GOG vs Steam: Vad är skillnaderna?

0
143

Steam är förmodligen den mest välkända plattformen för PC-spel på internet, men GOG (tidigare Good Old Games) vinner snabbt popularitet på grund av sitt urval av klassiska spel. Det är dock inte den enda anledningen.

GOG är också den ledande förespråkaren för DRM-fria spel på internet. Med andra ord, om du köper och laddar ner ett spel från GOG är det ditt att äga för alltid. Du kan bränna den på en skiva och behålla den för eftervärlden. Båda plattformarna är värda att ha, men var och en utmärker sig inom olika områden. 

Innehållsförteckning

  Oavsett vilken plattform du väljer är det en bra tid att vara en PC-spelare.

  GOG vs. Steam: Spelbibliotek och ägande

  När det kommer till det stora antalet tillgängliga spel är Steam den klara vinnaren. Med ett rapporterat bibliotek med över 10 000 spel (och fler läggs till varje dag tack vare Steam Greenlight), är plattformen ett kraftpaket för mångfald. Du kan hitta alla typer av spel du kan tänka dig, varav många är exklusiva för Steam.

  Å andra sidan har GOG bara lite över 2 500 spel. Den primära skillnaden mellan spel på Steam och spel på GOG är att GOG är helt DRM-fritt. Om du köper ett spel på plattformen är det ditt att äga — period. Steam-spel utför en kontroll för att säkerställa att du är ansluten till Steam. I teorin är det möjligt att förlora ditt Steam-bibliotek om Steam någonsin försvinner. Även om det sannolikt inte kommer att hända, är det något att tänka på.

  Så länge spelen är nedladdade spelar det ingen roll om GOG försvinner. Du kommer fortfarande att kunna spela alla titlar. GOG tenderar att fokusera på äldre, klassiska titlar snarare än nya utgåvor. Som sagt, många av de senaste AAA-titlarna finns fortfarande på GOG. 

  GOG har dock inte den indienärvaro som Steam har. Steam har många anime- och östernutvecklade spel, medan GOG främst fokuserar på västernspel, ARPGs och mer. 

  GOG Vs Steam: Userbase

  Steam rapporterade omkring 120 miljoner aktiva användare 2020. Den siffran utgör majoriteten av hela PC-spelarbasen. Chansen är stor att om du har en speldator har du Steam. GOG delar inte den här typen av data lika öppet som Steam gör, så det är svårt att fastställa hur många användare plattformen har för närvarande.

  Med det sagt såg GOG en tillväxt på 208 % under 2020, med 392 % ökning av nya användarregistreringar. Plattformen växer, även om den har en lång väg att gå för att konkurrera med Steam. 

  GOG Vs Steam: Crossplay och Multiplayer

  En av de viktigaste övervägandena för en PC-spelare är om ett spel är ett crossplay eller inte. Om du vill ha ett DRM-fritt spel kan du köpa det på GOG — men om alla dina vänner köper spelet på Steam och det inte är crossplay kommer du att spela solo. 

  Tyvärr är många GOG-titlar inte crossplay-spel. Istället ansluter de till GOG Galaxy-servrarna snarare än Steam-servrarna, även om vissa spel kan ansluta via direkta IP-anslutningar. 

  Med detta i åtanke vill du luta dig mot vilken plattform dina vänner än befinner sig på. Även om GOG Galaxy låter dig ansluta ditt Steam-konto, är titlarna vanligtvis inte crossplay. Om du är intresserad av enspelarspel spelar det ingen större roll — men om du är mer intresserad av att spela multiplayer-titlar med dina vänner, köp spelen på samma plattform.

  Medan båda plattformarna har vänlistor, är Steams sociala tjänster mycket bättre implementerade än GOGs. Det finns fortfarande mycket utrymme för förbättringar på GOG-fronten, men det har mycket lovande.

  GOG vs Steam: Prissättning

  Både Steam och GOG erbjuder rutinmässigt bra rabatter på flera titlar. Mellan Steams sommar- och vinterförsäljning, såväl som en mängd andra semesterförsäljningar, kan du hitta spel för så lite som en dollar. 

  GOG tenderar att erbjuda mer temaförsäljning och erbjuda rabatter för RPG eller RTS samlingar, till exempel. GOG ger rabatter på samlingar av spel, speciellt om du redan har titlar i franchisen. Det är ett bra sätt att investera i hela samlingen av en serie.

  Steam och GOG har också olika metoder för återbetalningar. Steam låter dig be om återbetalning inom två veckor, så länge du har mindre än två timmars speltid totalt. GOG har inga speltidsgränser och tillåter användare att begära en återbetalning inom 30 dagar efter köpet. 

  GOG vs. Steam: Plattform och användargränssnitt

  Steam-plattformen och gränssnittet har i huvudsak förblivit desamma sedan plattformen först lanserades. Det har gjorts några grafiska förbättringar av överlägget, men det ser relativt likadant ut som det alltid har gjort. Steam ansluter inte till många andra plattformar, även om några utvalda spel kommer att stödja korssparningar mellan Nintendo Switch och Steam. Du kan också strömma spel från din PC till din TV via Steam Link-tilläggsutrustningen.

  GOG Galaxy är en ny plattform som låter användare ansluta sina Steam, Epic Games, Xbox, PlayStation Network och mer. Alla spel som är kompatibla med GOG kommer att visas på den listan, vilket gör att användare kan ladda ner och spela dem på sin dator under en begränsad tid. Det här är ett särskilt bra sätt att gruppera alla dina titlar på ett ställe för enklare sökningar. 

  Vilket är bättre för dig?

  Både Steam och GOG har sina styrkor och svagheter, men ingen är anmärkningsvärt bättre än den andra. Om du vill ha klassiska spel med faktiskt ägande är GOG det bästa alternativet — men om du letar efter en enkel plattform för online multiplayer med dina vänner, bör Steam vara din bästa plattform.