Vad är döda pixlar och kan du fixa dem?

0
53
kathayut kongmanee/Shutterstock.com< /figure>

En konstig svart prick är förmodligen något av det mest nedslående du kan stöta på när du köper en ny skärm. Det, kära läsare, är en död pixel. Här är varför de händer och vad du kan göra åt det.

Vad orsakar en död pixel

Innan du hoppar huvudstupa för att fixa döda pixlar är det viktigt att först förstå hur pixlar fungerar i en bildskärm. Den primära tekniken som kör bildskärmar är Liquid Crystal Display eller LCD för kort.

Hur det fungerar är att två polariserande filter lägger ihop ett lager av flytande kristaller, ett namn på en typ av vätska som också kan uppvisa egenskaper hos kristaller. Bakom smörgåsen finns en bakgrundsbelysning som ger ljuskällan som du ser från din bildskärm. När ljuset passerar genom smörgåsen, ändras varje lager med hjälp av elektroner för att producera antingen ljus, inget ljus eller någon gradient mellan de två. På individuell nivå kallas dessa elektroder och är byggstenen för LCD-skärmar.

Om du vill få ut färg ur din LCD, lägger du till ytterligare tre lager med filter, vanligtvis rött, grönt och blått. Återigen, genom att justera antalet elektroner som går in i varje färg i filtret, kan du öka eller minska nyansen och intensiteten, vilket ger dig ett specifikt RGB-värde som dina ögon tolkar som färg. Därför är varje pixel gjord av tre olika elektroder, en för varje färg.

När du har problem med en pixel är den bakomliggande orsaken att en eller flera elektroder för den pixeln på något sätt inte fungerar.

Typer av pixeldefekter: Fast, Hot och Dead

Okej, så du vet hur pixlar fungerar och du har en död att ta itu med—-men, har du verkligen en död pixel? Det finns olika pixelproblem du kan stöta på. Om du har tur har du inte att göra med en död pixel.

Annons

Till exempel är en av de vanligaste defekterna en “fast pixel.& #8221; Tack och lov finns det några saker du kan prova för att fixa en fast pixel.

En annan defekt är en “het pixel,” vilket är en pixel som alltid är ljus. Det beror på att elektroderna bakom den låter allt ljus passera, oavsett vad som visas på skärmen. Motsatsen kallas en mörk punktdefekt, där inget ljus går igenom, även om denna defekt är något sällsyntare.

Äntligen har vi den döda pixeln, och den här är den verkliga mördaren eftersom det betyder elektroderna bakom pixeln har misslyckats helt.

Kan du fixa en död pixel?

Tyvärr, som konsument, finns det inget direkt sätt för dig att fixa en död pixel eftersom det är ett tillverkningsfel eller transportproblem 99 % av gångerna. Då är det enda alternativet du har att titta på garantin som följer med din skärm och se om döda pixlar täcks eller inte.

I slutändan kan detta variera beroende på tillverkare och klass av skärm du har. Till exempel tillåter inte klass I-skärmar några döda pixlar, så tillverkaren kommer att ersätta dem med en i perfekt fungerande skick.

Annons

Å andra sidan tillåter klass III-skärmar upp till 15 döda pixlar och tre kluster med fastnade pixlar. Om ditt problem med döda pixlar inte är tillräckligt stort täcks det inte av tillverkarens garanti.

Intressant nog tar ibland tillverkare dessa defekta skärmar och säljer dem till ett kraftigt reducerat pris. Det är ett utmärkt sätt att återvinna produkterna för användning där döda eller fastnade pixlar inte kommer att orsaka så stora problem, till exempel i industriella processer eller serverrum där grafisk kvalitet inte är avgörande.

LÄS NÄSTA

  • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
  • › Datormappen är 40: Hur Xerox Star skapade skrivbordet
  • › Hur du hittar din Spotify Wrapped 2021
  • › 5 webbplatser varje Linux-användare bör bokmärka
  • › Funktioner kontra formler i Microsoft Excel: Vad är skillnaden?
  • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa Apple-erbjudanden