Forklart: Hva er tilbakeslagsanklagene mot BJP-ledede Karnataka-regjeringen?

0
144

Selv om CM Basavaraj Bommai har beordret en etterforskning av påståtte tilbakeslagsanklager fra Karnataka State Contractors' Association, har kongressen oppfordret guvernøren til å påberope seg artikkel 356 og påtvinge presidentens styre i staten. (Foto: Twitter/@BSBommai)

Den BJP-ledede Karnataka-regjeringen står for nye anklager for korrupsjon etter et brev fra statlige kontraktører til statsminister Narendra Modi. Selv om sjefsminister Basavaraj Bommai har beordret en etterforskning av påståtte tilbakeslagsanklager fra Karnataka State Contractors' Association, har kongressen oppfordret guvernøren til å påberope seg artikkel 356 og innføre presidentens styre i staten.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva er kostnadene fra Karnataka-entreprenørene’ kropp?

I et brev til statsminister Narendra Modi 6. juli hevdet Karnataka State Contractors Association at entreprenører må betale en bestikkelse på rundt 25-30 prosent av anbudsbeløpet til folkevalgte og andre før de starter arbeidet.

“Entreprenørene møter en usunn atmosfære og frarådes å ta opp arbeidet med veier og amp; bygninger. De står overfor en uheldig og stygg situasjon når det gjelder å få anbudsarbeidet i ulike avdelinger som avdeling for offentlige arbeider, mindre & større vanning, panchayat raj engineering, Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike, helseavdelingen osv.», sto det i brevet til statsministeren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I brevet hevdet entreprenørens organ at den bekymrede statsråden «insisterer og trakasserer betaling av 5 prosent av beløpet som er lagt ut på anbud før godkjenning, mens noen få folkevalgte krever 3 prosent av pengene før arbeidet starter.

Videre, heter det i brevet, i distrikter og taluks at det er krav i omfang på 5 prosent på bygninger og 10 prosent på veiarbeid.

Kongressen krever presidentens styre

sterk>

En kongressdelegasjon ledet av seniorlederne Siddaramaiah og partiets statssjef DK Shivakumar, møter guvernør Thaawarchand Gehlot og oppfordret ham til å påberope seg artikkel 356 og påtvinge presidentens styre i staten over «svikt i konstitusjonelt maskineri» og «utbredt korrupsjon i staten».

“Det er utbredt korrupsjon, feiladministrasjon i staten, som har ført til tap av flere tusen crores til statskassen, og det samme har blitt misbrukt av noen av ministrene, MLA-er, parlamentsmedlemmer og tjenestemenn,” kongresspartiet oppgitt i begjæringen.

“Statsministeren har blitt taus om denne utbredte korrupsjonen som beløper seg til flere tusen crores og ved ikke å iverksette noen handling mot regjeringen i Karnataka, selv etter mer enn fire måneder fra innleveringen av memorandumet fra entreprenørforeningen,” bønnfalten. lagt til.

Kongressen søkte en rettslig etterforskning av en sittende høyesterettsdommer på anklagene fra entreprenører og uregelmessigheter som ble avdekket i Bengaluru utviklingsmyndighet.

Også i Explained |Hvorfor nabolag i Bengaluru ble oversvømmet under nylig regn

Hvordan har delstatsmyndighetene reagert?

Sjefminister Bommai sa at han har bedt sjefsekretær P Ravi Kumar om å gjennomføre en etterforskning av påstandene fra Karnataka State Contractors Association.

Sjefsministeren hadde sagt: “Jeg vet ikke hvorfor entreprenørene skrev til statsministeren, men jeg har bedt sjefssekretæren om å undersøke alle påstander. Avdelingsledere vil granske alt og hvis det er noen bakmenn, vil det bli satt i verk tiltak. Jeg har bedt om en gransking av anbudene som ble avsluttet etter at regjeringen min overtok.”

Da han sa at etterforskningen ble beordret til tross for at brevet ikke nevner noen spesifikk sak, spurte Bommai: “Hvor mye mer transparent kan det få?”

Har det skjedd noen endringer i reglene?

Tidligere hadde kabinettet i Karnataka besluttet å nedsette en komité ledet av en pensjonert høyesterettsdommer sammen med to tekniske eksperter for å godkjenne anbud som er anslått til Rs 50 crore eller mer.

Under den nye regelen vil ingen anbud bli invitert over Rs 50 crore uten godkjenning fra komiteer. Komiteer ville granske alle anbudsforslag fra alle avdelinger, og først etter granskingen ville avdelingene få lov til å flyte anbud.

Bommai har instruert sjefssekretæren om snart å gi myndighetsordrer for å sette sammen to anbudskomiteer ledet av en pensjonert dommer ved Høyesterett.

Hvordan påvirker det Bommai-regjeringen?

Etter at Bommai tok over fra BS Yediyurappa, har den påståtte bitcoin-svindel- og anti-korrupsjonsbyrået (ACB) angrep på tjenestemenn fra forskjellige avdelinger allerede skapt problemer for safranpartiet i staten.

“Anklagene om tilbakeslag og bitcoin-svindel har påvirket ytelsen til den Bommai-ledede BJP-regjeringen i staten. Sjefsministeren er under stress på grunn av disse påstandene,” sa en kilde i BJP i delstaten til The Indian Express.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.