Förklarat: Varför Moderna vd:s kommentarer om vaccinets effektivitet mot Omicron har väckt nya bekymmer

0
192

I dagsläget är det fortfarande oklart om Omicron-variantens förmåga att kringgå immunsvaret är betydligt större än Delta eller andra varianter. (Filfoto)

Medan de specifika egenskaperna hos den nya Omicron-varianten av coronavirus fortfarande studeras, har kommentarerna från Stephane Bancel, VD för vaccintillverkaren Moderna, med hänsyn till effektiviteten av vacciner mot denna variant väckt nya bekymmer . I en intervju med tidningen Financial Times sa Bance att det sannolikt kommer att bli en “materiell nedgång” i effektiviteten av vacciner mot denna variant.

“Jag tror att det kommer att bli en materiell nedgång. Jag vet bara inte hur mycket eftersom vi måste vänta på uppgifterna. Men alla vetenskapsmän jag har pratat med… är som “det här kommer inte att bli bra”, sa han.

Missa inte |Hur en saknad gen fick sydafrikanska forskare att hitta omicron

Osäkerhetsfaktorer

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Bancels kommentarer var överraskande på grund av dess definitiva. Möjligheten att Omicron-varianten har en högre förmåga att undvika immunsvar, och därmed göra vacciner mindre effektiva, har varit under diskussion från den dag den dök upp. Många av dem som hade upptäckts smittade med denna variant var redan vaccinerade, några till och med med en boosterdos.

Men i avsaknad av mer tillförlitliga data var det osäkert om immunflyktsförmågan hos Omicron var signifikant högre än andra varianter som redan var i omlopp. Delta-varianten, och några andra, kan också undvika immunsvar i varierande grad. Det är anledningen till att så många vaccinerade också smittas. Den nuvarande vågen i Europa, till exempel, en av de högst vaccinerade regionerna, bevittnar flera tusen nya infektioner varje dag, även bland de vaccinerade befolkningsgrupperna.

 

Från och med nu är det fortfarande oklart om Omicron-variantens förmåga att kringgås immunsvaret var signifikant högre än Delta eller andra varianter. Världshälsoorganisationen och andra forskare har sagt att det skulle ta minst ett par veckor att få en tydligare bild.

Best of Explained

Klicka här för mer

Sjukdomens svårighetsgrad okänd

Förmågan att undvika immunsvar är bara en av de många egenskaper som forskare ser efter för att bedöma hotet från en viss variant. Större överföringsförmåga och förmågan att orsaka allvarligare sjukdomar är några av de andra egenskaper som övervakas noggrant. Även om initiala rapporter tyder på att Omicron-varianten har förmågan att överföra i en snabbare takt, har det funnits lite information om svårighetsgraden av sjukdomen den orsakar.

Forskare har från början hävdat att vacciner inte var avsedda att förhindra infektioner, utan för att undvika allvarliga sjukdomar och dödsfall. Detta har också framgått av hur pandemin har utspelat sig sedan införandet av vaccinerna. Ett stort antal vaccinerade personer har smittats, men fallen av allvarliga sjukdomar, sjukhusvistelser och dödsfall bland de vaccinerade har minskat avsevärt.

Det betyder att även om Omicron hade en större förmåga att kringgå immunsvaret , skulle dess inverkan vara begränsad om den samtidigt inte leder till mer allvarlig sjukdom också. Delta-varianten var så förödande eftersom den orsakade allvarliga sjukdomar, åtminstone i den ovaccinerade befolkningen, förutom att den hade större överföringsförmåga och förmågan att undvika immunsvar.

Det har gått mer än en vecka sedan Omicron-varianten upptäcktes. Även om varianten har spridit sig till flera länder och regioner, har inga dödsfall orsakats av den.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.