 2019 att Kina spenderade 3,9 miljarder dollar för vinter-OS, som kommer att hållas samma år som landet är värd för de asiatiska spelen. Bloomberg rapporterade också att landet planerar att investera 773 miljarder dollar till 2025 i sin sportindustri.

Kina är också en ledande tillverkare av sportartiklar – särskilt inom bordtennis.

Förra månaden , Formel 1 förlängde också sitt kontrakt med Kina till 2025.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.