Wallenberg Jr: Forskare bör ges uppehållstillstånd

0
58

När utlänningslagen har skärpts är en av effekterna att kompetent arbetskraft blivit en bristvara i Sverige. De skriver bland annat Peter Wallenberg Jr och Jan-Olof Jacke, Svenskt näringsliv, på DN Debatt och menar att forskare borde ges permanent uppehållstillstånd. De menar att Sveriges behov av forskare, ingenjörer och andra experter är enormt inför den gröna omställningen. De skriver att internationell rekrytering kommer att vara en avgörande framgångsfaktor. De menar att det skulle handla om ett litet antal människor som skulle få dessa permanenta uppehållstillstånd, men att de skulle kunna säkra vår innovationskraft och position som ledande nation i klimatomställningen. Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv Astrid Söderbergh Widding, ordförande, Sveriges universitets- och högskoleförbund Peter Wallenberg Jr, ordförande, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse Tuula Teeri, vd, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin