Parlamentets liveuppdateringar: Oppositionen uppmanar Center att skicka Dam Safety Bill till den valda kommittén för granskning

0
49

Parliament Live Updates: Oppositionsledare genomför en protest i Rajya Sabha under parlamentets vintersession i New Delhi, torsdagen den 2 december 2021. (RSTV/PTI Photo)

Liveuppdateringar för parlamentets vintersession:  Oppositionspartier, inklusive kongressen, TMC och DMK, krävde på torsdagen från regeringen i Rajya Sabha att lagförslaget om dammsäkerhet, 2019 skulle skickas till en parlamentarisk utskott, och sa att den behöver granskas eftersom den är “konstitutionell” och inkräktar på staterna’ rättigheter”.

Propositionen syftar till att tillhandahålla övervakning, inspektion, drift och underhåll av specificerade dammar för att förebygga dammbrottsrelaterade katastrofer och en institutionell mekanism för att säkerställa att de fungerar säkert och för angelägenheter som är kopplade till dem. med eller i samband med detta. Den antogs av Lok Sabha 2019.

Tidigare idag arrangerade flera oppositionspartier en strejk i Rajya Sabha på torsdagen på grund av inflationsfrågan samt avstängningen av 12 Rajya Sabha-medlemmar.

Liveblogg

Parlamentets vintersession liveuppdateringar: Assisted Reproductive Technology (Regulation) Bill, 2020 antogs i Lok Sabha; avstängda oppositionsparlamentsledamöter arrangerar protest utanför parlamentet; Covid-19 diskussion i underhuset. Följ de senaste nyheterna och uppdateringarna nedan

22:53 (IST)02 dec 2021 Lok Sabha: Oppn-medlemmar vill veta regeringens ståndpunkt om Covid-boosterdosen

Medlemmar i oppositionen TMC och NCP på torsdagen försökte få veta från regeringen dess ståndpunkt om boosterdoser för COVID-19, förutom användning av pengar från PM-CARES-fonderna. TMC-medlemmen Saugata Roy deltog i en diskussion om covid-19-pandemin i Lok Sabha och anklagade det politiska ledarskapet för “godbelåtenhet” i hanteringen av pandemin.

Han sa att det är på grund av “misstagen” på regeringens högsta nivå som landet fångades “oförberedt” i båda vågorna av covid-19. “Fram till idag vet jag inte om vad som hände med andra vacciner som har upptäckts i världen – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson. Om alla dessa vacciner har kommit till Indien och om de kan användas?' sa han. (PTI)

20:16 (IST)02 dec 2021 Över 100 domare utsågs i High Courts 2021: Kiren Rijiju 

Som svar på en fråga om antalet domare som utsetts i högsta domstolen och olika högsta domstolar 2021, sa lagminister Kiren Rijiju: “2021 har 09 domare utsetts i högsta domstolen och 118 domare har utsetts i olika högsta domstolar. till och med den 29.11.2021. Regeringen utser endast de personer till domare i High Courts som rekommenderas av Supreme Court Collegium Det totala antalet förslag från High Court Collegium som befinner sig i olika behandlingsstadier mellan regeringen och Högsta domstolens kollegium som den 29.11.2021 är 164. Antalet förslag som har remitterats/återlämnats av regeringen till High Courts på inrådan av Supreme Court Collegium är 55 under innevarande år.”

20:01 (IST)02 dec 2021 Journalister protesterar mot restriktioner för tillträde av medicin bl.a. personer till parlamentet 

Journalister höll på torsdagen en protest mot vissa restriktioner som införts för skriftlärdas och kameramänniskors inträde i parlamentet, och hävdade att flytten är en föregångare till ett “fullständigt förbud” mot spotbevakning av parlamentssessioner av media under de kommande dagarna.

De krävde att alla restriktioner för journalisters tillträde till parlamentets lokaler och Pressgalleriet “omedelbart” måste hävas och att mediepersoner ska få utföra sina yrkesuppgifter. Flera seniorredaktörer, journalister och kamerapersoner som arbetar med olika medieorganisationer anslöt sig till protesten. (PTI)

18:17 (IST)02 dec 2021 Oppositionen uppmanar Center att skicka Dam Safety Bill till den valda kommittén för granskning

Oppositionspartier, inklusive kongressen, TMC och DMK, krävde från regeringen i Rajya Sabha på torsdagen att lagförslaget om dammsäkerhet, 2019 skulle skickas till en parlamentarisk utskott, och sa att den behöver granskas eftersom den är “konstitutionell och inkräktar på staterna’ rättigheter”.

Lagförslaget syftar till att tillhandahålla övervakning, inspektion, drift och underhåll av specificerade dammar för att förhindra dammbrottsrelaterade katastrofer och en institutionell mekanism för att säkerställa att de fungerar på ett säkert sätt, och för frågor som är kopplade till detta eller som är i samband med detta. Den antogs av Lok Sabha 2019.

16:00 (IST)02 dec 2021 Flera åtgärder vidtas för att hjälpa till att minska luftföroreningsnivåerna i landet: Centrum

Flera steg vidtas för att hjälpa till att minska luftföroreningsnivåerna i landet och övervakningsstationer har satts upp i 132 städer, informerade miljöminister Bhupender Yadav till Rajya Sabha på torsdagen. Enligt PTI, medan han svarade på tilläggsfrågor under frågestunden, sa han att regeringen har vidtagit åtgärder för att ändra BS4-normer i fordon för bränsleutsläpp till BS6 och utvecklar system i olika städer för att sätta upp tunnelbaneräls.

15:20 (IST)02 dec 2021 Parlamentet kan inte omvandlas till en stängd kammare: Derek O'Brien

“Jag skulle, å TMC:s vägnar, ödmjukt vädja till ordförandena i båda kamrarna att korrigera tv-bevakningen. Alla protester censureras på TV:n och vi kräver att denna censur stoppas, parlamentet kan inte omvandlas till en stängd kammare, ” sa TMC-parlamentsledamot Derek O’Brien under en presskonferens på torsdagen.

14:54 (IST)02 dec 2021 BJP-styrda stater gynnade i Covid-19-hanteringen: Shiv Sena i LS 

Oppositionen slog i torsdags emot Modi-regeringen angående Covid-19-hanteringen och anklagade den för att gynna BJP-styrda stater i tilldelningen av vacciner och kallade firandet över 100-miljoners vaccinationsstrecket som för tidigt.

“Det bör finnas klarhet i centrumets direktiv om Omicron,” sa Lok Sabha-medlemmen från Ratnagiri-Sindhudurg i Maharashtra.

När det gäller vaccination anklagade Raut centret för att tilldela vaccindoser till BJP-styrda stater i överskott och på bekostnad av icke-BJP-styrda stater. “Premiärministerns ansvar är för hela befolkningen på 130 crore. Det borde inte vara så att du tittar på Maharashtra med en slug blick, hjälper Gujarat i gott mått och gör maximala tilldelningar till Uttar Pradesh eftersom det går till val. Tilldelningar bör göras på basis av befolkningen,” sa Sena-ledaren. (PTI)

14:07 (IST)02 dec 2021 'Vi kommer att fortsätta vår agitation, men kommer också att ta upp frågor om vanliga människor', säger KC Venugopal

“Vi kommer att fortsätta med vår agitation, men vi kommer att ta också upp frågor som rör det vanliga folket i kammaren”: Kongressen Rajya Sabha MP KC Venugopal.

12:35 (IST)02 dec 2021 Kongressen, NCP, RJD, TRS och IUML strejkade från Rajya Sabha på grund av frågan av inflationen

Kongressen, NCP, RJD, TRS och IUML arrangerade en strejk från Rajya Sabha på grund av inflationsfrågan på torsdagen. 

12:33 (IST)02 dec 2021 'Har varit vårt försök att öka antalet flygningar; Omicron är ett bakslag”, säger Scindia i Lok Sabha

För att ta itu med Covid-pandemin och farhågor kring den nya Omicron-varianten i Lok Sabha sa Unionens civila luftfartsminister Jyotiraditya Scindia att den nya varianten är ett “bakslag” eftersom regeringen arbetade för att långsamt öka antalet flygningar.

“Vår regering har kategoriserat 11 länder som “i riskzonen”, sa han. 

12:07 (IST)02 dec 2021 Rajya Sabha återupptas

Rajya Sabha-förfarandet återupptogs kl. 12.00, mitt i kontinuerliga sloganer av oppositionen. 

11:28 (IST)02 dec 2021 RS ajournerade till 12:00

Rajya Sabha ajournerades till 12:00 mitt i sloganer från oppositionen för att återinsätta de 12 avstängda parlamentsledamöterna. 

11:18 (IST)02 dec 2021 “Inte ett ord sagt om föraktfullt beteende från vissa medlemmar under förra sessionen,” Venkaiah Naidu om avstängning av 12 RS-medlemmar

Rajya Sabhas ordförande M Venkaiah Naidu talade om avstängningen av de 12 Rajya Sabha ledamöter i parlamentet i dag: “Några av de respekterade ledarna och ledamöterna i detta upphöjda kammare valde i sin visdom att beskriva avstängningen av 12 ledamöter som ‘odemokratiskt’. Jag har kämpat för att förstå om det fanns någon motivering i den typen av&nbsp ; en berättelse som sprids men kunde inte.” 

“Medan jag kallar denna avstängning odemokratisk både inom och utanför kammaren, sägs det inte ens ett ord om skälen till avstängningen, det föraktfulla uppförandet av vissa ledamöter under den senaste sessionen, som jag kategoriskt har kallat “helgerhelgande” ; på den sista dagen av den senaste sessionen.” 

11:14 (IST)02 dec 2021 Assisted Reproductive Technology Bill antogs i LS

Mitt i sloganer från oppositionsledare antogs 2020 års lagförslag om assisterad reproduktionsteknik (förordning) i Lok Sabha på torsdagen. 

11:09 (IST)02 dec 2021 Parlamentsförfaranden börjar

Parlamentets förfaranden har börjat i båda kamrarna, mitt i protester från oppositionen över avstängningen av 12 Rajya Sabha-medlemmar

11:07 (IST)02 dec 2021 Kongressledaren Rahul Gandhi går med i Oppn-ledarnas protest mot avstängning av 12 parlamentsledamöter

Kongressledaren Rahul Gandhi anslöt sig på torsdagen till oppositionsledarnas protest mot avstängningen av 12 oppositionsmedlemmar i Rajya Sabha i Delhi. 

22:55 (IST)02 dec 2021 Modi håller möte för att diskutera strategi för den pågående sessionen

Premiärminister Narendra Modi höll ett möte med toppministrarna på torsdagen för att diskutera strategin för parlamentets pågående vintersession. (ANI)

09:38 (IST)02 dec 2021 Kongressens MP ger meddelande om uppskov i LS för att diskutera översvämningar i Tamil Nadu

Kongressens parlamentsledamot Manickam Tagore gav ett meddelande om uppskov i Lok Sabha för att “diskutera skador följt av kraftiga översvämningar och alltför kraftiga regn i Tamil Nadu, för att uppmana regeringen att tillkännage en kompensation på 4 626 Rs. cr översvämningshjälp för drabbade bönder och människor som förlorat sin egendom.” (ANI)    

09:30 (IST)02 dec 2021 LS för att diskutera Covid idag

Lok Sabha kommer att ha en diskussion om Covid-19-pandemin idag. Diskussionen kommer att hållas enligt Regel 193. (ANI)  

09:23 (IST)02 dec 2021 Medel för undernäringssystem underutnyttjade: data

Medlen som frigörs under Poshan Abhiyan-programmet, som syftar till att stävja undernäring i landet, är allvarligt underutnyttjade, enligt till uppgifter som släpptes av ministeriet för kvinnor och barns utveckling (WCD) på onsdagen.

Uppgifterna, som lagts fram av WCD-minister Smriti Irani i Rajya Sabha, visar att av 5 31 279,08 lakh Rs som släppts för Poshan Abhiyan i landet från centrala medel har endast 2 98 555,92 lakh Rs använts.

Uppgifterna visar att av 26 751,08 lakh Rs som släppts till Västbengalen fram till mars 2021 har inga pengar hittills använts. På samma sätt, av Rs 56 968,96 lakh som släpptes av Center till Uttar Pradesh, har staten endast använt Rs 19 219,28 lakh under samma period, enligt data. Läs hela rapporten här. 

LÄDDA MER

Utanför parlamentet i New Delhi

Efter debatt antar Lok Sabha lagförslaget för att reglera assisterad befruktningsteknik

Lok Sabha antog onsdagen genom röstomröstning lagförslaget om assisterad reproduktiv teknik (förordning), 2021, efter en detaljerad diskussion bland alla partier i kammaren – en första under denna vintersession.

Propositionen syftar till att reglera och övervaka assisterade reproduktionstekniska kliniker och banker, förhindra missbruk av tekniken och främja etiskt bruk av tjänsterna.

Hälsominister Mansukh Mandaviya, som presenterade lagförslaget, lade också fram flera ändringar baserat på rekommendationer från en parlamentarisk representant. Kommitté.

Ta in lag för att implementera Uniform Civil Code: BJP MP

I VAD kan bli nästa kontroversiella fråga som skakar den politiska diskursen, uppmanade senior BJP MP Nishikant Dubey centralregeringen att påskynda processen för att införa en lag att implementera Uniform Civil Code medan oppositionens parlamentsledamöter krävde ersättning till bönder som miste livet under protesterna mot gårdslagarna när Lok Sabha tog upp Zero Hour på onsdagen.

Dubey tog upp frågan och sa att Allahabads högsta domstol förra månaden hade bett centret att överväga att inrätta en panel för att genomföra mandatet enligt artikel 44 i konstitutionen, som talar om en enhetlig civillag för människor över hela landet.

< h3 class="native_story_title">Medlen för undernäringssystem underutnyttjade: data

Medlen som frigörs under Poshan Abhiyan-programmet, som syftar till att stävja undernäring i landet, är allvarligt underutnyttjade, enligt data släpptes av ministeriet för kvinnor och barns utveckling (WCD) på onsdagen.

Uppgifterna, som lagts fram av WCD-minister Smriti Irani i Rajya Sabha, visar att av 5 31 279,08 lakh Rs som släppts för Poshan Abhiyan i landet från centrala medel har endast 2 98 555,92 lakh Rs använts.

Uppgifterna visar att av 26 751,08 lakh Rs som släppts till Västbengalen fram till mars 2021 har inga pengar hittills använts. På samma sätt, av Rs 56 968,96 lakh som släppts av Center till Uttar Pradesh, har staten endast använt Rs 19 219,28 lakh under samma period, enligt uppgifterna.

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd

  • Taggar:
  • Lok Sabha
  • Parliament
  • Rajya Sabha