Ryssland säger att vissa amerikanska ambassader måste lämna i januari

0
60

Rysslands president Vladimir Putin (fil)

Ryssland sa på onsdagen att det beordrar amerikanska ambassader som har varit i Moskva i mer än tre år att flyga hem senast den 31 januari, en vedergällning. drag för vad Moskva sa var ett amerikanskt beslut att begränsa villkoren för ryska diplomater.

Steget, det senaste i en eskalerande diplomatisk bråk, kommer efter att Rysslands ambassadör i USA förra veckan sa att 27 ryska diplomater och deras familjer utvisades från USA och skulle lämna den 30 januari.

“Vi … avser att svara på motsvarande sätt. Anställda på den amerikanska ambassaden som har varit i Moskva i mer än tre år måste lämna Ryssland senast den 31 januari” Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova berättade för en briefing.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nyhetsbyrån RIA citerade henne för att säga att nya amerikanska regler innebar att ryska diplomater som hade tvingats lämna USA också förbjöds att arbeta som diplomater i USA i tre år.

“ Före den 1 juli nästa år, om inte Washington avstår från treårsregeln och kompromisser, kommer fler (amerikanska) arbetare (i Ryssland) att lämna i ett antal som står i proportion till antalet ryssar som meddelats av utrikesdepartementet,” sa hon.

Det fanns ingen omedelbar kommentar från den amerikanska ambassaden i Moskva.

Ytterligare minskningar av personalen på den amerikanska ambassaden i Moskva skulle sätta press på en operation som Washington redan har beskrivit som nära en “vaktmästarnärvaro” bland tit-for-tat-utvisningar och andra restriktioner.

Ambassaden är den sista operativa amerikanska beskickningen i landet efter att konsulaten i Vladivostok och Jekaterinburg stängdes och den har krympt till 120 anställda från cirka 1 200 i början av 2017, säger Washington.

Biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov sa att det inte var för sent för Washington att stoppa Moskva att följa upp de nya utvisningarna om de övergav sina egna planer på att tvinga ut ryska diplomater.

Bånden mellan Washington och Moskva, efter… Kalla krigets låga nivåer i åratal, är under press på grund av en rysk truppuppbyggnad nära Ukraina.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.