Bakom den otroliga flykten från Bokaro-gruvan: en ström av luft och “en dröm”

0
121

De fyra männen kom ut ur gruvan i Jharkhand's Bokaro timmar innan NDRF skulle inleda en räddning vid ingången som hade fallit in. (Expressfoto)

De kurrade ihop sig djupt inne i den kasserade kolgruvan, grät, tog korta tupplurar för att lindra nöden, drack urlakat vatten fyllt med små partiklar och tänkte på sina familjer. I ett vilse ögonblick under dessa 66 timmar sa Anadi Singh, en av de fyra som hade blivit instängd, till sig själv: “Döden är nära.”

Då kände de den första tecken på hopp — en ström av luft någonstans ifrån.

“I två dagar stannade vi på samma plats eftersom vi fortfarande kunde höra stenarna falla ovanför. Vi började få kramp i magen på grund av hunger och tappade all tidsuppfattning. Sedan kände vi luften komma in någonstans ifrån, vilket höjde våra förhoppningar… Senare somnade jag och hade en dröm där en annan utfartsväg dök upp. Vi kände till den här rutten men var inte säkra innan. Nästa dag gick vi en lång tid genom den rutten och vi var ute”, sa Anadi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png NDRF, den lokala förvaltningen och polispersonal nära platsen i Jharkhand's Bokaro. (Expressfoto)

På onsdagen sa lokala tjänstemän och invånare i byn Tilatand, en gruvutpost i Jharkhand’s Bokaro, att de fortfarande inte kan tro hur Anadi Singh (45), Laxman Rajwar (42), Ravana Rajwar (46) och Bharat Singh (45) lyckades överleva inne i dagbrottsgruvan från klockan 9 på fredagen till klockan 3 på måndagen — och dyker upp nära ett tempel cirka 3 km från där de hade gått in.

“Alla av oss grät igen och bestämde oss för att vi aldrig skulle ägna oss åt någon sådan aktivitet utan att be våra böner till gudinnan Kali. Hon hörde våra böner den här gången”, sa Anadi.

De fyra männen kom ut ur gruvan timmar innan National Disaster Response Force (NDRF) skulle inleda en räddning vid ingången som hade kastat sig in.< /p> Läs också |Fyra instängda i Bokaro-gruvan i över 30 timmar kommer ut på egen hand

“Vi hade tagit fyra ficklampor…. Efter någon dag togs batterierna över i två av dem. Vi kunde knappt se varandras ansikten. Vi blev väldigt rädda. Vid något tillfälle tänkte vi på våra barn och undrade: gav vi dem en bra framtid? Situationen förvärrades när vi blev hungriga och törstiga. Vi frågade varandra: ‘Vår hunger ledde oss till denna plats, nu kommer den att döda oss också?’” sa Rajwar.

Förutom NDRF, var den lokala administrationen, polispersonal och tjänstemän från Bharat Coking Coal Limited (BCCL), som äger gruvan och en gång hade drivit den, utplacerade på platsen efter Tilatand invånare larmade den lokala polisen sent på fredagen.

Invånarna informerade tjänstemän om att de fyra olagligt hade tagit sig in i gruvan för att få kol “för att laga mat hemma”. Tjänstemän sa att de misstänker att de kan ha planerat att sälja kolet men överväger inte några åtgärder mot de fyra, som fick mindre blåmärken när de tog sig ut.

Administration och polis nära platsen i Jharkhand’s Bokaro. (Express Photo)

Tilatand har en befolkning på 1 500 och de flesta familjer här är beroende av regnfodrat jordbruk och arbetskraft med dagslön för att överleva.

”Ända sedan gruvorna stängdes 2008 åkte vi dit för att hämta bränsle för matlagning i våra hem. Vi har inget annat val än att arbeta under NREGS och göra ströjobb, men pengarna räcker aldrig till. Varför tror du att vi riskerade våra liv?” sa Anadi och tillade att hans familj på sex bara får 5 kg ris per capita enligt National Food Security Act.

“Jag blev också en gång lurad av någon som jag litade på och runt 30 000 Rs i löner under premiärministern Awaas Yojna gavs aldrig till mig”, sa han.

Läs också |Förklarat: Varför det är så svårt för världen att sluta med kol

Gautam Rajwar, en advokat och en av få lokala invånare som har ett “stabilt yrke”, sa: “Det finns inget vatten för bevattning. Om regeringen kan hjälpa oss genom att bygga en damm kan många familjer odla fler grödor. Människor vill inte ta NREGS-jobb eftersom betalningarna aldrig går smidigt. Många reser 30 km eller mer för att arbeta i andra kolgruvor för dagslöner.”

Rama Ravidas, Circle Officer, Chandankyari-blocket, sa: ”Alla statliga tjänster når byn. Nyligen höll vi många läger i området och registrerade många förmånstagare i flera program.”

Underinspektör Subodh Kumar, ansvarig vid Adilabads utpost, som registrerade det första nödanropet från byn, sa: “Vi fick information om att en del av en kolgruva, som ägs av BCCL och inte är i drift sedan 2008 , har gett sig in. Det är väldigt osäkert men vissa människor går ändå. Administrationen och BCCL:s team kunde inte hitta ett sätt att extrahera dem och NDRF tillkallades på söndagskvällen.”

NDRF Team Commander Vikram Rathore sa: “Vi kunde inte göra något på söndagen och beslutade att vi ska börja på måndag morgon. Men på morgonen fick jag information om att de fyra personerna som hade gått in hade kommit ut.”

På frågan om hur stor fara de fyra byborna hade varit i, sa Rathore: ”Föreställ dig att en 14- våningsbyggnaden hade rasat. Det var samma situation.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.