Gujarat förskjuter Maharashtra för att bli landets största tillverkningsnav

0
65

Gujarat har vuxit fram som det största tillverkningscentrumet i Indien med statens bruttovärdetillskott (GVA) inom tillverkning som växer med 15,9 procent årligen i genomsnitt mellan FY'12 och FY'20. (Representativ bild)

Gujarat har fått Maharashtra att växa fram till det största tillverkningscentrumet i landet, med den tidigares bruttovärdetillskott (GVA) inom tillverkning som växer med 15,9 procent årligen i genomsnitt mellan FY12 och FY20 för att nå Rs 5,11 lakh crore. enligt uppgifter som släppts av Reserve Bank of India (RBI).

Maharashtras årliga tillväxttakt under perioden var 7,5 procent per år, vilket tar statens totala tillverkningsvolym till Rs 4,34 lakh crore under FY20. Det fortsätter att leda som landets största servicenav.

De sämst presterande delstaterna, som redan var bland de tio främsta tillverkarna under perioden, var Rajasthan, Telangana och Andhra Pradesh, med en genomsnittlig årlig tillväxt på 3,8 procent, 5,5 procent respektive 6,9 ​​procent.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

BNP är i huvudsak BNP minus nettoproduktskatter och återspeglar tillväxten i utbudet av varor och tjänster. De andra delstaterna med den högsta GVA för tillverkning var Tamil Nadu på 3,43 lakh crore Rs, Karnataka på 2,1 lakh crore och Uttar Pradesh på 1,87 lakh crore. Indiens GVA för tillverkning växte till 16,9 lakh crore Rs under FY20 med en genomsnittlig tillväxttakt på 9,7 procent sedan FY12.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Högre investeringar i Gujarat under perioden spelade sannolikt en nyckelroll i att låta staten överträffa resten av landet i tillverkningstillväxt. Gujarat upplevde den högsta nivån av kapitalinvesteringar i form av fasta bruttoinvesteringar (GFCF) – ett mått på investeringar – mellan FY12 och FY19 på totalt 5,85 lakh crore Rs, före Maharashtra som investerade 4,07 lakh crore Rs under period, och Andhra Pradesh, som bevittnade en ackumulerad bruttoinvestering på 1,49 lakh crore.

En rapport från KPMG sade viktiga reformer från Gujarat, inklusive införandet av ett enda fönster för företagsavräkningar, lättnader på arbetsnormer också som en smidigare administration av incitamentsprogram, bidrog till att göra det lättare att göra affärer i staten och göra det till en av de mest attraktiva destinationerna för utländska direktinvesteringar.

Maharashtra behöll dock sin plats som den ledande leverantören av tjänster i landet, med statens GVA som växte med 12,6 procent per år och nådde Rs 15,1 lakh crore under FY20.

Karnataka uppvisade den snabbaste tillväxten i tjänste-GVA med 15,1 procent per år under perioden, och uppnådde den näst högsta tjänste-GVA i landet på Rs 9,72 lakh crore under FY20.

Telangana var den näst snabbast växande tjänsteekonomin i landet, med en årlig tillväxt på GVA för tjänster på 14,8 procent som ledde till att staten hoppade över Gujarat och Kerala för att bli den sjunde största tjänsteekonomin i landet.

Tamil Nadu, UP och West Bengal var tredje, fjärde och femte största tjänsteekonomierna under FY20.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd