När uppmärksamheten flyttas till Omicron överväldigar deltavarianten Europa

0
66

Skrivet av Josh Holder

Europa är återigen i epicentrum av covid-19-pandemin, med fler fall rapporteras varje dag på kontinenten än vid någon tidigare punkt. I Österrike, Tyskland och Nederländerna har infektionsfrekvensen redan ökat till det dubbla jämfört med förra vinterns topp.

Som svar har regeringar tvingats återinföra de typer av strikta restriktioner som de flesta européer trodde låg bakom dem. Låsningar har beställts i Österrike och Slovakien, med barer, restauranger och icke-nödvändiga butiker som stänger i ett försök att få ländernas utbrott under kontroll.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Uppkomsten av den nya omicron-varianten, som Världshälsoorganisationen säger kan utgöra en högre risk för återinfektion, har oroat europeiska ledare. Fall av varianten har hittills upptäckts hos resenärer till mer än 10 europeiska länder, inklusive Danmark, Nederländerna och Storbritannien.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, sade under ett besök i Lettland att även om det kommer att ta två till tre veckor för forskare att få en fullständig bild av varianten, bör de högsta prioriteringarna vara social distansering och administrering av booster. doser. “Den allmänna linjen är: Hoppas på det bästa, men förbered dig på det värsta”, tillade hon.

Även med mycket effektiva vacciner kämpar europeiska hälsomyndigheter fortfarande för att bekämpa den mycket smittsamma deltavarianten, eftersom den är kallare temperaturer ger fler sammankomster inomhus.

Vinteruppgången har belyst skillnaderna i vaccinationsfrekvensen över hela kontinenten. Även om fallen har ökat över hela kontinenten, är det än så länge bara i dåligt vaccinerade länder som dödsfallen har nått de nivåer som följde liknande ökningar förra vintern.

Experter är överens om att det enda sättet att bryta den nuvarande cykeln av överspänningar och restriktioner är att förbättra vaccinationsfrekvensen.

Bruno Ciancio, övervakningschef för European Centre for Disease Prevention and Control, sa att även om låsningar är det enda valet för länder när virusets spridning blir ohållbar, så hjälper de bara på kort sikt.

“Vid Samtidigt som sådana åtgärder genomförs är det absolut nödvändigt att allt görs för att faktiskt öka skyddsnivån i befolkningen”, sa Ciancio. ”Annars blir det bara fram och tillbaka. Och tyvärr riskerar vi att se detta under vintermånaderna.”

Europa är ett lapptäcke av höga och låga vaccinationsfrekvenser. Portugal och Malta är två av de mest vaccinerade länderna i världen, med 87 % och 86 % av befolkningen helt vaccinerade. Men i Östeuropa har kampanjer skadats av desinformation och misstro mot regeringar. Rumänien har helt vaccinerat 38 % av sin befolkning, medan Bulgarien endast har vaccinerat 25 % av sin befolkning.

Äldre åldersgrupper är bättre skyddade över hela kontinenten, men vaccinationsfrekvensen hos barn släpar fortfarande efter. Europeiska läkemedelsmyndigheten godkände på torsdagen användningen av Pfizer-BioNTech-virusvaccinet för barn i åldrarna 5 till 11, sex månader efter det att det godkändes för 12- till 15-åringar.

Trots deras låga risk av sjukhusvistelse eller dödsfall kan ovaccinerade barn underblåsa utbrott i den bredare befolkningen, som man såg i England när infektioner i skolor ökade efter att eleverna återvänt till klassen i höstas. “Om viruset cirkulerar brett bland yngre människor kommer det tyvärr att slå igenom även till äldre”, sa Ciancio. “Och detta kommer att bli mer och mer fallet med avtagande immunitet.”

Studier i många länder har funnit att vaccinernas skydd mot symtomatisk infektion minskar med tiden. En studie i England fann att två doser av Pfizer-BioNTech-vaccinet endast var 70 % effektiva för att förhindra symtomatisk infektion 20 veckor efter att den andra dosen administrerades, en minskning från 90 % efter två veckor.

De flesta europeiska länder vaccinerade seniorer och vårdpersonal i de tidiga stadierna av sina vaccinationskampanjer, skyddade dem under våren och sommaren, men gjorde dem mer mottagliga för avtagande immunitet nu.

I många europeiska länder, en ökning fallfrekvensen hos seniorer, som är mer sårbara för allvarlig sjukdom eller dödsfall i viruset, har följt en ökning av fallfrekvensen hos barn och yngre vuxna.

Portugal, Europas mest vaccinerade land, har aviserat nya åtgärder och en återgång till “katastrofen” som hävdes för fyra månader sedan. Under den första veckan i januari kommer fler restriktioner att träda i kraft under en “inneslutningsvecka” som syftar till att förhindra en ökning efter semestern i fall: Att arbeta hemifrån kommer att vara obligatoriskt för dem som kan, barer kommer att stängas och skolan semester kommer att förlängas.

Många ledare är desperata efter att undvika strikta restriktioner som kan skada deras ekonomier under den hektiska julperioden. Frankrike rullar ut boosterdoser till alla vuxna och kommer inte att förnya hälsopass för de som vägrar. Vid en presskonferens i torsdags sa den franske hälsoministern Olivier Véran att “ingen låsning, inget utegångsförbud, inga butiksstängningar, inga resebegränsningar” skulle införas. “Vi gör valet att förena frihet och ansvar”, sa han.

Nya restriktioner har mötts av motstånd i många länder. Omkring 40 000 människor protesterade i Österrike den 20 november efter tillkännagivandet av en nationell låsning och obligatorisk vaccination. Förra dagen i Nederländerna avlossade poliser varningsskott och använde vattenkanoner mot hundratals demonstranter som satte eld i protest mot landets partiella avstängning, där barer, kaféer och butiker nu stänger klockan 17.00

Upptäckten av den nya omicron-varianten, klassad av Världshälsoorganisationen i fredags som en “variant av oro”, har lagt till ett ytterligare mått av brådska till europeiska ledares ansträngningar att begränsa kontinentens ökning av fall .

Det kommer att ta tid för forskare att avgöra om vaccinerna fortfarande är effektiva mot den nya varianten, men EU har förbjudit utländska resenärer som nyligen har varit i Sydafrika eller Botswana, där varianten först upptäcktes, eller något av flera grannländer .

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.