GOG vs Steam: Hva er forskjellene?

0
130

Steam er sannsynligvis den mest kjente plattformen for PC-spill på internett, men GOG (tidligere Good Old Games) øker raskt i popularitet på grunn av utvalget av klassiske spill. Det er imidlertid ikke den eneste grunnen.

GOG er også den ledende forkjemperen for DRM-frie spill på internett. Med andre ord, hvis du kjøper og laster ned et spill fra GOG, er det ditt å eie for alltid. Du kan brenne den til en plate og beholde den for ettertiden. Begge plattformene er verdt å ha, men hver av dem utmerker seg på forskjellige områder. 

Innholdsfortegnelse

  Uansett hvilken plattform du velger, er det en flott tid for å være PC-spiller.

  GOG vs. Steam: Spillbibliotek og eierskap

  Når det kommer til det store antallet tilgjengelige spill, er Steam den klare vinneren. Med et rapportert bibliotek på over 10 000 spill (og flere lagt til hver dag takket være Steam Greenlight), er plattformen et kraftsenter av mangfold. Du kan finne alle typer spill du kan tenke deg, mange av dem er eksklusive for Steam.

  På den annen side har GOG bare litt over 2500 spill. Den primære forskjellen mellom spill på Steam og spill på GOG er at GOG er helt DRM-fri. Hvis du kjøper et spill på plattformen, er det ditt å eie — periode. Steam-spill utfører en sjekk for å sikre at du er koblet til Steam. I teorien er det mulig å miste Steam-biblioteket ditt hvis Steam noen gang forsvinner. Selv om det sannsynligvis ikke skjer, er det noe å huske på.

  Så lenge spillene er lastet ned, spiller det ingen rolle om GOG forsvinner. Du vil fortsatt kunne spille alle titlene. GOG har en tendens til å fokusere på eldre, klassiske titler i stedet for nye utgivelser. Når det er sagt, ser mange av de nyeste AAA-titlene fortsatt en tilstedeværelse på GOG. 

  GOG har imidlertid ikke den indie-tilstedeværelsen som Steam har. Steam har mange anime- og østligutviklede spill, mens GOG primært fokuserer på vestlige spill, ARPG-er og mer. 

  GOG vs Steam: Userbase

  Steam rapporterte rundt 120 millioner aktive brukere i 2020. Dette tallet utgjør majoriteten av hele PC-spillerbasen. Sjansene er store, hvis du har en spill-PC, har du Steam. GOG deler ikke denne typen data like åpent som Steam gjør, så det er vanskelig å finne ut hvor mange brukere plattformen har for øyeblikket.

  Når det er sagt, så GOG en vekst på 208 % i forhold til 2020, med 392 % vekst i nye brukerregistreringer. Plattformen vokser, selv om den har en lang vei å gå for å konkurrere med Steam. 

  GOG Vs Steam: Crossplay og Multiplayer

  En av de viktigste vurderingene for en PC-spiller er om et spill er et kryssspill eller ikke. Hvis du vil ha et DRM-fritt spill, kan du kjøpe det på GOG — men hvis alle vennene dine kjøper spillet på Steam og det ikke er crossplay, vil du spille solo. 

  Dessverre er mange GOG-titler ikke kryssspill. I stedet kobles de til GOG Galaxy-serverne i stedet for Steam-serverne, selv om noen spill kan kobles til via direkte IP-tilkoblinger. 

  Med dette i tankene, vil du lene deg mot hvilken plattform vennene dine er på. Selv om GOG Galaxy lar deg koble til Steam-kontoen din, er titlene vanligvis ikke kryssspill. Hvis du er interessert i enkeltspillerspill, spiller det ingen rolle — men hvis du er mer interessert i å spille flerspillertitler med vennene dine, kjøp spillene på samme plattform.

  Mens begge plattformene har vennelister, er Steams sosiale tjenester langt bedre implementert enn GOGs. Det er fortsatt mye rom for forbedring på GOG-fronten, men det lover mye.

  GOG vs Steam: Prissetting

  Både Steam og GOG tilbyr rutinemessig høye rabatter på flere titler. Mellom Steams sommer- og vintersalg, samt en rekke andre feriesalg, kan du finne spill for så lite som en dollar. 

  GOG har en tendens til å tilby mer temasalg, og tilbyr rabatter for RPG eller RTS samlinger, for eksempel. GOG gir rabatter på samlinger av spill, spesielt hvis du allerede har titler i franchisen. Det er en fin måte å investere i hele samlingen av en serie.

  Steam og GOG har også forskjellige tilnærminger til refusjon. Steam lar deg be om refusjon innen to uker, så lenge du har mindre enn to timer totalt med spilletid. GOG har ingen spilletidsgrenser og lar brukere be om refusjon innen 30 dager etter kjøpet. 

  GOG vs. Steam: Plattform og brukergrensesnitt

  Steam-plattformen og grensesnittet har hovedsakelig vært det samme siden plattformen ble lansert. Det har vært noen grafiske forbedringer på overlegget, men det ser relativt likt ut som det alltid har gjort. Steam kobles ikke til mange andre plattformer, selv om noen få utvalgte spill vil støtte krysslagring mellom Nintendo Switch og Steam. Du kan også streame spill fra PC-en til TV-en din gjennom Steam Link-tilbehøret.

  GOG Galaxy er en ny plattform som lar brukere koble til Steam, Epic Games, Xbox, PlayStation Network og mer. Alle spill som er kompatible med GOG vil vises på denne listen, slik at brukere kan laste ned og spille dem på PC-en i en begrenset periode. Dette er en spesielt flott måte å gruppere alle titlene dine på ett sted for enklere søk. 

  Hvilken er bedre for deg?

  Både Steam og GOG har sine styrker og svakheter, men ingen av dem er bemerkelsesverdig bedre enn den andre. Hvis du vil ha klassiske spill med faktisk eierskap, er GOG det beste alternativet — men hvis du leter etter en enkel plattform for flerspiller på nettet med vennene dine, bør Steam være din plattform.