Hur två flyg till Europa kan ha stimulerat spridningen av den nya varianten

0
79

Air Chinas flygbesättningsmedlemmar i hazmat-dräkter går genom ankomstområdet på Los Angeles internationella flygplats i Los Angeles, tisdagen den 30 november 2021. (AP Photo)

Skrivt av Jason Horowitz

För de hundratals passagerare som reste från Sydafrika till Amsterdam på fredagen hade flight KL592 alla drag av internationella resor under covid-eran.

De kom beväpnade med pappersarbete som bevisade deras behörighet att flyga, och incheckningsagenter sållade igenom ett förvirrande urval av krav som bestämts av slutdestinationen. Vissa länder, som USA, krävde att vaccinerade resenärer skulle visa negativa testresultat. Andra gjorde inte det. På den långa flygningen bar bara några masker, sa passagerarna, eftersom flygvärdinnor ofta lät glidmaskerna glida.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men medan flyget var på väg, och passagerarna sov eller tittade på deras skärmar, allt förändrades på marken.

Panik över den nya omicron-variantensom hade upptäckts i södra Afrika fick länder att stänga sina gränser. Ankomsterna sjönk ner i en ny post-omicron-verklighet, och det var en helvetisk sådan, med timmar som ägnades åt att andas unken luft när deras plan satt på asfalten, sedan kämpade de mot utmattning i fullproppade väntrum och väntade på svabbresultat på nära håll med medresenärer som skulle visa sig vara infekterad med den nya och möjligen farligare varianten.

Förklarat |Förklarat: Kan ett RT-PCR-test upptäcka infektion med Omicron-varianten av Covid-19?

“Vi var på samma plats, samma rum,” sa en passagerare, Jan Mezek, 39, en laboratorietekniker vars företag servar svabbtestmaskiner och som var på väg tillbaka från en två veckor lång arbetsresa till sitt hem i Prag. “Jag kände mig som en gris i en fålla,” sa han och tillade “de spred helt viruset runt oss.”

Av de mer än 60 personer på det och ett annat KLM-flyg från Sydafrika som testade positivt för viruset, åtminstone 14 hade omicron, enligt holländska tjänstemän. De nederländska myndigheterna har satt dem i karantän – och arresterat ett par som hade försökt bryta sig ut och flyga till Spanien – samtidigt som de krävde att de hundratals som visade negativa resultat från PCR-testet som administrerades på flygplatsen att åka hem eller gå ombord på anslutningsflyg till sina slutdestinationer.

“De åkte runt i världen, vem vet var”, säger Fabrizio Pregliasco, en framstående italiensk virolog vid universitetet i Milano. Han sa att alla passagerare borde ha satts i karantän eller isolerats och övervakats noga i sju till tio dagar, särskilt för att de kunde ha fångat viruset på flyget och testats negativt när det inkuberades.

“Om denna variant är mycket smittsam, den här flygningen är en explosiv bomb”, sa Pregliasco.

Quixplained |Varför Omicron är högrisk, vad du bör göra

Flygningarna, liksom kryssningsfartygen under den tidiga pandemin, har väckt rädsla för superspridare och väckt oro över lärdomar som inte har lärts. Men de är också symboliska – med de varierande testnings- och karantänkriterierna, det inkonsekventa maskbärandet och förvirringen över kontaktspårning – för den globala responsen och ofta slapp tillämpning, som kan förvärra ett eventuellt mer smittsamt stadium av pandemin.

Omicron-varianten, även om den betecknas som “mycket hög” risk av Världshälsoorganisationen, är fortfarande en okänd variabel. Det kommer förmodligen att ta veckor att veta om det är en överdriven rädsla eller en mycket smittsam ny mutation med förmågan att undvika vaccinerna och potentiellt kasta världen tillbaka i låsningar, fullsatta sjukhus och obevakade begravningar.

Säkerheten som ges av vaccinerna och av flygplan med luftfiltreringssystem ledde till att USA öppnade upp för EU-resenärer och andra nationaliteter tidigare denna månad, vilket möjliggjorde omfamningar, tårar och snurriga återföreningar som länge nekats. Men europeiska länder hade andra regler än de i USA – och ofta från varandra – om testnings- och självisoleringskriterierna som krävs för att vaccinerade personer ska gå ombord på ett flyg. Resultatet var ett ofta skiftande lapptäcke av regler mellan länder.

Reglerna för en given passagerare på ett givet flyg bestäms i allmänhet av den personens slutdestinationsland, säger Karen Grépin, professor vid School of Public Health vid University of Hong Kong, som har studerat reseregler under pandemin. Länder och ofta flygbolag har sina egna testkrav, och överflyttande passagerare måste ibland uppfylla ännu olika kriterier.

Men all den förvirringen och agita kan snart tyckas vara den gamla goda tiden, när resor, om de var förvirrande, var åtminstone möjligt.

Efter uppkomsten av omicron-varianten i Afrika förra veckan förbjöd USA och EU och andra nationer flyg från södra Afrika. Israel och Marocko slog igen sina dörrar mot världen. Australien, Japan och andra länder sköt upp öppnandet och anslöt sig till Kina, som har antagit en fästningsmentalitet när man försöker övervinna viruset hemma helt och hållet.

För allt fokus på flygningar till Nederländerna, positiva fall av omicron har redan dykt upp i flera länder, och folkhälsoexperter anser att det är oundvikligt överallt.

En vaccinerad italienare, som inte har identifierats offentligt, återvände från affärer i Moçambique tidigare i november till den södra staden Caserta. Han sa på italiensk radio att han hade testat negativt innan han gick ombord på sitt flyg den 11 november, vilket krävdes av Italien. Eftersom han reste i arbetet behövde han inte, enligt italienska regler, isolera sig själv när han återvände.

Det var först under en läkarundersökning i Milano, där han också genomgick ett covid-test så att han kunde återvända till Moçambique, som han testade positivt för coronaviruset, och sedan, mitt i den ökade uppmärksamheten på den nya varianten, för omicron. Nu är han och hans fru och barn, som också är positiva för viruset, isolerade, allt för nu med lätta symtom.

I tisdags gjorde KLM, flygbolaget som genomförde de två flygningarna från Sydafrika på fredagen. , bad passagerarna om ursäkt. Men Marjan Rozemeijer, en taleskvinna för företaget, föreslog att det hade blivit lika överraskad av varianten som någon annan.

Vid landningen av flygen på flygplatsen Schiphol, sa hon, att företaget “bads av den holländska regeringen att parkera våra flygplan på en viss plats så att alla passagerare kunde testas”, och tillade att flygplatsen och de holländska folkhälsomyndigheterna hade organiserat och utfört testningen.

En talesman för den holländska folkhälsovården sa däremot att den hade gått utöver sina ansträngningar och att de inte såg något fel i att låta passagerarna som hade testats negativt för viruset fortsätta på sina resor.

Mezek, som är vaccinerad och testad negativt, sa att han hade fått ett samtal från den holländska hälsovården i lördags och sedan ett e-postmeddelande där han uppmanade honom att stanna hemma och förse den med sina reseuppgifter efter att han lämnat Nederländerna. “Det är viktigt att veta var du befinner dig, så att hälsoavdelningar i olika länder kan kontakta transferpassagerarna, för att förhindra ytterligare spridning” av omicron-varianten, enligt ett mejl som visas till The Times och verifierats av hälsomyndigheten.

Previous articleCBSE Class 12 Term-1 Exam Updates: Kontrollera sociologipappersanalys, inofficiell svarsnyckel, elevernas reaktioner
Next articleHvordan laste ned musikk på Spotify for frakoblet lytting