Spårningsvarianter: Center ber stater att skicka alla prover från Covid-hotspots

0
53

På tisdagen sa centret till stater att säkerställa “fysiska besök” i hemmen för passagerare från “riskländer” för att övervaka hemisolering. (Representativt)

ATT STRÄPA SINA genomsekvenseringsåtgärder för att säkerställa tidig upptäckt av nya varianter, inklusive Omicron, har unionens hälsoministerium bett stater att skicka “100 procent prover” från Covid-hotspots, med början i två nya kluster i Karnatakas Dharwad och Maharashtra. 8217;s Thane, har The Indian Express fått veta.

På tisdagen, under ett granskningsmöte på hög nivå ledd av unionens hälsosekreterare Rajesh Bhushan, uppmanades staterna att skicka “alla positiva prover” för genomsekvensering till utsedda INSACOG-labb “på ett snabbt sätt”. Tidigare skickades endast cirka fem procent av proverna från positiva fall som upptäckts med RT-PCR-tester för genomsekvensering.

Läs |Testa internationella resenärer, fokusera på genomsekvensering, säger Center till stater

Till att börja med, topp Regeringskällor sa till The Indian Express att centret har sagt till myndigheterna att skicka alla prover från klustret av fall som rapporterats från en medicinsk högskola i Dharwad och ett äldreboende i Bhiwandi i Thane.

https://images.indianexpress. .com/2020/08/1×1.png Läs |7 dagars institutionell karantän måste i Maharashtra för dem som kommer från högriskländer

“Vi har sagt till staterna att när du har nya hotspots och kluster av nya fall, bör du få 100 procent av genomet sekvenserat. Det görs i Dharwad, där de hade mer än 240 fall på en institution, och i Bhiwandi, där 60 fall upptäcktes på ett ålderdomshem. Vi har sagt till staterna att var du än har ett sådant nummer, borde det finnas obligatorisk genomsekvensering, säger källor.

< /p>

På tisdagen sa centret till stater att säkerställa “fysiska besök” i hemmen för passagerare från “riskländer” för att övervaka hemisolering. “Statusen för de som är negativa efter omprovet på den åttonde dagen” kommer också att “övervakas fysiskt av statsförvaltningen”, stod det. Staterna har fått höra att internationella passagerare från “riskländer” bör rådas att vänta på flygplatser tills rapporten kommer och “inte boka anslutningsflyg”.

Under mötet, ICMR DG Dr Balram Bhargava sade Omicron undkommer inte RT-PCR och snabba antigentest. Centret förmedlade att flaggskeppet “Har Ghar Dastak” kampanjen har förlängts till 31 december.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd