Wat zijn dode pixels en kunt u ze repareren?

0
68
kathayut kongmanee/Shutterstock.com< /figuur>

Een rare zwarte stip is waarschijnlijk een van de meest ontmoedigende dingen die je kunt tegenkomen bij het kopen van een nieuw scherm. Dat, beste lezers, is een dode pixel. Dit is waarom ze gebeuren en wat je eraan kunt doen.

Wat veroorzaakt een dode pixel

Voordat je hals over kop springt bij het repareren van dode pixels, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe pixels in een monitor werken. De primaire technologie die monitoren aanstuurt is Liquid Crystal Display of afgekort LCD.

Hoe het werkt, is dat twee polarisatiefilters een laag vloeibaar kristal omsluiten, een naam voor een soort vloeistof die ook eigenschappen van kristallen kan vertonen. Achter die sandwich zit een backlight die zorgt voor de lichtbron die je vanaf je monitor ziet. Terwijl dat licht door de sandwich gaat, wordt elke laag gewijzigd met behulp van elektronen om ofwel licht, geen licht of een gradiënt tussen de twee te produceren. Op individueel niveau worden dit elektroden genoemd en vormen ze de bouwsteen van LCD-monitoren.

Als u kleur uit uw LCD wilt halen, voegt u nog drie lagen filters toe – meestal rood, groen en blauw. Nogmaals, door het aantal elektronen aan te passen dat in elke kleur van het filter gaat, kunt u de tint en intensiteit verhogen of verlagen, waardoor u een specifieke RGB-waarde krijgt die uw ogen als kleur interpreteren. Daarom bestaat elke pixel uit drie verschillende elektroden, één voor elke kleur.

Als je een probleem hebt met een pixel, is de onderliggende oorzaak dat een of meer elektroden voor die pixel op de een of andere manier niet goed werken.

p>

Soorten pixeldefecten: vastgelopen, heet en dood

Oké, dus je weet hoe pixels werken en je hebt een dode om mee om te gaan – maar heb je echt een dode pixel? Er zijn verschillende pixelproblemen die u kunt tegenkomen. Als je geluk hebt, heb je niet te maken met een dode pixel.

Advertentie

Een van de meest voorkomende defecten is bijvoorbeeld een 'vastzittende pixel'. #8221; Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen om een ​​vastgelopen pixel te repareren.

Een ander defect is een “hot pixel,” dat is een pixel die altijd helder is. Dat komt omdat de elektroden erachter al het licht doorlaten, ongeacht wat er op het scherm staat. Het tegenovergestelde wordt een dark dot-defect genoemd, waar geen licht doorheen gaat, hoewel dit defect iets zeldzamer is.

Eindelijk hebben we de dode pixel, en deze is de echte killer, want dat betekent de elektroden achter de pixel zijn volledig mislukt.

Kun je een dode pixel repareren?

Helaas is er voor u als consument geen directe manier om een ​​dode pixel te repareren, aangezien het 99% van de tijd een fabricagefout of transportprobleem is. Op dat moment is de enige optie die je hebt, kijken naar de garantie die bij je scherm wordt geleverd en kijken of dode pixels worden gedekt of niet.

Uiteindelijk kan dit variëren, afhankelijk van de fabrikant en de klasse van het scherm. scherm dat je hebt. Klasse I-monitoren laten bijvoorbeeld geen dode pixels toe, dus de fabrikant zal ze vervangen door een die perfect werkt.

Advertentie

Aan de andere kant zorgen Klasse III-monitoren voor maximaal 15 dode pixels en drie clusters van vastzittende pixels. Als uw probleem met de dode pixels niet groot genoeg is, wordt het niet gedekt door uw fabrieksgarantie.

Interessant genoeg nemen fabrikanten soms deze defecte schermen mee en verkopen ze voor een sterk gereduceerde prijs. Het is een geweldige manier om de producten te recyclen voor toepassingen waar dode of vastzittende pixels niet zo'n groot probleem vormen, zoals in industriële processen of serverruimten waar grafische kwaliteit niet essentieel is.

LEES VOLGENDE

  • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
  • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
  • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
  • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
  • › Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?
  • › Cybermaandag 2021: Beste Apple-deals