Jharkhand flyter anbud för att utveckla Sörens hus som “arvsbyggnad”

0
95

Shibu Sorens bostad på Morhabadi i Ranchi. (Filfoto)

Jharkhand-regeringen kommer att spendera 4,59 crore Rs för att omvandla den tidigare chefsministern och Jharkhand Mukti Morcha (JMM) supremo Shibu Sorens regeringsbostad till en “arvsbyggnad”. En annons som publicerades av e-upphandlingscellen vid Jharkhand Building Constructions Department på tisdagen inbjöd anbud på detsamma för “renovering och restaurering”.

Trefaldig CM Soren är för närvarande en Rajya Sabha MP, med förlorade från sin hemmaplan Dumka i det senaste allmänna valet. Residenset som skulle utses till en kulturarvsbyggnad tilldelades honom för hans roll i rörelsen för Jharkhand-statskapet, under Arjun Munda-regeringens mandatperiod.

Sorens son Hemant Soren är för närvarande CM för Jharkhand.< /p>https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tisdagens meddelande sade att “Renoveringen och restaureringen av huvudbyggnaden som kulturarvsbyggnad vid Hon'ble Ex-CM Sri Sibu (Shibu) Soren Residence på Morabadi Ranchi” skulle vara färdigställd om sex månader.

< Byggnadsbyggnadssekreterare Sunil Kumar sa att beslutet inte hade initierats av delstatsregeringen utan av departementet. "

Regeringen ville att Sörens bostad skulle omvandlas till en plats där hans livslånga kamp för att få en separat stat skulle avbildas. Den kommer att innehålla litteratur, bilder och artefakter relaterade till Jharkhand-rörelsen. Byggnadsavdelningen kommer att skapa infrastrukturen och implementeringen kommer att göras av en annan avdelning.”

Sören engagerade sig först i politik och protesterade över stammarker, efter att hans far dödades av påstådda penninglångivare. 1972 bildade han tillsammans med andra JMM. Han valdes först in i Lok Sabha 1980 från Dumka och blev unionsminister för kol i Manmohan Singhs regering. 2006 dömdes han för att ha kidnappat och mördat sin personliga sekreterare Shashinath Jha, men frikändes senare av High Court.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.