Forklart: Barbados – verdens nyeste republikk

0
69

Barbados' ny president Sandra Mason ser på presidentinnsettelsesseremonien for å markere fødselen av en ny republikk i Barbados, Bridgetown, Barbados, 30. november 2021. (Reuters Foto: Toby Melville)

Nesten 400 år etter at landet ble britisk kolonien, har Barbados blitt verdens nyeste republikk. Den karibiske øynasjonen fjernet dronning Elizabeth II som statsoverhode i en seremoni deltatt av prins Charles.

Hvem tok over som ny leder av Barbados?

Dame Sandra Prunella Mason, som ble valgt til å bli Barbados første president i forrige måned, tok over som president i landet. På et felles møte for begge Houses of Parliament of Barbados kunngjorde Speaker of House of Assembly Arthur Holder valget av Mason som president i landet. Statsminister Mia Amor Mottley sa at Masons innsettelse som president var et «banebrytende øyeblikk» på landets reise.

Mason, 72, har vært generalguvernør på øya siden 2018. Etter å ha studert ved Queen's College , fullførte Mason sin dommerutdanning i London etterfulgt av et rettsstipend i Canada.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Mason startet sin karriere som lærer og fortsatte å jobbe i banksektoren til 1978. Hun begynte deretter å jobbe som sorenskriver ved ungdoms- og familiedomstolen i Barbados.

Mason fungerte som leder og nestleder i FNs komité for barns rettigheter fra 1991 til 1999. Hun hadde stillingen som justissekretær for Høyesterett frem til 2005. I 2008 ble hun den første kvinnelige som ble tatt i ed som lagmannsrettens dommer ved Høyesterett i Barbados. Mason ble i 2014 den første barbadianeren som var medlem av Commonwealth Secretariat Arbitral Tribunal (CSAT), og i 2017 ble hun også den første kvinnelige presidenten for Tribunal.

Storbritannia' 8217;s prins Charles deltar på presidentinnsettelsesseremonien for å markere fødselen av en ny republikk i Barbados på Heroes Square i Bridgetown, Barbados, 29. november 2021. (Jeff J Mitchell/Pool via Reuters)

History of Barbados as a Britisk koloni og etter

Barbados, som sies å ha blitt gjort til et ‘slavesamfunn’ av britene, ble først en engelsk koloni da et skip ankom Karibia i 1625. Den 30. november 1966 fikk Barbados sin uavhengighet. Barbados vil imidlertid fortsette å være en av de 54 Commonwealth-nasjonene.

Hvordan vil overgangen finne sted?

Som rapportert av The Guardian, er det ingen planer om å endre flagg, våpenskjold, nasjonalløfte eller nasjonalsang. Imidlertid vil begrepene “kongelig” og “krone” bli slettet fra alle offisielle referanser. Derfor vil Royal Barbados Police Force bli Barbados Police Force og kroneland vil bli statsland.

Best of Explained

Klikk her for mer

Landet skulle fortsette å feire uavhengighetsdagen 30. november, men ikke bare til minne om at dronning Elizabeth II ble fjernet som overhode, men også til minne om landets første president Errol Walton Barrow.

Barbados president Sandra Mason blir sett etter å ha blitt tatt i ed ved presidentinnsettelsesseremonien for å markere fødselen av en ny republikk i Barbados på Heroes Square i Bridgetown, Barbados, 30. november 2021. (Jeff J Mitchell/Pool via Reuters)

Hvor lenge har Barbados forberedt seg på å bli en republikk?

Mens beslutningen om å bli en republikk er like fersk som i fjor for Barbados, har øya tenkt på flyttingen i flere tiår. I 1979 ble Cox-kommisjonen opprettet for å attestere gjennomførbarheten av det republikanske systemet på Barbados. Kommisjonen hadde imidlertid konkludert med at publikum ønsket å forbli under systemet med konstitusjonelt monarki.

I 1998 hadde en konstitusjonell komité anbefalt landet å vedta den republikanske statusen og avslutte monarkiet. I 2003 endret Barbados sin siste ankedomstol fra British Judicial Committee of the Privy Council til Caribbean Court of Justice.

Den 50. uavhengighetsdagen i 2016 hadde Freundel Stuart, daværende statsminister i Barbados, sagt at det var på tide å gå fra «et monarkisk system til en republikansk styreform».

Les også |Det er offisielt: Rihannas “riktige utmerkede” på Barbados

I forrige måned, da hun kunngjorde Mason som ny statsoverhode, hadde Barbados statsminister Mia Amor Mottley sagt at tiden var inne for landet til å kreve sitt “fulle” skjebne.”

Mottley hadde også sagt: “Barbados skal gå videre den første desember som den nyeste republikken i det globale fellesskapet av nasjoner.” Hun la videre til at det virkelige arbeidet ville begynne dagen etter at Barbados hadde blitt en full republikk.

Mason hadde også sagt i en tale: “Tiden er inne for å forlate vår koloniale fortid fullt ut,” la hun til, “Barbadianere vil ha et barbadisk statsoverhode.”

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd