Förklarat: Vem är Parag Agrawal, Twitters nya VD?

0
168

Twitters nya VD Parag Agrawal (Ellian Raffoul/Courtesy of Twitter via AP)

Twitters nya VD Parag Agrawal, vid 37 års ålder, har blivit den yngsta VD:n som leder ett S&P 500-företag , bara något yngre än Meta Platform Incs vd Mark Zuckerberg. Agrawal, en examen från Indian Institute of Technology-Bombays 2005-grupp, ersatte Twitter-medgrundaren Jack Dorsey, som avgick från den verkställande rollen.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vem är Parag Agrawal?

Agrawal var teknikchef på Twitter innan han utsågs till Dorseys ersättare i måndags. Enligt Bloomberg föddes den nya vd:n 1984, samma år som Zuckerberg men senare än Facebook-grundarens födelsedag den 14 maj. Frågor som skickades till Twitter i måndags för att få bekräftelse på Agrawals ålder framkallade inget svar.

Efter att ha avslutat sin kandidatexamen i datavetenskap och teknik från Indian Institute of Technology, Bombay, tog Agrawal en doktorsexamen från Stanford University. Som CTO har han varit ansvarig för företagets tekniska strategi och övervakat maskininlärning och AI i hela företaget. Sedan han började på Twitter 2011 har han lett ansträngningar för att skala Twitter-annonssystem, samt att påskynda användartillväxten genom att förbättra relevansen av hemtidens tidslinje. Innan han började på Twitter var Agrawal involverad i forskning inom storskalig datahantering med medarbetare på Microsoft Research, Yahoo! Forskning och AT&T Labs.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hur reagerade marknaderna på tillkännagivandet?

Inför de amerikanska marknadernas öppnande på måndagen bröt nyheten om Dorseys avgång, som ett svar på vilket Twitter-aktierna hoppade 10% på öppningsklockan. Skripten raderade senare upp vinster och stängde 2,74 % lägre än sin tidigare stängning på NASDAQ.

Varför sade Jack Dorsey upp sig?

I ett mail till Twitter-anställda skrev Dorsey: “Det pratas mycket om vikten av att ett företag är “grundarledd”. I slutändan tror jag att det är starkt begränsande och en enda punkt av misslyckande”. Twitters styrelse hade letat efter en ersättare för Dorsey sedan det senaste året, i ett försök att få en heltidsVD för mikrobloggsidan. Den 45-årige medgrundaren av Twitter har allokerat sin tid till sina andra satsningar, inklusive digitala betalningsföretaget Square, som han också var med och grundade. Enligt rapporter hade styrelsen för Twitter letat efter en heltidsanställd VD för företaget för sociala medier sedan det senaste året. Dorsey, var med och grundade Twitter 2006, och fungerade som VD till 2008 innan han knuffades ur sin roll. Han återvände till företaget i den verkställande rollen 2015 efter att tidigare vd Dick Costolo avgått.

Vad betyder det för Agrawal?

För Agrawal har utnämningen kommit vid en tidpunkt då Twitter aggressivt driver på för tillväxt. Tidigare i år tillkännagav företaget sina mål att ha 315 miljoner intäktsbara dagliga aktiva användare i slutet av 2023 och att åtminstone fördubbla sin årliga omsättning då. Han tar över företagets verkställande roll när det har hamnat i beskyllning från investerare för att de inte lanserat någon ny produkt som kan genereras pengar på flera år – något som ledde till att 2023-planen tillkännagavs.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.