CBSE klass 12 Sociologi examen analys; experter lyfter fram diskrepanser i frågor

0
136

Som experter bedömer var provet lätt men det fanns fel i vissa frågor. (Representativt)

CBSE genomförde det första klass 12 styrelseprovet den 1 december. Provet gällde sociologiämnet som genomfördes i MCQ-format. Tentamen genomfördes från 11:30 till 13:00. Enligt experterna var provet lätt men det fanns misstag i vissa frågor.

”Sociology Class 12 Board Examination var mycket lätt. Avsnitt A och avsnitt C var ganska enkla, medan avsnitt B var måttligt”, sa Abhinandan Adhikari, en sociologistudent vid Seth Anandram Jaipuria School Vasundhara, Ghaziabad.

Kolla |Uppdateringar av CBSE klass 12 sociologipapper

I enlighet med experten kom vissa frågor inte från klass 12 kursplanen och vissa hade inte det korrekta svaret som nämns i valen. På grund av denna anledning blev elevernas frihet att välja och hoppa över 4 frågor i avsnitt A och B och 2 frågor i avsnitt C begränsad.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Problemet fanns i så många som fyra frågor, och detta satte psykisk stress på eleverna. Jag hoppas att den berörda avdelningen noterar det här problemet och ser till att samma sak inte händer igen under de kommande proven”, sa Adhikari.

Det fanns också en fråga om Gujarat-upploppen 2002. Frågorna som ställdes det under vilken regering händelsen hade ägt rum. Kort därefter utfärdar CBSE ett officiellt uttalande angående den “olämpliga frågan”.

“En fråga har ställts i dagens klass 12 sociologi termin 1 tentamen som är olämplig och strider mot CBSE:s riktlinjer för externa ämnesexperter för att ställa frågepapper. CBSE erkänner felet och kommer att vidta strikta åtgärder mot ansvariga personer,” CBSE sa.

Varje student som skulle ha studerat grundligt och praktiserat begreppen skulle lätt få 40/40, även efter att ha hoppat över felaktiga frågor.

Samtidigt sa ämnesexperten Anisha Gupta från Aadharshila Global School Ghaziabad: “Tidningen var balanserad men två frågor var ganska knepiga. Det fanns 4 påstående-resonemangsfrågor av 4, 1 fråga var tvetydig och för 1 fråga var orsaken ofullständig. Eleverna kunde prova hela uppsatsen under den givna tiden och de flesta av eleverna hittade pappersgenomsnittet. Tidningen kunde ha fokuserat mer på viktiga begrepp som är användbara inom högre utbildning.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd