Misstänkt spion mejlade om säkerhetsbolag och Ryssland

0
147

Den 41-årige man som misstänks för grovt spioneri mot Sverige ska bland annat ha mejlat sekretessbelagd information från myndigheten där han jobbade till sitt privata mejlkonto, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen ska han ha vidarebefordrat handlingar från säkerhetsbolaget Vesper Group till sin privata mejl som innehöll detaljerade uppgifter om Vespers tillvägagångssätt vid bakgrundskontroller av personer som ska anställas i säkerhetsklassade tjänster. Handlingarna ska dessutom ha innehållit uppgifter om Vesper Groups ”it-miljö och kryptering” och sekretessbelagda uppgifter om säkerhetsarbetet på myndigheten där mannen jobbade. Han ska också ha skickat analyser från nätet om rysk säkerhetspolitik och om den ryska underrättelsetjänstens metoder i Europa, däribland en analys av fall där ryska spioner avslöjats av europeiska säkerhetstjänster.