Omicron-varianten, i minst 20 nasjoner, spredte seg tidligere enn kjent

0
57

FIL Ñ Dr. Rochelle Walensky, direktør for Centers for Disease Control and Prevention, under en Senatshøring i Washington 4. november 2021. (Stefani Reynolds/The New York Times)

Skrevet av Richard Pérez-Peña

Den sterkt muterte nye koronavirusvarianten var i Europa flere dager tidligere enn tidligere kjent, sa helsemyndigheter tirsdag, og antallet av landene der det er funnet økt til minst 20, noe som reiser spørsmål om pandemien er i ferd med å øke igjen.

Nederlandens nasjonale institutt for folkehelse og miljø sa at prøver tatt 19. november og 23. november – før kunngjøringen av omicrons eksistens 24. november – testet positivt for varianten. Helsemyndigheter har varslet de to infiserte personene og gjør kontaktsporing for å prøve å begrense spredningen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Mutasjoner i omicron-varianten tyder sterkt på at det er mer smittsomt enn tidligere former for viruset, sier forskere. De advarer om at de ikke kan være sikre uten mer testing og data, men bevisene så langt er nøkterne.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer < p>Tirsdag undersøkte Biden-administrasjonen måter å skjerpe koronavirusscreeningen for personer som flyr til USA, inkludert om de skal kreve at alle passasjerer gir et negativt resultat fra en test tatt innen 24 timer etter avgang.

Bekymringen er at de gjeldende reglene, som tillater fullvaksinerte personer å ta en test opptil tre dager før avreise med fly til USA, kanskje ikke er strenge nok.

En dag etter advarsel om at risikoen fra omicron var «veldig høy», sa Verdens helseorganisasjon tirsdag at uvaksinerte personer som er over 60 år, er syke eller har underliggende helserisiko «bør rådes til å utsette reisen». I Hellas kunngjorde statsministeren at covid-vaksinasjoner ville være obligatorisk for personer i alderen 60 år og eldre, og at de som ikke klarte å bestille et første skudd innen 16. januar, ville få bøter.

FIL Ñ En tekniker jobber i et laboratorium ved Nelson R. Mandela School of Medicine i Durban, Sør-Afrika, 15. november 2021. (Joao Silva/The New York Times)

I Sør-Afrika, hvor varianten var første gang annonsert og allerede er utbredt, har rapporterte nye koronavirustilfeller økt fra rundt 300 om dagen i midten av november til rundt 3000 om dagen, den raskeste økningen i verden. På to flyvninger fra Sør-Afrika til Nederland på fredag, akkurat da en kaskade av reiseforbud fra Sør-Afrika ble kunngjort, testet 61 passasjerer positivt for viruset, minst 14 av dem for omicron.

I tillegg til spørsmålet om omicrons overførbarhet, har forskerne fortsatt ikke andre svar verden etterlyser: Er vaksiner mindre effektive mot det? Er behandlinger? Gir omicron mer alvorlig sykdom?

Eksperter advarte mot å legge for mye lager i rapporter om at varianten bare forårsaker mild sykdom, fordi dataene fortsatt er sparsomme. Tidlige bevis fra Sør-Afrika indikerer at omicron, mer enn tidligere varianter, infiserer personer som allerede hadde hatt covid-19, men også det krever strenge tester.

“Det kommer til å ta to til fire uker , muligens litt før,» før foreløpige svar er tilgjengelige, sa Dr. Anthony Fauci, USAs øverste ekspert på infeksjonssykdommer, tirsdag på en briefing i Det hvite hus.

På tirsdag kveld hadde ingen omicron-tilfeller vært registrert. rapportert i USA, selv om varianten har blitt oppdaget i Canada. Amerikanske tjenestemenn sier at det bare er et spørsmål om tid, og at målet bør være å bremse spredningen.

Brasilianske medier rapporterte tirsdag at varianten hadde dukket opp i Brasil, noe som ville bety at den allerede er på alle kontinenter bortsett fra Antarktis.

US Centers for Disease Control and Prevention sekvenserer genomene til 80 000 koronavirusprøver ukentlig – omtrent en syvendedel av alle positive PCR-laboratorieprøver i landet – og vil øke kontrollen av ankommende internasjonale passasjerer, sa byråets direktør, Dr. Rochelle Wollensky, i Det hvite hus.

En helsearbeider administrerer en covid-19-vaksine på en klinikk i Hillbrow-området i Johannesburg tirsdag 30. november 2021.
(Joao Silva/The New York Times)

Varianten har et veldig stort antall mutasjoner som ikke er sett i kombinasjon før, omtrent 50, inkludert mer enn 30 på “spike”-proteinet den bruker for å feste seg til vertsceller; piggen er det primære målet for vaksinene. Den høye graden av mutasjon ligger bak frykten for omicron, og usikkerheten om hvorvidt denne frykten er overdreven.

Flere ganger før har nasjoner slappet av og tenkt at den verste pandemien var bak dem, bare for å bli oversvømmet av en annen bølge – sist den som ble forårsaket av den svært smittsomme deltavarianten.

Vaksineprodusenter ser allerede på å omformulere skuddene sine for å adressere omicron, et trinn som ikke var nødvendig for å bekjempe delta.

Og Regeneron, produsent av en effektiv, injisert monoklonalt antistoffbehandling for COVID, sa tirsdag at dets terapi fungerer kanskje ikke like godt mot omicron. Et rådgivende panel fra U.S. Food and Drug Administration anbefalte tirsdag godkjenning av en oral behandling for å redusere alvorlighetsgraden av COVID, laget av Merck, og vil snart vurdere en annen fra Pfizer.

I tidligere bølger av pandemien, da de første tilfellene av viruset eller en bestemt variant ble oppdaget, var det i virkeligheten langt flere, og det var allerede utbredt.

Men verdens forsyning av vaksiner har gått bort først og fremst til de rikeste landene, hvor mange mennesker nå har fått tre skudd før de aller fleste afrikanere har fått en. Så lenge mange mennesker er uvaksinerte, vil pandemien fortsette og nye varianter vil dukke opp.

«Vaksine egenkapital er ikke veldedighet; det er i ethvert lands beste, sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder av WHO, mandag ved starten av en konferanse som hadde til hensikt å lage en internasjonal traktat for å koordinere sykdomsrespons.

“Tiden er inne. for at land skal bli enige om en felles, forpliktende tilnærming til en felles trussel som vi ikke kan kontrollere eller forhindre fullt ut, sa han.

Vaksinedoser blir faktisk flere, men afrikanske land har fortsatt utfordringer i distribusjon og overvinne vaksinasjonsnøling. Sør-Afrika avviste nylig en forsendelse, usikker på om den kunne bruke dosene i tide.

Slektninger møter en reisende som ankommer OR Tambo internasjonale lufthavn i Johannesburg, 27. november 2021. (Joao Silva/The New York Times)

Den nye varianten ble først funnet i Botswana 11. november og dager senere i nabolandet Sør-Afrika, hvor genomet ble sekvensert av forskere som annonserte dens eksistens to uker senere. Forskere i Sør-Afrika har funnet det i prøver fra så lenge siden som 9. november, og eksperter har sagt at det var sannsynlig at ytterligere testing av gamle prøver ville vise at den sirkulerte enda tidligere.

I Europa, antallet bekreftede tilfeller er så langt lite, under 100, men tjenestemenn forbereder seg på flere.

“Er det sannsynlig at det er overføring av samfunnet?” Sajid Javid, den britiske helsesekretæren, sa på en pressekonferanse. “Jeg tror vi må være realistiske: Det vil sannsynligvis være det, som vi ser i andre europeiske land. Vi forventer at saker vil øke når vi nå aktivt ser etter saker.»

Timingen er dyster for et kontinent som allerede er grepet av den største pandemibølgen til nå, noe som tvinger regjeringer til å drastisk nedskalere planene for å forbli åpne for helligdager.

Europeiske land rapporterer mer enn 2 millioner nye koronavirustilfeller hver uke, mer enn halvparten av verdens totale, men med vaksinasjoner og forbedrede behandlinger har dødsfallene gått ned sammenlignet med for ett år siden. Tyskland, Nederland, Belgia, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Danmark og Norge satte alle rekorder for nye saker forrige uke; flere andre nådde nye høyder tidligere i november.

Regjerninger i USA, Europa og andre steder har sperret innreise for folk – vanligvis med unntak av deres egne innbyggere – som nylig har vært i Sør-Afrika og flere naboer. land.

Men opplevelsen av de to flyvningene som ankom Amsterdam fredag ​​kveld fra Sør-Afrika viser hvor sent slike tiltak kan være.

Da reiseforbudet trer i kraft, ble alle passasjerene testet , og mer enn 1 av 10 hadde viruset; hvor mange andre infiserte reisende som har blitt uoppdaget er noens gjetning.

Ikke bare hadde 14 av passasjerene fra Sør-Afrika omicron-varianten – som ennå ikke var kjent for verden da de tok av – men de hadde også flere forskjellige versjoner av den, sa det nederlandske folkehelseinstituttet.

< p>“Dette betyr,” sa det, “at folket sannsynligvis ble smittet uavhengig av hverandre, fra forskjellige kilder og på forskjellige steder.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.