Hoe te voorkomen dat u een “nep” HDMI 2.1-kabel koopt?

0
134
jack8/Shutterstock.com

Omdat HDMI 2.1-apparaten, zoals de Xbox Series X, PlayStation 5 en grafische kaarten van NVIDIA en AMD, meer pixels gebruiken dan ooit, is het laatste wat je nodig hebt een onbetrouwbare kabel die problemen veroorzaakt. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht.

Inhoudsopgave

Zoek naar “HDMI Ultra High Speed”-kabels
Controleer uw kabelaankopen met de officiële app
Het probleem met goedkope HDMI-kabels
Val niet voor HDMI-kabelgimmicks
Heb je zelfs een HDMI 2.1-kabel?
HDMI 2.1 is nog maar net begonnen

Zoek naar "HDMI Ultra High Speed" Kabels

De HDMI-standaard wordt gecontroleerd door het HDMI Forum, terwijl de HDMI-licentiebeheerder toezicht houdt op de licentieverlening van de technologie. Fabrikanten van apparaten en accessoires moeten voldoen aan de normen van het HDMI-forum als ze een product willen produceren dat is gelicentieerd of gecertificeerd door de HDMI-licentiebeheerder.

Hoewel de nieuwste HDMI-standaard bekend staat als HDMI 2.1, hebben HDMI-opzichters een andere naamgevingsconventie voor bekabeling. Als u een HDMI 2.1-compatibele kabel wilt kopen, moet u zoeken naar de woorden “HDMI Ultra High Speed” op de doos.

Kabels worden niet expliciet verkocht als "HDMI 2.1-kabels". In het verleden werden HDMI 2.0b-kabels verkocht onder het reguliere “High Speed” naam.

HDMI .org

Advertentie

Om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitsproduct krijgt, zoekt u naar de “Ultra-gecertificeerde kabel” hologram en QR-code op de doos. Dit betekent dat het is getest volgens een minimumstandaard en is gecertificeerd door de HDMI-licentiebeheerder.

Deze kabels kosten iets meer dan de alternatieven op websites zoals Amazon en AliExpress, maar u zult waarschijnlijk vind het de moeite waard om ervoor te zorgen dat u alle functies van HDMI 2.1 krijgt.

GERELATEERD: HDMI 2.1: wat is er nieuw en moet u upgraden?

Verifieer uw kabelaankopen met de officiële app

Als u een kabel in een winkel koopt of nadat uw online bestelling is verzonden, kunt u de authenticiteit van uw kabel verifiëren met de officiële HDMI-certificeringsapp voor iPhone en Android.

Installeer de app, richt de camera van je smartphone op de verpakking en wacht. Je zou een “Gefeliciteerd” bericht met de mededeling dat de kabel inderdaad is gecertificeerd. De HDMI-licentiebeheerder stelt dat de naam van de kabel ook op de buitenmantel moet worden afgedrukt.

HDMI.org

Als een kabel de test niet doorstaat of als er geen hologram of sticker op de doos zit, is deze niet getest. Dit betekent niet noodzakelijk dat het niet zal werken, maar er is ook geen garantie dat het de volledige 48 Gbits per seconde kan dragen zoals gedefinieerd door de HDMI 2.1-standaard.

Als u dat wel was, in de veronderstelling dat een kabel “gecertificeerd,” maar de test niet doorstaat, moet u de kabel terugsturen en uw geld terugkrijgen. De meeste kabels van het merk, zoals die van Belkin ($39,99) en Zeskit ($19,99), zijn onafhankelijk getest en gecertificeerd, maar u moet dit altijd bevestigen.

Beste HDMI 2.1-kabel

Zeskit 6.5ft/2m HDMI 2.1-kabel

Wilt u het meeste uit uw gloednieuwe tv en console halen? Je hebt een HDMI 2.1-kabel nodig, zoals deze.

Amazon

$ 19.99

Het probleem met goedkope HDMI-kabels

Het oplossen van problemen met uw home entertainment-installatie kan tijdrovend en frustrerend zijn, vooral als u een ontvanger of soundbar in de mix. Wanneer u een gecertificeerde kabel koopt, verwijdert u (hopelijk) ten minste één variabele uit de lijst met mogelijke problemen.

Er zijn enkele specifieke problemen die u zou kunnen tegenkomen als de kabel die u gebruikt niet geschikt is. Deze verschijnen vaak wanneer u een oudere HDMI 2.0b-kabel probeert te gebruiken met een toepassing die de 18 Gbits per seconde-specificatie overschrijdt.

GERELATEERDWat is trillen en waarom hebben tv's dit probleem?

Je hebt misschien geen problemen totdat je een of twee games speelt die op 4K/120Hz draaien op de Xbox Series X of PlayStation 5. Deze problemen omvatten alles, van een zwart scherm dat helemaal niets doet, tot rare artefacten en “ schittert” die willekeurig verschijnen.

U kunt plotselinge black-outs of flikkeringen tegenkomen of foutmeldingen krijgen dat uw tv een “handdruk” probleem. Dit betekent dat de tv en het bronapparaat niet goed kunnen communiceren omdat de kabel niet geschikt is voor de taak.

< img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Linus Strandholm/Shutterstock.com

Het kan verleidelijk zijn om goedkoop uit te zijn voor een kabel, vooral als het gaat om lange afstanden. Dit is waar HDMI-kabels erg duur kunnen worden. Hoe langer de kabel, hoe meer het signaal kan verslechteren voordat het zijn bestemming bereikt. Daarom is de beste kabel de kortste waarmee je weg kunt komen die voldoet aan de bandbreedtevereisten.

Er is geen "ideaal" kabellengte, maar voor 4K-resolutie en hoge framesnelheden (120 Hz) wordt aanbevolen een HDMI-kabel te gebruiken die niet langer is dan 3 meter. Voor lagere resoluties ligt de bovengrens ergens tussen 20 (6 meter) en 50 voet (10 meter). Als je een lange kabel gebruikt en problemen ondervindt, test dan een kortere.

Advertentie

HDMI-kabels die glasvezel bevatten, kunnen mogelijk betere prestaties leveren bij langere runs. Helaas zijn er op dit moment geen ultrasnelle HDMI-kabels op de markt die glasvezel gebruiken. Voor nu raden we aan om je bronapparaat indien mogelijk dichter bij je tv te plaatsen.

Val niet voor HDMI-kabelgimmicks

< p>Veel detailhandelaren zullen proberen u een HDMI-kabel te verkopen wanneer u een tv of ander home-entertainmentapparaat koopt. Vaak wordt er echter een meegeleverd in de doos met uw apparaat. Het is beter om uw installatie te testen voordat u onnodig meer geld uitgeeft.

Hoewel gecertificeerde kabels meer kosten, mogen ze de bank niet kapot maken. Wees op uw hoede voor exorbitant geprijsde kabels. Ze laten het lijken alsof je een product van hogere kwaliteit krijgt, maar het is een premium die je niet hoeft te betalen.

Amazon

Gouden connectoren worden vaak gebruikt om de illusie te wekken van een signaal van betere kwaliteit, maar ze doen niet veel anders dan er flitsend uit te zien. Goud is een zeer geleidend metaal, maar dat geldt ook voor het metaal dat het grootste deel van de kabel vormt (en het is zeker geen massief goud.)

Gevlochten snoeren gaan misschien langer mee, maar HDMI-kabels niet 8217;t heeft meestal veel slijtage. Tenzij je een kabel koopt waarvan je weet dat hij altijd in en uit gaat, heb je geen ultra-duurzame nodig.

Heeft u zelfs een HDMI 2.1-kabel nodig?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Het is ontworpen om een ​​digitaal signaal van een bronapparaat, zoals een gameconsole, naar een display of ontvanger te transporteren. Er zijn talloze herzieningen van de HDMI-standaard geweest, met als nieuwste HDMI 2.1.

Advertentie

Het grootste verschil tussen de vorige HDMI 2.0b-standaard en de nieuwe 2.1 is hoeveel gegevens kunnen worden overgedragen op een tijd. HDMI 2.0b bereikt een maximum van 18 Gbits per seconde, terwijl HDMI 2.1 een volledige bandbreedte van 48 Gbits per seconde ondersteunt. Dit betekent dat 2.1 8K-video kan overbrengen met 60 frames per seconde, of 4K-video met 120 frames per seconde.

NVIDIA

Er zijn ook tal van andere nieuwe functies in de HDMI 2.1-specificatie, waaronder:

 • HDMI VRR voor gaming met variabele verversingssnelheid.
 • Auto Low Latency Mode (ALLM) om automatisch de “spelmodus” op compatibele tv's.
 • Ondersteuning voor verbeterd Audio Return Channel (eARC) om soundbars en ontvangers aan te sturen.

GERELATEERD:Wat is eARC?

Je hebt alleen een HDMI 2.1-kabel nodig als je een HDMI 2.1-bronapparaat hebt dat 4K/120Hz of 8K/60Hz uitvoert. Elk apparaat in je videoketen moet ook HDMI 2.1-compatibel zijn om hiervan te kunnen profiteren.

Zelfs als je een HDMI 2.1-bronapparaat hebt, zoals de PlayStation 5, kun je nog steeds je oude tv of ontvanger om games te spelen in 4K met 60 frames per seconde. Je hebt de verhoogde bandbreedte alleen nodig als je deze gaat gebruiken.

Microsoft

Oudere apparaten en kaarten, zoals de Xbox One X, PlayStation 4 Pro en NVIDIA's 20-serie, zijn beperkt tot HDMI 2.0b, dus u profiteert niet van een snellere kabel. Dit is de reden waarom je geen dure HDMI-kabels moet kopen, tenzij je daar een duidelijke reden voor hebt.

De meeste apparaten met HDMI 2.1-mogelijkheden worden geleverd met een compatibele high-speed kabel in de doos. Dit omvat zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5, die beide 4K op 120Hz kunnen uitvoeren. U krijgt geen betere prestaties door deze kabel te vervangen door een aftermarket-product.

Advertentie

U wilt deze kabel alleen vervangen als u een langere kabel nodig heeft, als het is beschadigd, of als u uw bronapparaat op een ontvanger aansluit en dus een andere kabel nodig hebt om de ontvanger op de tv aan te sluiten.

HDMI 2.1 is nog maar net begonnen

De Xbox Series X, PlayStation 5 en NVIDIA's 30 Series grafische kaarten waren de eerste HDMI 2.1-apparaten die op de markt kwamen. Slechts een handvol tv's die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, hebben poorten die dit ondersteunen.

De nieuwe specificatie is echter ontworpen als reactie op de eerste golf van 8K-compatibele tv's en apparaten, waarvan de meeste nog jaren verwijderd zijn van de reguliere acceptatie. Je zult de komende jaren veel meer HDMI 2.1-apparaten en accessoires (inclusief kabels) op de markt zien komen.

Uiteindelijk zullen zelfs budgetmerken, zoals Amazon Basics, Ultra High- Snelheidskabels die bandbreedtes van 48 Gbits per seconde ondersteunen tegen lage prijzen zonder certificering.

Tot dan, onthoud dat elke gecertificeerde Ultra High-Speed-kabel die u vandaag koopt, jarenlang goed zal zijn. Voorlopig hebben de meeste mensen HDMI 2.1 niet eens nodig. Als je dat doet, koop je waarschijnlijk een tv om te gamen.

LEES VOLGENDE

 • › Veelvoorkomende problemen met de Xbox Series X|S en hoe ze op te lossen
 • › Wat is Display Stream-compressie en waarom is het belangrijk?
 • › HDMI vs. Mini HDMI vs. Micro HDMI: wat is het verschil?
 • › Hoe weet u of uw HDMI-kabel defect is
 • › 10 tips voor technische probleemoplossing om uw gadgets te repareren
 • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
 • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
 • › Cybermaandag 2021: beste pc-deals