Förklarat: Hur kan de två nya IPL-lagen värva spelare inför auktionen?

0
63

De nya franchiserna kan spendera 33 miljoner Rs vardera på att värva tre spelare innan auktionen. (Filfoto)

Tidsfristen för lagring av spelarna för den indiska Premier League-serien är över och BCCI förväntas tillkännage listan över lagring av spelare när som helst, även om det är känt att ett uppskov inte är uteslutet, eftersom cricketstyrelsen undersöker ägardetaljerna/frågorna för Ahmedabad franchise. Lagringsreglerna är ganska okomplicerade, men införandet av två nya franchiseavtal har gett handlingen en twist, vilket skapar utrymme för förhandlingar på baksidan.

IPL 2022-retention |Jadeja CSK:s första val, MSD behöll också

< strong>Gör lagringsregler någon tvetydighet?

På ytan är reglerna ganska tydliga. Spelare kan inte förhandla med andra franchiseföretag, även om de inte behålls av sina moderlag, förrän retentionslistan är ute. Återigen tillåter IPL-reglerna också de två nya franchisingarna att välja tre spelare vardera utanför nästa års auktion. Vissa rapporter har redan kopplat KL Rahul, Punjab Kings kapten förra mandatperioden, med Lucknow-franchisen redan innan retentionslistan har gjorts officiell av BCCI. Och en franchiseVD höll med om att ankomsten av två nya franchiseavtal har gjort det lite knepigt.

“Med åtta franchiseavtal skulle de obehållna spelarna ha gått direkt till auktionspoolen. Men nu, eftersom vi har två nya lag, finns det en möjlighet att spelare som vet att de inte kommer att behållas, kan börja bakom kulisserna förhandlingar. Du kan inte förhindra det och vi har sett rapporter om några spelare som gör utspel”, sa franchisetjänstemannen till The Indian Express.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Enligt reglerna kommer BCCI att agera på ett klagomål (från moderserien) och en cricketboardtjänsteman informerade om att inget förfarande har inletts mot någon spelare den här gången.

Vad är pengarna för de nya franchiserna för att registrera tre spelare?

De nya franchiserna kan spendera 33 crore Rs vardera på att signera tre spelare före auktionen. Uppbrottet är; Rs 15 crore, Rs 11 crore och Rs 7 crore för den första, andra respektive tredje spelaren. “Om en spelare förhandlar med en ny franchise, kan han göra det enligt tilldelningen av plånboken. Om någon står i kö för att bli kapten för ett nytt lag, så kommer han självklart att gå med för 15 crore Rs, säger franchisechefen.

2010 hade IPL:s styrande råd lagt ut ett ettårigt förbud mot Ravindra Jadeja, som IPL:s uttalande då hade sagt: “Förbudet berodde på att Ravindra Jadeja inte undertecknade förnyelsekontraktet med Rajasthan Royals och istället försökte förhandla ett större finansiellt kontrakt med några av de andra IPL-franchiserna, vilket resulterar i en allvarlig bristande efterlevnad av IPL-spelarens riktlinjer.”

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är de andra lagringsreglerna?

Varje befintligt lag får behålla fyra spelare – högst tre indiska spelare, högst två utomeuropeiska spelare, högst två indiska spelare utan tak. Auktionsplånboken för varje lag är 90 miljoner Rs. Högst 42 crore Rs tilldelas för retention om ett lag behåller fyra spelare – Rs 16 crore, Rs 12 crore, Rs 8 crore och Rs 6 crore som upplösningen. Om en franchise behåller tre spelare kan den spendera maximalt 33 crore – Rs 15 crore, Rs 11 crore och Rs 7 crore. Om ett lag behåller två spelare, skulle retentionsväskan komma ner till 24 crore – 14 crore och 10 crore. För att bara behålla en spelare skulle avdraget vara 14 miljoner Rs.

Läs också |Från att resa med buss/cykel för att spela cricket till att behållas för fyra crore av Punjab Kings, Arshdeep gör sitt avtryck

Vad sägs om Right to Match-kortet?

I den föregående fullständiga IPL-auktionen tillät Right to Match (RTM)-kortet en franchise att köpa tillbaka en ohållen spelare, som spelade för dem under föregående säsong, genom att matcha det högsta budbeloppet på auktionen. Den här gången har dock BCCI gjort av med RTM-kortet för att skapa lika villkor. I den gamla metoden hade franchisetagare möjlighet att behålla fem spelare, genom retention och RTM.

Kommer Dhoni att behållas?

Som denna tidning redan har rapporterat kommer Chennai Super Kings att behålla sin kapten, tillsammans med Ravindra Jadeja, Ruturaj Gaikwad och Moeen Ali. Det är också känt att Virat Kohli kommer att förbli Royal Challengers Bangalores högst betalda spelare (utanför auktionen) trots att han hoppar av som kapten. När det gäller MS Dhoni, vid en CSK-helg förra veckan, bekräftade han att han skulle spela sin sista T20-match i Chennai. “Jag har alltid planerat min cricket. Min senaste ODI som jag spelade i Indien var i Ranchi. Förhoppningsvis kommer min sista T20 att vara i Chennai. Om det är nästa år eller om fem år vet jag inte”, hade Dhoni sagt.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.