Recension: “Små saker som dessa” är en pärla av en smal roman

0
185

Denna omslagsbild som släppts av Grove visar "Små saker som dessa" av Claire Keegan. (Grove via AP)

“Small Things Like These”, av Claire Keegan (Grove Press)

“Small Things Like These” är en pärla av en smal roman om en familjefar som står inför en moralisk beslut.

På bara 114 sidor introducerar boken läsarna till Bill Furlong, en kolhandlare i en liten irländsk stad. “Furlong hade kommit från ingenting”, skriver Keegan. Hans mamma var bara 16 år när han föddes efter andra världskriget och han kände aldrig sin far. De överlevde tack vare vänligheten från hans mors arbetsgivare, en rik änka med hushållspersonal. Året är 1985 och studenter i irländsk historia kommer att ta del av dedikationen: “Denna berättelse är tillägnad kvinnor och barn som lidit tid i Irlands mamma- och babyhem och Magdalena tvättstugor.” Läsare okunniga om irländsk historia kommer att behöva vänta på “A Note on the Text” i slutet av romanen för ett användbart sammanhang.

Sammanhang i förväg eller i slutet, det är fortfarande en djupt gripande berättelse. Furlong är pappa till fem flickor, fast i lite hjulspår. Upp innan solen går upp för att övervaka arbetet på kolgården, ligger han i sängen med sin fru efter varje lång dag och går igenom saker som behöver göras eller delar med sig av skvaller han plockade upp under dagens leveranser. Det är den enkla handlingen som ger romanen dess titel: “Vissa nätter låg Furlong där med Eileen och gick över små saker som dessa”, skriver Keegan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men de minsta sakerna har ofta mycket större konsekvenser, som läsarna snart lär sig. Furlong levererar kol en dag till det lokala klostret och råkar ut för “mer än ett dussin unga kvinnor och flickor, nere på händer och knän med burkar med gammaldags lavendellack och trasor, som polerar ut sina hjärtan i cirklar på golvet.” “Mer, vill du inte hjälpa oss?” intonerar en av flickorna, vars “hår hade blivit grovt klippt, som om någon blind hade tagit till det med en sax.” Mötet påverkar Furlong djupt och i den senare hälften av romanen reflekterar han över sin egen uppväxt när han bygger mot sitt beslut. Kommer han att vara tyst eller hjälper han till?

Keegans prosaekonomi är ett under. Här är Furlong, tillbaka i klostret, på väg att möta moderöverman: “Furlong tittade ner på den mörkt lysande floden vars yta reflekterade lika delar av den upplysta staden. Så många saker hade ett sätt att se finare ut, när de inte var så nära. Han kunde inte säga vad han föredrog: synen av staden eller dess reflektion i vattnet.”

Boken tar bara en timme eller så att läsa, men du känner ändå att du känner Bill Furlong i slutet och förstår varför han gör som han gör. Hans berättelse om stilla hjältemod kräver inga fler ord.

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna om böcker och litteratur, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.