Efter Didi siktar hennes strateg Prashant Kishor på kongressen: oppositionsledarskap inte gudomlig rätt

0
56

Arkivbild av den politiska strategen Prashant Kishor (Express Photo)

TMC-ledaren och västbengalens chefsminister Mamata Banerjee´s aggressiva push för ett kollektiv av regionala partier som skulle kunna ta kampen mot BJP, som överskuggar kongressen, får ett eko bland några av de regionala partierna. En del av kongressen, som är försiktig med Rahul Gandhis ledarskapsförmåga, ser också händelserna utvecklas med stort intresse.

En dag efter att Banerjee tog ett svep mot Rahul Gandhi och sa “du kan inte vara utomlands för det mesta” och “det finns ingen UPA nu”, politisk strateg Prashant Kishor, som är chef för TMC&#8217 ;s valkampanjer, sade kongressens ledning av oppositionen inte är “en individs gudomliga rättighet, särskilt när partiet har förlorat mer än 90 procent val under de senaste 10 åren”. Låt oppositionens ledarskap, sa han, bestämmas “demokratiskt”.

Kongressen slog tillbaka mot Banerjee och påminde henne om hennes koppling till BJP under Vajpayee-eran och hävdade att hon gick BJP:s väg genom att tjuvjaga MLAs och bryta partier. Trinamool-kongressen, å sin sida, bad kongressen att vakna upp och “lukta på kaffet” eftersom partiet håller på att falla sönder i många stater.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Banerjee, sa källor, arbetar efter en plan. Hennes parti har redan ändrat sin grundlag för att ta emot ledare från andra stater. Källor sa att TMC nu kunde byta namn på sig själv eftersom Trinamool är ett rent bengaliskt uttryck. TMC, sa källor, skulle kunna vända sig till valkommissionen.

Och hon har lärt sig att ha sagt till NCP-chefen Sharad Pawar under deras möte i Mumbai på onsdagen att regionala partier inte bara kan sitta vid sidan av och se kongressen och BJP-duellerna med 200 platser. Hennes argument är att kongressen har en svag wicket och att BJP får ett försprång på dessa över 200 platser i hindiernas hjärta. Ett alternativ av regionala krafter bör därför presenteras för folket. Banerjee var mycket upprörd över det faktum att kongressen kämpade mot henne genom att anpassa sig till vänstern i det nyligen hållna församlingsvalet i Västbengalen.

Källor sa att Banerjee till och med hänvisade till och uppskattade Pawars anmärkning om att kongressen är som zamindarerna i Uttar Pradesh som fortsätter att tro att de är hyresvärdar och har makten att styra, men i själva verket är maktlösa eftersom deras markinnehav har minskat.

Banerjee’s möte med Pawar handlade mer om att börja grunden för att föra samman regionala styrkor. Hon tror att kongressen inte längre automatiskt kan vara den anti-BJP stödpunkten. Kishor’s tweet på torsdagen återspeglade kanske hennes åsikter. “IDÉEN och RYMMEN som kongressen representerar är avgörande för en stark opposition. Men kongressens ledarskap är inte en individs GUDOMLIGA RÄTTIGHET, särskilt när partiet har förlorat mer än 90 % av valen under de senaste 10 åren. Låt oppositionens ledarskap avgöras demokratiskt”, sa han.

Kishor ville för övrigt gå med i kongressen för några månader sedan. Han hade till och med ett par möten med Gandhis. Källor i kongressen sa att hans krav var “för mycket” och inte kunde tillgodoses. Dessutom fanns det motstånd från en del av den högre ledningen. “Han ville ha full kontroll över strategiutformning och valkampanj. Han ville till och med ha en roll i urvalet av kandidater. Han ville bli medlem i kongressens centrala valkommitté”, sa en ledare.

Med Banerjee som visade vägen lanserade hennes parti en bredsida mot kongressen. Med Banerjees påstående om att UPA är obefintlig berättade TMC Rajya Sabhas golvledare Derek O’Brien för reportrar att UPA inrättades för styrning 2004 och fortsatte till 2014. “Under sju år, där har inte varit någon UPA eftersom det inte finns någon styrning. Styrningen sköts av ett annat politiskt parti”, sa han.

O’Brien sa att TMC inte kommer att åka till stater där det finns starka regionala partier som kan hålla BJP på avstånd. “Vi kommer inte att öppna en Trinamool-enhet i Tamil Nadu. DMK är där, och det kämpar bra. Vi vill inte sätta upp en enhet i Maharashtra nu. Jag talar om nu. Vi kämpar inte mot valet till Uttar Pradesh-församlingen. Telangana, Andhra Pradesh… i Madhya Pradesh och Rajasthan pågår ett slagsmål mellan två parter. Så vi är försiktiga. Om vi ​​ser en svag opposition mot BJP, så går vi in… Tripura är ett exempel.”

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Han bad kongressen att vakna och “lukta på kaffet”. På frågan om uttalanden från några kongressledare om att TMC försökte försvaga kongressen under påtryckningar från utredande organ, sa han “era Meghalaya-parlamentsledamöter lämnade och gick med i Trinamool-kongressen. Dina Goa MLAs av de 12-13 lämnade dig… borta. Din Madhya Pradesh-regering… vi vet alla vad som hände. Om någon inte vill lukta på kaffet… med all ödmjukhet säger jag, fakta finns där… lukta på kaffet… Vi (TMC) har meriter, trovärdighet och, precis som i cricket, måste du ha den nuvarande formen. Trinamool har den nuvarande formen.”

Kongressen slog tillbaka och påminde TMC om att Banerjee var minister i Vajpayee-regeringen. “2001 slutade hon NDA och sa “Jag gillar inte NDA och BJP längre”. Hon gick samman med kongressen mot slutet av 2001. Och hon utkämpade församlingsval med kongressen. 2003 gick hon åter med i NDA och blev minister igen i Vajpayee-regeringen. Hon hade till och med sagt att BJP är hennes naturliga allierade. Hon kämpade i Lok Sabha-valet 2004 i allians med BJP, sade kongressens kommunikationsavdelningschef Randeep Surjewala på en presskonferens.

“2008 slutade hon NDA igen. 2009 gick hon med i UPA och blev minister. 2012 lämnade hon UPA. Det är skillnad på politisk opportunism och kampen för principer. Du var i NDA och UPA många gånger och nu ger du oss predikningar om principer. Det är olämpligt. Hon borde reflektera”, sa han.

”Gör inte Mamataji som Modiji gör? Modiji köper MLAs, Mamataji gör också detsamma. Modiji bryter fester, Mamataji gör också detsamma… Har det fascistiska tänkandet nu blivit hennes inspiration också? Hon borde introspektera om hennes prioritet är att bekämpa BJP eller kongressen”, sa han.

< /p>

Senior kongressledare Anand Sharma sa: “Att motsätta sig och besegra BJP, en bred förståelse och samarbete mellan sekulära, progressiva och demokratiska politiska partier i människors frågor är tidens behov. Det kommer att ansluta till folks förväntningar. Kongressen, som det främsta nationella oppositionspartiet, förblir en central pelare för en kollektiv nationell ansträngning.”

Samtidigt sa CPM att varken TMC:s eller kongressens ansträngningar att leda en enad opposition mot BJP kommer att lyckas. En artikel i den senaste upplagan av CPM mouthpiece People’s Democracy konstaterade att “Mamata Banerjees och TMC:s ansträngningar att utöva ledarskap för en enad opposition inte kommer att frukta, precis som kongressens önskan att spela den ledande roll kom på intet”.

“Böndernas kamp har visat vad en uthållig enad kamp kan åstadkomma. Oppositionspartierna bör dra lämplig lärdom. Ingen omnibus-enhet på all-Indien-nivå med en ‘ledare’ ska jobba. Den bredaste enigheten kan skapas genom enade handlingar från olika delar av det arbetande folket”, stod det.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd