Analyser: Ingen tror att väst är redo att dö för Kiev

0
52

Varningarna har duggat tätt både från Ryssland och Nato de senaste veckorna, konstaterar Expressens Mats Larsson i en analys. Ryssland varnar väst för att inte gå för långt när det gäller att placera ut vapen i Ukraina och Nato varnar Ryssland för ”allvarliga konsekvenser” vid en invasion. Även om Natoländerna bestämt säger sig vara redo att försvara Ukraina handlar dock varningarna främst om politiska och ekonomiska konsekvenser snarare än militära, skriver Larsson. ”Det finns ett starkt verbalt stöd för Ukraina, men knappast någon vilja att ingripa militärt ifall Ryssland verkligen skulle gå in”, konstaterar han. I DN är Michael Winiarski inne på samma tankar. Även han konstaterar att retoriken från västsidan är hård. ”Men ingen – särskilt inte Putin – lär på allvar tro att väst är redo att ’dö för Kiev’, och ingripa militärt för att mota bort en rysk invasion”, skriver han.