Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?

0
174

We hebben het vaak over “functies” en “formules” bij het bespreken van Microsoft Excel. Sommige mensen gebruiken ze zelfs door elkaar. Er zijn echter verschillen tussen de twee. Om je te helpen begrijpen en gebruiken wat je nodig hebt, zullen we uitleggen hoe ze verschillen.

Wat is een functie in Excel?

Een functie in Microsoft Excel is een vooraf gedefinieerde formule. Functies die achter de schermen van de toepassing zijn gebouwd, stellen u in staat berekeningen, opmaak en soortgelijke taken uit te voeren zonder dat u operators of programmeertalen hoeft te kennen.

GERELATEERD: Hoe te Logische functies gebruiken in Excel: IF, AND, OR, XOR, NOT

Je kunt een functie gebruiken om dingen te doen zoals getallen optellen, cellen tellen en witruimte inkorten. Voorbeelden van veelgebruikte functies in Excel zijn:

 • SUM
 • COUNT
 • GEMIDDELDE
 • TRUNC
 • TRIM

Functies verschijnen in hoofdletters, zijn beschikbaar voor u om te selecteren en te gebruiken, en kunnen worden ingevoegd in formules die u maakt.

Elke functie in Excel vereist een specifieke syntaxis of compositie. U kunt deze syntaxis zien wanneer u een functie invoegt om u te helpen bij het maken van de formule. Als u bijvoorbeeld op het pictogram Functie invoegen (fx) links van de formulebalk klikt, kunt u zoeken naar een functie om in te voegen.

Advertentie

Onderaan het venster dat verschijnt, ziet u de vereiste syntaxis voor elke functie die u in de lijst selecteert.

Mogelijk ziet u in de syntaxis enkele argumenten, zoals “waarde” of “nummer,” die de functie in feite vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Hoewel sommige functies zonder argumenten kunnen worden gebruikt, kunnen andere dat niet. U kunt bijvoorbeeld de SOM-functie niet zomaar op zichzelf gebruiken. Het moet worden ingevoegd in een formule die argumenten tussen haakjes bevat.

< p>In sommige gevallen kunnen functies zonder argumenten worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld de huidige datum en tijd in een cel wilt invoeren, kunt u NU() gebruiken, wat een basisfunctie is. Zoals je kunt zien, zijn er geen argumenten, maar de haakjes vergezellen de functie als onderdeel van de syntaxis.

GERELATEERD: 12 basisfuncties van Excel die iedereen zou moeten kennen

Wat is een formule in Excel?

Een formule in Excel is een uitdrukking, zoals een vergelijking, die u in een cel maakt. U kunt een functie in uw formule invoegen of een vergelijking maken zonder een.

Formules moeten beginnen met een gelijkteken wanneer ze in een cel worden ingevoegd en zijn de laatste uitdrukkingen die worden gebruikt om de berekeningen of taken uit te voeren die u instelt. Zodra u een formule aan een cel heeft toegevoegd, wordt deze weergegeven in de formulebalk boven aan uw blad.

Formules met functies

Als u een functie selecteert die u wilt gebruiken, voegt u deze toe aan de formule en voegt u vervolgens de argumenten toe die celverwijzingen, getallen of tekstwaarden bevatten. Voorbeelden van eenvoudige formules met functies in Excel zijn:

 •  =SUM(A1:A10)
 •  =COUNT(A1:A10)
 •  =GEMIDDELDE (A1:A10)
 •  =TRUNC(7.5,1)
 • =TRIM(A1)

Advertentie

Zoals u kunt zien, begint elke formule met een functie. De delen van de formule tussen haakjes zijn de argumenten. Als u bijvoorbeeld de functie SOM  invoegt in uw formule, moet u opnemen wat u wilt toevoegen, zoals een celbereik met waarden.

Formules zonder functies

Formules kunnen op zichzelf worden gebruikt, zonder functies. U kunt dus taken uitvoeren zoals het optellen van getallen en het vermenigvuldigen van waarden in cellen. Voorbeelden van basisformules zonder functies in Excel zijn:

 •  =A1+A2
 •  =C1-C2
 •  =2*4
 •  =B1/B2
 •  =D1*D2

GERELATEERD: Waarden toevoegen of vermenigvuldigen met Plakken speciaal in Microsoft Excel

Het verschil tussen functies en formules onthouden

Ook al is een functie technisch gezien een formule, het is een vooraf gedefinieerde formule, niet een die u maakt. De eenvoudigste manier om het verschil tussen een functie en een formule in Excel te onderscheiden, is door een functie in te voegen in een formule die u maakt.

 • Functie: Vooraf gedefinieerd door Excel en kan in een formule worden ingevoegd.
 • Formule: door u gedefinieerd en kan met of zonder een functie worden gebruikt.

Bekijk voor meer hulp een paar lessen in de How-to Geek School, beginnend met waarom je formules en functies in Excel nodig hebt.

LEES VOLGENDE

 • › Cybermaandag 2021: beste pc-deals
 • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
 • › Cybermaandag 2021: Beste Apple-deals
 • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
 • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
 • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden