Mirakelsomalier döms till fängelse

0
130

Publicerad 2 december 2021 kl 18.39

Inrikes. Den somaliska familjen lurade Försäkringskassan på över 12 miljoner kronor i assistansersättning. Huvudmannen, som visade sig kunna gå obehindrat när han skulle resa på semester till hemlandet han flytt från, får fyra års fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

I spaningsfilmer från oktober 2020 sågs den idag 52-årige mannen mirakulöst gå omkring utan hjälp på Arlanda när skulle flyga till hemlandet Somalia.

Mellan 2014 och 2021 lurade han, och familjemedlemmar som anställdes som “personliga assistenter” åt honom, till sig över 12 miljoner kronor från Försäkringskassan i assistansersättning.

52-åringen lyckades få en sjukgymnast och en arbetsterapeut att intyga att han behövde personlig assistens under hela sin vakna tid. Han uppgav att han inte självständigt kunde röra sig inomhus, att han inte kunde styra sina ben och fötter och att han inte ens kunde sitta utan hjälp. Utomhus förflyttade han sig med en elrullstol.

Idag dömdes han till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott. Fyra andra personer som varit assistenter till den mannen döms i samma veva, bland annat för grovt bidragsbrott. Två av dem får kortare fängelsestraff och de övriga två dömdes till villkorlig dom.

52-åringen har tilldelats svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas till hemlandet med nuvarande lagstiftning.