Strandhäll bluffade om högerextrem hotbild

0
175

Publicerad 3 december 2021 kl 11.11

Inrikes. Enligt klimatminister Annika Strandhäll var det olämpligt av Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks att publicera bilder på hennes bostadsadress eftersom hon lever med en “ständig hotbild” från högerextremister emot sig. Men enligt Skatteverket är politikerns adress i själva verket fullt offentlig och det finns inga uppgifter om någon hotbild.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider avslöjar

  • Ägare vill att Bolagsverket granskar Bulletin – ska utreda mystiska betalningar
  • Ladda ned Bulletins aktiebok och Tholins ansökan om extern granskare
  • Här slår Kriminalvårdens övervakare ned en tonårstjej med kriminelle klienten
  • Stina Wollter sexuellt ofredad av afghan
  • Det var Mona Sahlins dotter som Hunter Biden stämplade som rasist

Visa alla

“Vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild. Var går gränsen?”, var Annika Strandhälls kommentar till att SD-kanalen Riks ankare Rebecka Fallenkvist hade publicerat en drönarbild på politikerns hus och swimmingpool, enligt Aftonbladet.

”Det finns gränser som aldrig någonsin får passeras. För att det omöjligt kan vara försvarligt ur ‘granska makten’ perspektivet. När säkerheten för folkvalda och deras familjer hotas så hotas också vårt demokratiska system”, skrev KD-ledaren Ebba Busch i ett svar till Strandhäll i sociala medier.

Fallenkvist bad därefter om ursäkt för publiceringen.

Men att Fallenkvist eller Riks skulle ha hotat säkerheten för Annika Strandhäll genom att publicera bilder på det aktuella huset stämmer inte, visar uppgifter från Skatteverket. Att Strandhäll bor på den aktuella adressen är nämligen offentligt i myndighetens adressregister SPAR, vars uppgifter om privatpersoner är enkelt sökbara på en lång rad sajter på nätet.

– Det går att få en sekretessmarkering hos oss om man lever under hot, och då syns inte adressen, men några sådana uppgifter finns inte när det gäller Annika Strandhäll, säger en handläggare på Skatteverkets folkbokförings­enhet till Fria Tider.

På fredagsmorgonen har Fria Tider frågat polismyndigheten i Stockholm om Annika Strandhäll överhuvudtaget har polisanmält några hot från högerextremister. Vid elvatiden hade myndigheten dock ännu inte återkommit med svar på våra frågor.