Wat is het verschil tussen het deep web en het dark web?

0
60
Rattanapon Ninlapoom/Shutterstock.com< /figuur>

Het “Deep Web” en "Dark Web" beide klinken intimiderend, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn. Hoewel ze verwant zijn, kan het kennen van het verschil je beschermen tegen gevaarlijke plaatsen op het internet en je een hit maken op feestjes.

Internet Is niet het web

Voordat we bij het onderscheid tussen “diepe” en “donker”, moet eerst een andere veel voorkomende samensmelting worden opgelost. We hebben de neiging om “internet” en “web” onderling uitwisselbaar, maar ze zijn heel verschillend.

GERELATEERD Wat is het donkere web?

Het internet is de netwerkinfrastructuur die we gebruiken om wereldwijd te communiceren. Dat omvat de netwerkkaart in je computer, je router, de glasvezelkabel van je huis, onderzeese kabels en alle andere stukjes en beetjes die elektrische (of optische) impulsen over de hele planeet afschieten. U kunt Internet Protocol ook opnemen als een bepalend kenmerk van internet. Het is de taal van internet en beschrijft precies hoe informatie wordt gecodeerd en over het internet wordt gerouteerd.

Het World Wide Web is een dienst die draait op internetinfrastructuur. Het is met name het netwerk van websites die worden gehost op webservers, verbonden met internet. Het internet biedt onderdak aan vele andere diensten, zoals streaming video, FTP (bestandsoverdrachtprotocol), e-mail, enz.

Het concept van internet als een netwerk dat veel verschillende soorten netwerktoepassingen kan hosten, is belangrijk om te begrijpen als je het verschil tussen diepe, donkere en oppervlaktewebs wilt begrijpen.

GERELATEERD: De basis van het internet: TCP/IP wordt 40< /strong>

Het leven op het Surface Web

Het oppervlakteweb is het publieke gezicht van het internet. Wanneer u naar de website van een bedrijf gaat, bezoekt u het oppervlakteweb. Definities kunnen een beetje verschillen, maar het oppervlakteweb is in wezen alle websites en bronnen die op internet zijn aangesloten en die vrij kunnen worden ontdekt en bezocht. De Google-zoekmachine, bijvoorbeeld, “crawls” het web op zoek naar websites die voor iedereen toegankelijk zijn. Wanneer u onze website hier bij How-To-Geek bezoekt, bevindt u zich op het oppervlakteweb!

Rolling in the Deep Web

De “diepe” web is dan al het spul dat met internet is verbonden, maar is verborgen achter een of andere vorm van beveiliging. Wanneer u zich aanmeldt bij uw webmailservice, bevindt u zich op het deep web. Alle dingen die je kunt zien, tenzij je je aanmeldt bij Facebook? Dat is ook het deep web.

Advertentie

In plaats van een eng onderdeel van internet te zijn. het deep web is het vlees en de botten van onze dagelijkse internetervaring. Het is de kelder van het pretpark waar al het echte werk gebeurt, zodat u zich kunt amuseren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het grootste deel van het web het deep web is. Op dit punt is er meestal een analogie met ijsbergen en hoe het grootste deel van hun massa zich onder water bevindt.

The Dark Web

Dit brengt ons bij het dark web. Het dark web is een onderdeel van het deep web, maar slechts een heel klein deel ervan. Dit zijn websites en servers die opzettelijk zijn verborgen. De mensen die de site runnen willen niet dat iemand weet wie ze zijn en ze willen zeker niet dat zomaar iemand hun sites bezoekt.

Deze anonimiteit kan op verschillende manieren worden bereikt, maar de meeste sites op het dark web zijn "onion" plaatsen. Ze zijn alleen toegankelijk via Tor Browser, die gebruikers toegang geeft tot het Tor-netwerk. Het Tor-netwerk is gemaakt om volledig anoniem (met enkele extra voorzorgsmaatregelen) communicatie via internet mogelijk te maken. Wanneer een gebruiker en een website gegevens naar elkaar verzenden via Tor, worden de datapakketten willekeurig door een enorm netwerk van vrijwilligerscomputers geleid. Elk van deze knooppunten weet alleen waar het pakket net vandaan kwam en waar het vervolgens naartoe gaat, omdat elke laag van een versleutelingsui wordt ontdaan van de pakketinhoud. Pas wanneer het pakket de eindbestemming bereikt, wordt de laatste coderingslaag verwijderd en krijgt de beoogde ontvanger de originele gegevens.

GERELATEERDWat is het Dark Web?

Terwijl het dark web in de meeste landen niet illegaal is. het wordt snel overgenomen door criminelen om illegale inhoud en communicatie over de hele wereld door elkaar te schuiven. In combinatie met de opkomst van cryptocurrencies heeft het dark web miljarden dollars aan illegale handel mogelijk gemaakt.

Advertentie

Er zijn ook tal van legitieme websites op het dark web, maar over het algemeen zouden de meeste gebruikers vermijd het omdat het ernstige cyberbeveiligingsrisico's met zich meebrengt en elke site morgen kan worden aangetast, zelfs als het vandaag niet is.

LEES VOLGENDE

  • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
  • › Cyber ​​Monday 2021: Beste Apple-deals
  • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
  • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
  • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
  • › Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?