Förklarat: Vad är regeringens strategi för att ta itu med Omicron-varianten av Covid-19?

0
78

En hälsoarbetare vaccinerar en förmånstagare på ett primärvårdscenter i städerna i Nerul, Navi Mumbai. (Expressfoto: Amit Chakravarty)

Centret meddelade i torsdags att två fall av Covid-varianten Omicron har upptäckts genom genomisk övervakning i Karnataka. Regeringen preciserade sin strategi för att ta itu med den nya varianten av oro — och svarade även på kontroversiella frågor om effektiviteten av vacciner och boosterdoser.

Vad centret sa om sjukdomens svårighetsgrad hos två personer som upptäckts med Omicron

Centrumet sa attsymtomen är milda för närvarande. “I de fall av Omicron som upptäckts i vi ser inga allvarliga symtom, säger Luv Aggarwal, förbundssekreterare vid unionens hälsoministerium. Detta är i linje med data från andra länder att även om Omicron visar sig vara mer överförbar, har patienterna milda symtom.

Vad har centret sagt om effektiviteten av vacciner?

ICMR DG Dr Balram Bhargava betonade att det för närvarande är för tidigt att kommentera effektiviteten av vaccinerna mot den nya varianten av oro — och att de indiska forskarna måste isolera Omicron-varianten, kulturen och testa den i laboratoriemiljöer för att fastställa effektiviteten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Vetenskaplig förståelse är att heldödat virionbaserat vaccin (Covaxin) kan ha en bredare antigen presentation och det breda spektrumet av effekt mot de nya framväxande varianterna. Men vi har bara upptäckt två Omicron-fall och såvida vi inte isolerar viruset, odlar viruset och testar viruset i laboratoriemiljö — det är för tidigt att kommentera vaccinets effektivitet”, sa Bhargava.

Ledaren för Indiens Covid-19-uppgift, Dr. VK Paul, sa att vaccintillverkare också undersöker frågan om vaccinets effektivitet.< /p>

Vad är folkhälsostrategin för att tackla Omicrons nya utmaning?

Först sa hälsoministeriet att allmänheten inte borde få panik — och att tonvikten bör ligga på strikt efterlevnad av att bära masker och att få den berättigade befolkningen helt vaccinerad.

“Covid-19-anpassat beteende krävs. Användning av masker, handhygien och att inte gå till masssammankomster kommer att hjälpa till att bryta kedjan av överföring av Omicron”, sa Bhargava.

Best of Explained

Klicka här för mer

Paul sa att vaccination fortsätter att vara “det mest kritiska verktyget”. “Vi har turen att vi har det verktyget i överflöd. Det råder ingen tvekan om att vi måste öka täckningen av vaccination. Vid det här laget säger vetenskapen oss att vi måste använda vaccin. Den nya varianten kan i viss mån försämra vaccinets effektivitet; vi sa samma sak om Delta. Det spelar ingen roll. Vi måste titta på helheten. Genom fullständig vaccination behöver vi skydda varje individ. Vi kan inte ha någon eftersläpning av den andra dosen”, sa Paul.

Vad är statusen för att ge boosterdoser?

Centret sa också att vetenskapliga resonemang för att ge boosterdosen är “under undersökning” — men fokus är att helt vaccinera befolkningen. “Vi lär oss fortfarande om egenskaperna hos Omicron och dess inverkan. Inte bara i Indien utan även utomlands. Diagnostiska tester fungerar. Vaccination måste drivas på eftersom det är skyddande. Det är den information vi har. När ny information kommer fram kommer vi att titta närmare på det. Vi studerar noggrant imperativen för en boosterdos. Det är en pågående övning i våra tekniska och vetenskapliga kretsar. Allt detta granskas noggrant. När situationen utvecklas och fler vetenskapliga bevis dyker upp (om Omicron), kommer vi att fatta beslut i framtiden”, sa Paul.

Läs också |Regeringen svarar på frågor om Omicron

Kommer regeringen att införa en lockdown?

Nej. Chefen för Indiens Covid-19-uppgift, Dr VK Paul, sa också att det inte finns något krav på att införa någon låsning. Istället sa han att med framväxten av Omicron har det blivit ännu viktigare att strikt anta det “universella vaccinet” — det är att bära masker. “Med uppkomsten av det nya hotet från Omicron borde det inte finnas rädsla utan ansvar. Det är en situation som utvecklas. Vi lär oss. Men vi är redo på alla sätt. Detta är mantrat vi kommer att ta vidare. …Länderna som tar mycket lätt på maskering ser en ökning av antalet fall. Maskering är mycket viktigt. Undvik folkmassor och människor att samlas i mycket välventilerade utrymmen”, sa Paul.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.