Felles opptaksprøve for sentrale universiteter: plan, kritikk

0
178

En gruppe kvinner fyller ut opptaksskjemaene sine i New Delhi. (PTI Photo/File)

Fra den akademiske økten 2022-23 vil en felles opptaksprøve sannsynligvis bli implementert på tvers av sentrale universiteter i India for opptak til bachelor- og postgraduate-kurs, som markerer en avgang fra det nåværende dominerende mønsteret for screening basert på klasse 12-karakterer.

Den 26. november skrev University Grants Commission (UGC) til rektorene ved de 45 sentrale universitetene at «etter detaljerte overveielser ble det besluttet at den felles opptaksprøven for UG og PG kan gjennomføres for sentrale universiteter fra den akademiske økten 2022-23 gjennom National Testing Agency (NTA)”.

FORKLARET

Svar på skyhøye grenser?

Pushet for en felles opptaksprøven kommer på et tidspunkt da urealistiske grenser for opptak til fremste institusjoner som Delhi University har understreket behovet for alternativer. Mens UGC håper det vil skape like konkurransevilkår, frykter kritikere at det vil oppmuntre trenerbransjen ytterligere.

Opprinnelsen

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

The Central Universities Common Entrance Test (CUCET) ble lansert i 2010, et år etter at 12 nye sentrale universiteter var blitt opprettet under Central Universities Act , 2009. I utrullingsåret tok syv nye sentrale universiteter i bruk CUCET. Med årene vokste listen, og i år holdt 12 sentrale universiteter, fra Assam til Kerala, CUCET med bistand fra NTA, som fungerer under utdanningsdepartementet.

UGC har vært opptatt av å bringe flere sentrale universiteter under CUCETs virkeområde helt siden National Education Policy, 2020 tok til orde for dette.. I desember i fjor opprettet UGC en syv-medlemskomité under RP Tiwari, rektor ved Central University fra Punjab, for å utarbeide en plan for å implementere CUCET fra 2021-22. Komiteens rapport ga forslaget klarsignal, men UGC måtte skrinlegge planen på grunn av Covid-19-pandemien. Det siste fremstøtet kom 22. november, da UGC holdt et møte med rektorene ved 45 sentrale universiteter, hvoretter brevet ble sendt.

Best of Explained