Månader efter Myanmars kupp, oro för inbördeskrig

0
133

En demonstrant sprejar en brandsläckare när demonstranter drabbar samman med kravallpoliser under en protest mot militärkuppen i Yangon, Myanmar, 28 februari 2021. (Reuters)

Oroligheter har gripit Myanmar. Fredliga pro-demokratiska gatudemonstrationer och arbetsstopp har gett vika för paramilitära operationer i opposition till landets hänsynslösa militär, som tog makten i en statskupp den 1 februari.

Militära ledares initialt återhållsamma svar på de första vågorna av protester, civil olydnad och generalstrejker blev mer kraftfulla med tiden och eskalerade till ett brutalt försök att slå ner rörelsen. Tatmadaw, som Myanmars militär kallas, försöker nu eliminera motstånd längs gränsen, skjuter raketgevär och bränner ner hem.

Kuppen återförde landet till fullt militärstyre efter en kort period av kvasidemokrati som började 2011, när militären, som hade varit vid makten sedan 1962, genomförde parlamentsval och andra reformer. Under månaderna efter kuppen har Aung San Suu Kyi, landets avsatta civila ledare, åtalats i en hemlig domstol.

Vad ledde till militärkuppen i Myanmar?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I början av 2021 hade landets parlament förväntats godkänna de senaste valresultaten och godkänna nästa regering. National League for Democracy, Myanmars ledande civila parti, hade vunnit 83 % av organets tillgängliga platser.

Läs också |Myanmars domstol skjuter upp domen för den avsatte ledaren Suu Kyi

Militären vägrade acceptera resultatet av omröstningen , som allmänt sågs som en folkomröstning om Suu Kyis popularitet. Som chef för National League for Democracy hade hon varit den de facto civila ledaren sedan valet 2015.

Möjligheten till kuppen uppstod efter att militären, som i landets högsta domstol hade försökt hävda att valresultaten var bedrägliga, hotade att “agera” och omringat parlamentets hus med soldater.

< b> Hur genomfördes kuppen?

Militären fängslade ledarna för National League for Democracy och andra civila tjänstemän, inklusive Suu Kyi och president U Win Myint, kabinettsministrar, chefsministrarna i flera regioner, oppositionspolitiker, författare och aktivister.

Kuppen tillkännagavs effektivt på den militärägda TV-stationen Myawaddy när en nyhetspresentatör citerade 2008 års konstitution, som tillåter militären att utlysa en nationell nödsituation.

Militären tog snabbt kontrollen över landets infrastruktur och avbröt de flesta tv-sändningar och inställda inrikes- och utrikesflyg.

Tillgång till telefon och internet stängdes av i större städer. Börsen och affärsbankerna stängdes och långa köer sågs utanför bankomater på vissa ställen. I Yangon, landets största stad och tidigare huvudstad, sprang invånarna till marknader för att fylla på med mat och andra förnödenheter.

Hur har folk protesterat?

Veckor av relativt fredliga protester blev snabbt dödliga den 20 februari när två obeväpnade demonstranter dödades av säkerhetsstyrkor i Mandalay, varav en var en 16-årig pojke.

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Demonstranter ligger på marken efter att polisen öppnat eld för att skingra en antikuppprotest i Mandalay, Myanmar, den 3 mars 2021. (Reuters)

Den 22 februari gick miljontals människor över hela landet ut på gatorna i en generalstrejk . Sedan dess har en utökad civil olydnadsrörelse förlamat banksystemet och gjort det svårt för militären att få mycket gjort.

När demonstrationerna gick in i sin andra månad blev militären, ökänd för att ha krossat demokratirörelser 1988 och 2007 genom att skjuta fredliga demonstranter, mer våldsamma i sitt svar. Sedan kuppen har nästan 1 300 människor dödats av juntan och mer än 10 000 har arresterats, enligt en övervakningsgrupp.

Bland demonstranterna finns det ett växande insikt om att Tatmadaw måste motverkas på sina egna villkor. I landets djungler tränar folk med skjutvapen och handgranater.

Landet står nu på randen av ett inbördeskrig, enligt FN:s avgående särskilda sändebud i Myanmar.

Hur fortsätter militären att stoppa motståndet?

Sedan det blodiga tillslaget mot demonstranter i större städer har militären arbetat aggressivt för att eliminera motstånd längs landets gräns. Tatmadaw riktar sig mot områden som är hem för beväpnade civila som kallas People's Defense Force.

Invånare har rapporterat om en stor uppbyggnad av trupper i nordvästra Myanmar. Soldater har avfyrat raketgevär, bränt ner hem, stängt av matförråd och skjutit på flyende civila, enligt invånarna.

Läs också |Taliban, Myanmar-junta kommer sannolikt inte att släppas in i FN för nu, säger diplomater

Desperata efter att undkomma våldet flyr familjer till grannlandet Indien. En hel stad med cirka 12 000 människor har nästan tömts ut. Biståndsgrupper, oroade över en humanitär kris, förbereder sig för en flod av flyktingar.

Vem är Suu Kyi?

Suu Kyi kom till makten som statsråd 2016 efter landets första helt demokratiska omröstning på decennier.

Hennes uppstigning till ledarskap sågs som ett kritiskt ögonblick i övergången av Myanmar, tidigare känt som Burma, till demokrati från militärdiktatur. Suu Kyi, dotter till landets självständighetshjälte general Aung San, tillbringade mer än 15 år i husarrest.

Hennes tid i internering gjorde henne till en internationell ikon, och hon tilldelades Nobels fredspris i 1991.

Efter att hon släpptes från husarrest 2010, skadades hennes rykte av hennes samarbete med militären och hennes högljudda försvar av landets dödliga kampanj mot rohingya, en muslimsk etnisk minoritetsgrupp. 2019 representerade hon Myanmar vid en rättegång i Internationella domstolen, där hon försvarade den mot anklagelser om etnisk rensning.

Många trodde att Suu Kyis samarbete med militären var ett pragmatiskt drag som skulle påskynda utvecklingen till full demokrati, men hennes internering sedan kuppen verkade bevisa lögnen i militärens engagemang för demokrati.

Varför? står Suu Kyi inför rätta?

En hemlig rättegång mot Suu Kyi inleddes den 16 februari.

Suu Kyi har anklagats för att ha brutit mot importrestriktioner efter att walkie-talkies och annan utländsk utrustning hittades i hennes villa förening. Hon har också anklagats för att ha brutit mot en naturkatastrofhanteringslag genom att interagera med en folkmassa under coronavirus-pandemin.

Om hon döms för alla 11 anklagelser mot henne kan hon dömas till maximalt 102 års fängelse.

FN och utländska regeringar har beskrivit fallet som politiskt motiverat. Juntan har hindrat alla hennes fem advokater från att prata med media och sagt att deras kommunikation kan “destabilisera landet.”

Vem är seniorgeneral Min Aung Hlaing?

Efter kuppen överlämnade militären makten till arméchefen, övergeneral Min Aung Hlaing.

Flytten förlänger generalens makt även om han är tänkt att åldras som arméchef i sommar. Hans beskyddarnätverk, centrerat på lukrativa familjeföretag, kunde mycket väl ha undergrävts av hans pensionering, särskilt om han inte hade kunnat säkra en ren utgång.

Under det tidigare maktdelningsavtalet var Min Aung Hlaing ordförande. över två affärskonglomerat och kunde utse tre centrala regeringsmedlemmar som övervakar polisen och gränsbevakningen.

Militären föll aldrig under den civila regeringens kontroll. Under de senaste åren har armén, med Min Aung Hlaing vid rodret, övervakat kampanjer mot flera av landets etniska minoritetsgrupper, inklusive rohingya, shan och kokang.

Vad har varit den internationella reaktionen?

Flera stora världsledare fördömde snabbt kuppen och krävde att Myanmars militär omedelbart skulle befria Suu Kyi och de andra fängslade regeringstjänstemännen och hedra valresultatet i november. Men det var inte omedelbart klart vilken typ av konkreta åtgärder, om några, andra nationer kunde vidta.

Biden-administrationen, som har försökt höja mänskliga rättigheter som en utrikespolitisk prioritet, tillkännagav sanktioner i slutet av mars i samordning med Europeiska unionen som namngav militära tjänstemän och andra enheter i Myanmar för deras våld mot demokratiförespråkare.

António Guterres, FN:s generalsekreterare, sa att kupputvecklingen “representerar ett allvarligt slag mot demokratiska reformer i Myanmar.” Och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa i ett Twitter-inlägg att “folkets röst måste respekteras och civila ledare släppas.” USA:s ambassadör i Myanmar, Thomas Vajda, kallade blodsutgjutelsen över hela landet den 27 mars “skräckande”.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.