FN-chefen hävdar att Covid-19 “resor apartheid” är oacceptabelt

0
65

Vissa utländska flygbolags incheckningsdiskar förblir stängda på Johannesburgs OR Tambos flygplats (AP)

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa på onsdagen att reserestriktioner införts över Covid-19 som isolerar vilket land eller region som helst som “inte bara djupt orättvist och straffande – de är ineffektiva.”

När Guterres pratade med reportrar i New York, sa Guterres att det enda sättet att minska risken för överföring samtidigt som det tillåter resor och ekonomiskt engagemang var att upprepade gånger testa resenärer, “ tillsammans med andra lämpliga och verkligt effektiva åtgärder.”


“Vi har instrumenten för att resa säkert. Låt oss använda dessa instrument för att undvika den här typen av, låt mig säga, resa apartheid, vilket jag tycker är oacceptabelt,” Sa Guterres.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Omicron identifierades först i södra Afrika och många länder, inklusive USA och Storbritannien, har aviserat resebegränsningar och andra restriktioner för regionen. Afrika har några av de lägsta antalet vaccinationer mot covid-19 i världen på grund av bristande tillgång till doser.

Guterres har länge varnat för farorna med ojämlikhet mellan vacciner runt om i världen och att låga vaccinationsfrekvenser är “en grogrund för varianter.”

“Dessa reseförbud är inte motiverade ,” sade Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat vid den gemensamma presskonferensen med Guterres efter det årliga mötet mellan FN och Afrikanska unionen.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.