Terrormisstänkta tillhör ”mycket extrem ideologi”

0
129

Den fem män i Finland som gripits misstänkta för att ha planerat ett terrordåd häktades på fredagseftermiddagen, rapporterar Svenska Yle. Enligt polisen har männen radikaliserats och bildat en högerextrem gruppering. Specialforskaren Eero Pietilä vid Skyddspolisen säger på en presskonferens att männen representerar en mycket extrem ”accelerationistisk” ideologi där man strävar efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd. Han säger att accelerationister i huvudsak verkar via nätet. – Den senaste tiden har vi i ökad utsträckning observerat hur anhängarna idealiserar grupperingar som begått högerextrema terrodåd, säger Pietilä. Männen ska inte ha interagerat med andra högerextrema grupper utan hållit sin verksamhet hemlig. Finsk polis har noga övervakat dem sedan 2019.