Gujarat fortrenger Maharashtra for å bli landets største produksjonsknutepunkt

0
61

Gujarat har dukket opp som det største produksjonsknutepunktet i India med statens bruttoverditillegg (GVA) i produksjon som vokser med 15,9 prosent årlig i gjennomsnitt mellom FY'12 og FY'20. (Representasjonsbilde)

Gujarat har fått Maharashtra til å fremstå som det største produksjonsknutepunktet i landet, med førstnevntes bruttoverditillegg (GVA) i produksjon som vokser 15,9 prosent årlig i gjennomsnitt mellom FY12 og FY20 for å nå Rs 5,11 lakh crore, ifølge data utgitt av Reserve Bank of India (RBI).

Maharashtras årlige vekstrate i perioden var 7,5 prosent per år, noe som tar statens totale produksjons-GVA til Rs 4,34 lakh crore i FY20. Det fortsetter å lede som landets største tjenesteknutepunkt.

De dårligste resultatene blant statene, som allerede var blant de 10 fremste i produksjonen i løpet av perioden, var Rajasthan, Telangana og Andhra Pradesh, med gjennomsnittlige årlige vekstrater på henholdsvis 3,8 prosent, 5,5 prosent og 6,9 prosent.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

GVA er i hovedsak BNP minus netto produktavgifter og reflekterer vekst i tilbudet av varer og tjenester. De andre statene med høyest produksjons-GVA var Tamil Nadu på Rs 3,43 lakh crore, Karnataka på Rs 2,1 lakh crore og Uttar Pradesh på Rs 1,87 lakh crore. Indias produksjons-GVA vokste til Rs 16,9 lakh crore i FY20 med en gjennomsnittlig vekstrate på 9,7 prosent siden FY12.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Høyere investeringer i Gujarat i perioden spilte sannsynligvis en nøkkelrolle i å la staten overgå resten av landet i produksjonsvekst. Gujarat var vitne til det høyeste nivået av kapitalinvesteringer når det gjelder brutto investeringer i fast kapital (GFCF) – et mål på investeringer – mellom FY12 og FY19 på totalt 5,85 lakh crore Rs, foran Maharashtra som så investeringer på Rs 4,07 lakh crore i løpet av periode, og Andhra Pradesh, som var vitne til kumulerte bruttoinvesteringer på Rs 1,49 lakh crore.

En rapport fra KPMG sa sentrale reformer fra Gujarat, inkludert innføring av ett enkelt vindu for bedriftsklareringer, lettelser i arbeidsnormer også som jevnere administrasjon av insentivordninger, bidro til å gjøre det enklere å gjøre forretninger i staten og gjøre det til en av de mest attraktive destinasjonene for utenlandske direkteinvesteringer.

Maharashtra beholdt imidlertid sin plass som den ledende leverandøren av tjenester i landet, med statens tjenester GVA som vokste med 12,6 prosent per år og nådde Rs 15,1 lakh crore i FY20.

Karnataka hadde den raskeste veksten i GVA for tjenester med 15,1 prosent per år i perioden, og oppnådde den nest høyeste GVA for tjenester i landet på Rs 9,72 lakh crore i FY20.

Telangana var den nest raskest voksende tjenesteøkonomien i landet, med en årlig GVA-vekst for tjenester på 14,8 prosent som førte til at staten hoppet over Gujarat og Kerala til å bli den syvende største tjenesteøkonomien i landet.

Tamil Nadu, UP og Vest-Bengal var tredje, fjerde og femte største tjenesteøkonomier i FY20.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd